Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

En av morgonens stora nyheter från Almedalen är att näringsminister Annie Lööf nu ”ryter till” mot börsbolagen. Egentligen en icke-nyhet. Att ”påverka genom samtal och dialog”, och ”inte hota med kvotering” är väl snarare ett standardsvar från politikerhåll. Jag tror inte att börsdirektörerna svettas av rädsla efter Lööfs uttalande.

Centern ligger just nu under riksdagsspärren, det vill säga vore det val i dag skulle de åka ut ur riksdagen. Då tas ett säkert kort fram: kritisera börsbolagens könsfördelning i styrelserna. Det är politiskt korrekt och går alltid hem hos storstadsväljarna. Samtidigt har hon ryggen fri när hon tar fram brasklappen och inte förespråkar lagstiftning.

Det mest intressanta är ändå Annie Lööfs svängning i frågan. Så sent som i mars verkade hon lyrisk över ”Styrelsekrafts fina resultat om fler kvinnor i styrelser”. I dag är det plötsligt: ”helt oacceptabelt att se så låg grad av kvinnor i bolagsstyrelser”. Så mycket har väl inte hänt på drygt fyra månader?

Så här lät det då:

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter