Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Den påtagligt sjunkande aktiehandeln är problemet många i banksektorn talar om just nu. Den slår hårt mot många mindre banker – som slåss för sin överlevnad.

Under guldåren på 80- och 90-talen flödade vinsterna hos branschens mindre men framträdande bankaktörer som Carnegie, Alfred Berg, Erik Penser och HQ. Under 2000-talet satte Avanza Bank och Nordnet ny fart på den privata aktiehandeln. Antalet mindre banker, vars stora intäktskälla är kundernas aktiehandel, har vuxit snabbt. Vinstrekorden har länge avlöst varandra.

Men nu håller framgångskartan på att ritas om. I dag är det inte lika roligt att vara liten bankspelare. Inte nog med att courtageavgiften pressats av konkurrensskäl, intresset för aktiehandel hos svenskarna har samtidigt avtagit. Och det är ödesdigert för de mindre bankerna. Avanza Bank skriver i sin årsredovisning att handelsaktiviteten ”under 2011 var 15 procent lägre än under 2010 vilket förklaras av börsnedgången”. Det årliga börsfallet skulle alltså vara förklaringen.

Men trots att börsen de senaste månaderna stigit, är det fortfarande sömnigt bland handlarna. Så sent som i går kom ny statisk från SCB som visade att antalet svenska aktieägare har minskat kraftigt sedan årsskiftet. Samtidigt har de senaste årens hastiga börskrascher skrämt bort många från aktiemarknaden, i flera fall kanske för alltid.

Dessutom minskar likviditeten i marknaden när de stora livbolagen, av regelskäl, tvingas sälja aktier och öka i räntebärande papper så fort börsen faller för kraftigt och räntorna sjunker, det vill säga den så kallade dödsspiralen. Förmodligen leder regelverket till att livbolagen även under uppgångstider inte köper på sig aktier som förr – att riskera att sedan tvingas sälja när det sjunkit som mest är ingen lönsam strategi.

Några bolag, som Länsförsäkringar Liv, har efter ett par panikförsäljningar nu helt klivit ur aktiemarknaden. Ungefär 40 procent av Avanzas intäkter kommer från aktiehandel, hos Nordnet är motsvarande siffra 30 procent. Man är beroende av att aktieintresset hålls vid liv.

Hos Nordnet varnas det i senaste årsredovisningen för att det krävs ”en beredskap” för fortsatt minskande aktiehandel under 2012. Det är ”viktigt att arbeta med insikten att en snabb kostnadsanpassning måste kunna ske om marknadsvillkoren försämras i det korta perspektivet”, skriver banken. Det betyder, i klarspråk, risk för fortsatta personalneddragningar. Det är inga hemligheter. Många i branschen är eniga om att en tuffare tid väntar.

– Det är klart att många får problem. Vi får helt enkelt bara se vilka som får problem först, sa Avanzas vd Martin Tivéus i SvD Näringsliv nyligen. För några år sedan kanske det hade varit ett kontroversiellt uttalande. I dag är det ett obestridligt faktum. Krisstämningen i branschen är påtaglig. Och den omtalade mäklardöden kommer att skörda fler offer.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter