Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

”Man ska försöka identifiera de råvaror där det finns en bristsituation, och där ska man förstås ha så mycket exponering som möjligt”. Orden är från en portföljförvaltare på Ålandsbanken, som i en reklamfilm på nätet vill få kunder att investera i råvaror.

Det är egentligen inga konstigheter med uttalandet. Det ingår i hans uppdrag: tjäna så mycket pengar som möjligt – till kunder och till banken. Men det finns en detalj som kunderna borde fråga om: kan inte en bristsituation av råvaror i vissa delar av världen innebära katastrof?

Jo, den risken är påtaglig. Ju större brist, desto högre pris – som i sin tur betyder att färre har råd med maten. Samtidigt, ju fler av finansmarknadens aktörer som investerar i dessa råvaror, desto mer drivs priset upp. De globala matpriserna nådde i sommar rekordhöga nivåer. Nyligen rapporterade brittiska The Independent att globala banker gör gigantiska vinster genom att spekulera i råvarupriset på vete och soja.

Tidigare i dag fick jag frågan i Sveriges Radio, om man kan beskylla Barclays, Goldman Sachs och Morgan Stanley för att orsaka världssvält?

Svaret är att nej, inte enbart. Dåliga skördar i USA och i Ryssland är andra viktiga orsaker. Men finansvärlden är innovativ och försöker hela tiden se var det finns pengar att tjäna. Nu har det länge spekulerats i att matpriserna går upp – och de som har satsat på uppgång har tjänat på det. Bara Barclays har tjänat omkring 5 miljarder kronor på två års tid.

Men det är långt ifrån bara globala finansinstitut som ägnar sig åt spekulation i matpriser, i stor sett varje bank erbjuder sina kunder investeringsmöjligheter på råvarumarknaderna. I Sverige är det Handelsbanken som har ”Sveriges största utbud av råvaruplaceringar”, som banken själv uttrycker det på sin hemsida. Handelsbanken, utsedd till Sveriges bästa bank, tycker att kunderna bör ha upp till 20 procent råvaror i sitt långsiktiga sparande.

Analytikern i reklamfilmen på Ålandsbanken förklarar vidare varför det är så bra att investera i råvaror, till skillnad från bara aktier:

”Blir det en katastrof, till exempel en jordbävning, sticker råvarupriser uppåt jättesnabbt. Så man kan säga att råvaror kraschar uppåt, vilket skiljer dem från till exempel börser som kraschar neråt”

Eller annorlunda uttryckt: det är lönsamt att sprida sina risker, även om man behöver vara lite cynisk. Att en bristsituation av råvaror kan innebära katastrof, i vissa delar av världen, är inte direkt högst upp på förvaltarnas tankelista.

Men banker är vinstdrivande bolag som ska tjäna så mycket som möjligt, etik och moral har aldrig varit några prioriterade ämnen. Eller som riskkapitalisten Conni Jonsson uppriktigt uttryckte det i intervjun jag gjorde med honom, på frågan om bolag som säger sig ta samhällsansvar:

”Det är inte så det funkar. Inte för någon. De som säger det, de ljuger. Eller också har de inget jobb i morgon.”

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter