Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Jag skriver i dagens tidning om hur 4 av 6 statliga AP-fonder investerar i riskkapitaljättar – som ägarna staten öst kritik över. Finansminister Anders Borgs retorik framstår än en gång som fluffig utandningsluft. Först skäller han på bolagen, och låter sedan statens fonder investera och tjäna på de lönsamma, men kritiserade skatteuppläggen. AP-fonderna har också tidigare kritiserats för att inte nå upp till ägarnas avkastningsmål, det har dock varit en otacksam investeringsperiod sedan fondernas start 2001.

Men något AP-fonderna i alla fall kan vara bra på är att ta fram relevanta siffror. I det senaste så kallade kvinnoindexet från 2012, av Andra AP-fonden, framgår att kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper nu är den högsta någonsin. Samtidigt, som vi visste, fortsätter andelen kvinnor i styrelserna att minska.

Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser har i år gått från 22,9 procent till 22,7 procent jämfört med föregående år (siffrorna skiljer sig något från SIS Ägarservice på grund av urval). Andra AP-fonden har räknat ut att det, med de senaste årens förändringstakt, skulle ta 27 år innan andelen kvinnor i styrelser uppgår till 50 procent.

I bolagens företagsledningar, som är minst lika relevanta att titta på, ökade andelen kvinnor i år från 15,3 till 16,3 procent. Det är den högsta nivån sedan studien startade 2003. Men det rör sig fortfarande framåt med myrsteg. Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer det ta 52 år innan börsbolagens ledningar består av 50 procent kvinnor.

Vi kan alltså se fram emot jämställda börsbolag inom överskådlig framtid – år 2064.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter