Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Att pensionsjätten Folksam säljer sina aktier i Lundin Petroleum borde sätta press på den kritiserade oljejätten. Bolaget, som visar hur man nonchalant ignorerar sina aktieägare, borde fundera på innebörden av att vara ett börsbolag.

Årsstämmor är en tillställning där aktieägarna har möjlighet att påverka bolaget. Men i praktiken är chansen att förändra ytterst liten, till och med om flera aktieägare går samman. Det illustrerades senast på Lundin Petroleums stormiga stämma den 10 maj.

Då ville 22 procent av rösterna, med Folksam i spetsen, att en oberoende utredning skulle startas om Lundin Petroleum agerande i Sudan – vid sidan av den redan pågående förundersökningen. Men det var bolagets egna makthavare inte intresserade av och röstade ner förslaget. Därmed var det slutdiskuterat.

Att hyra in sig i pampiga lokaler på aktieägarnas bekostnad för att ge sken av att det är en dag till aktieägarnas ära börjar, i ett sådant här företags fall, bli fånigt. De som har makten att påverka skulle lika gärna kunna rymmas i ett sexmannatält. Eller ännu enklare, ta besluten på en söndagsmiddag hos familjen Lundin.

Familjens ägande i Lundin Petroleum är dels direkt, dels genom en familjestiftelse som äger de två ägarbolagen Lorito Holdings och Zebra Holdings & Investment. Räknas Lundinfamiljens samlade ägande samman uppgår det, enligt siffror från SIS Ägarservice, till 31 procent av röster och kapital.

Den fjärde största ägaren i bolaget, Swedbank Fonder, äger 2,7 procent. Resterande storägare, fonder och pensionsförvaltare, har omkring 1,6-0,6 procent vardera. Även om ett femtontal storägare samlar röstar ihop, kommer de inte i närheten av Lundingruppen.

”Lita på oss eller sälj era aktier”, har Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall sagt kaxigt till de andra ägarna via media.

Jag tror att han helt har missat själva innebörden av att vara ett publikt bolag. Nu börjar Heppenstalls uppmaning bli verklighet. Folksam säljer sina aktier. Fackförbundet Handels var inte sena att följa efter. Och fler lär vara på väg. En press på Lundin, men en styrka för Folksam – som visar att den högljudda kritiken var mer än bara utandningsluft.

Vi kan bara spekulera i hur tankarna går hos Lundinfamiljen just nu. En större massförsäljning skulle kunna sätta press på aktien. Bolaget har utåt deklarerat att man inte bryr sig om aktieägarna säljer. Då är frågan vad Lundin Petroleum har på börsen att göra – över huvud taget.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter