Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Vi var många som blev förvånade när Socialdemokraternas förre ekonomiskpolitiske talesperson Thomas Östros för en tid sedan utsågs till Bankföreningens vd. En stor tillgång för banksektorn som får en skicklig debattör och talesman, men vars företroende är urvattnat i mångas ögon. Orden från tiden som aggressiv bonusbekämpare betydde ingenting. Det kommer bli svårt att ta de nya orden, som nyliven bonusvänlig banktalesperson, på allvar. Men minnet är ofta kort. Och även om alla bankchefer jublade när förslaget kom upp, var det ett par drömkandidater som diskuterades innan.

I Bankföreningens styrelse sitter cheferna för de större bankerna, med Nordeas Christian Clausen som ordförande. Det var de som tillsammans skulle ta fram förslag på vd:ar för föreningen. Ett par namn var aktuella före Östros – i alla fall diskuterades de, enligt uppgift, på mötet i banktopparnas slutna rum:

  • Sarah McPhee (bilden), vd för pensionsjätten SPP.
  • Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och som jag intervjuade här nyligen.
  • Lars Frisell, i dag chefsekonom på Irlands centralbank, också intervjuad i SvD Näringsliv här.
  • Mattias Persson, chef för avdelningen för finansiell stabilitet på Finansinspektionen.

Nu ska det poängteras att vara vd för Bankföreningen inte är något direkt prestigeuppdrag. Några på listan verkar inte ens ha fått frågan, medan några uppger att de ”fått indikationer”. Lars Frisell skriver i ett mejl att han ”aldrig hade tagit det”, om han hade fått frågan.

När jag tidigare i dag pratade med Sarah McPhee skrattade hon fram ett ”inga kommentarer” på frågan om hon fått frågan. Sarah McPhee var också med i spekulationerna som ny vd för AMF. Det verkar alltså vara en person som många drar i. Men att vara vd för gigantiska pensionsbolag är inte riktigt jämförbart med att vara en marionettdocka åt bankcheferna. Om hon nu tackade nej, är det förståeligt.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter