Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I går blev det klart att dagens fem statliga AP-fonder bör slås ihop till tre – alternativt en enda. Utredaren kritiserar fonderna för att präglas av ett föråldrat synsätt på kapitalförvaltning och styrning.

En del av dessa fonders sparkapital placeras i amerikanska storbolag, såsom börsfloppen Facebook och skandalbanken JP Morgan. Bolag som, av olika orsaker, gjort sina aktieägare besvikna på senare tid. Nu visar det sig att en av AP-fonderna slåss mot storbanken för ”spararnas intresse”, som det så fint heter.

Det var i maj, tidigare i år, som amerikanska investmentbanken JP Morgan meddelade att man spelat bort gigantiska summor på trading – orsakade av bankens handlare Bruno Iksil, med smeknamnet ”the London whale”. Det hade föregåtts av månader av rykten om att något inte stod rätt till på storbankens Londonkontor. Nu stäms banken av en grupp på sex storägare – däribland svenska Sjunde AP-fonden.

Richard Gröttheim, vd för sjunde AP-fonden, säger att fonden har som mål att leverera bra avkastning till spararen, och att det i uppdraget ingår att ”tillvarata spararnas intresse”. Stämningen, menar han, är en del i fondens ägarstyrningspolicy.

– Där ingår att man kan stämma ett bolag som man är aktieägare i, och som enligt vår juridiska expertis i USA gjort olagliga saker och påverkat aktiekursen så att spararna har missgynnats.

Hur mycket har ni förlorat på JP Morgans skandal?

– Våra jurister säger att vi har förlorat 80 miljoner kronor på grund av den kursrörelse som har blivit. Vi kommer inte få så mycket tillbaka i en uppgörelse, men vi anser att det här har missgynnat våra sparare, så vi vill vara med bland de här sex fonderna.

Han förklarar att det finns två sätt att agera. Antingen att vara med i en grupptalan, med alla aktieägare, eller gå ihop en mindre grupp ägare som lämnar in stämningsansökan först.

– Vi kommer få ett bättre resultat om vi är med i den här stämningsgruppen, än om vi är med i en gemensam grupptalan. Det är bättre ekonomiska villkor. Det som hände i går kväll, svensk tid, var att det var en hearing i New York, där domaren valde mellan vår grupp kontra en annan ägargrupp. Det blir konkurrens om att vara den som leder talan. Han valde oss. Så nu kommer vår talan föras vidare. Det första steget var alltså att vi sex fonder blev utsedda.

Hur mycket äger ni i JP Morgan?

– Det är någon halv procent av vår portfölj.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter