Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Uppmärksamheten kring Teliasoneras oetiska verksamheter i tillväxtländer kommer inte att avta. Det är heller inget som uppkommit på senare tid. Redan 2009 rapporterade SvD Näringsliv om hur flera av Teliasoneras hemmamarknader präglas av korruption och förtryck.

Det har på senare år följts av ökad krisrapportering. Vi var nog många som mådde lite illa av Uppdrag gransknings inslag om hur säkerhetstjänsterna i Azerbajdzjan, Vitryssland och Uzbekistan, genom samarbete med Teliasonera, avlyssnade och grep oppositionella.

Därefter tog bolaget, i ett pressmeddelande, ”avstånd från alla kränkningar av mänskliga rättigheter”. Det tydliga avståndet verkar ha minskat. I dag heter det i stället att man ”generellt är emot att mänskliga rättigheter kränks” – efter nyheten om att Telia Sonera-ägda Tcell i Tadzjikistan blockerar nyhetsportaler på uppdrag av regimen.

Det finns ägare som börjar få nog och förespråkar en uppdelning av Teliasonera i två separata bolag: ett nordiskt bolag, fortfarande kontrollerat av staten, och ett tillväxtbolag som kan fortsätta växa i de ”politiskt känsliga länderna”, som en ägare uttrycker det.

I dag har Teliasonera å ena sidan nordiska stater som storägare, och å andra sidan kontroversiella verksamheter i kontroversiella länder. Det är en ekvation som inte riktigt går ihop.

– Telia måste delas upp, jag begriper inte varför det inte sker, säger en av storägarna.

Vd Lars Nyberg ska dock inte ha varit överförtjust i idén, som han har fått höra för en tid sedan.  I stället ska han ha sagt, till ett par ägare, att det skulle bli svårt att rekrytera personal till det mogna nordiska bolaget.

– Det ena är ett kraftfullt tillväxtbolag, och det är alltid spännande. Det andra är en mycket mogen pjäs, med stort politiskt inflytande på affären. Då är det svårare att locka folk, säger ägaren, som själv ser det hela ur ett förvaltarperspektiv och tror att värdet skulle bli större om bolaget styckades i två delar.

Den ”mognare delen” av Teliasonera i Norden är marknadsledande, lönsam och högutdelande. Den skulle få en bättre värdering för att den skulle bli ”obligationslikt” stabil, menar ägaren, och den andra delen med sina stabila kassaflöden skulle få en tillväxtvärdering. Helheten skulle bli avsevärt mycket mer värd.

Svenska staten, som äger 37 procent av bolaget, känner inte till förslaget, enligt finansmarknadsminister Peter Norman. När jag frågade honom, senast jag träffade ministern, sa han att:

– Det är en fråga för styrelsen, och det tror jag inte vi kommer lägga oss i.

Tror du på den idén?

– Jag kan inte värdera det, jag får titta det om förslaget kommer.

En uppdelning av bolaget kanske skulle vara till fördel rent värderingsmässigt för aktieägare, och skulle rädda staten ur framtida oförsvarbara situationer. Men det lär inte direkt öka chanserna för att Teliasonera (eller vad tillväxtbolaget nu skulle heta) förbättrar sina verksamheter i diktaturerna. Snarare tvärtom.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter