Annons
X
Annons
X

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det kan inte vara lätt att leda en årsstämma. Ofta slåss små, mer eller mindre seriösa aktieägare om uppmärksamheten, upprymda av att höra sin egen röst. Stämmans ordförande får nog bita sig i tungan många gånger – som på Nordeas senaste stämma när en aktieägare i ett långdraget tal kritiserade vd Christian Clausens danska brytning, och kallade det för en sjukdom.

Men.

Det finns en orsak till att stämmans och bolagets ordförande just biter sig i tungan. Årsstämman är aktieägarnas dag. Det ska vara högt i tak. Alla aktieägare har möjlighet att ventilera sina åsikter. Det är inget pr-jippo där bolagstopparna oemotsagt ska få säga sitt. Det borde Lundin Petroleums Ian Lundin, efter tio år som ordförande i det börsnoterade bolaget, vara väl medveten om.

På Lundin Petroleums stämma i går gjorde Ian Lundin klart att det här är ett bolag som inte är mottagligt för kritik från aktieägarna – inte ens en gång om året. Då borde frågan väckas om ett sådant bolag verkligen är lämpligt för börsen. Ian Lundin kan såklart de centrala delarna i aktiebolagslagen. Där framgår tydligt att ”rätt att delta i bolagsstämma har den aktieägare som på dagen för bolagsstämman är införd i aktieboken.”

Familjen Lundin har visserligen ömtåliga band till den prisbelönta journalisten Kerstin Lundell, som i går blev fråntagen mikrofonen när hon argumenterade för en oberoende undersökning av bolagets agerande i Sudan. Hennes bok ”Affärer i blod och olja” som kom ut 2010 går ut på att Lundin Petroleum borde utredas för delaktighet i brott mot mänskligheten i Sudan. Det har mötts av offentliga motangrepp. Så att deras relation är kylig var inget nytt.

Men känslor och relationer ska inte spela roll på en professionell årsstämma. Nordea godkänner ändå motvilligt en aktieägare som pladdrade om något så irrelevant som vd:ns dialekt. Medan Lundin Petroleum inte kan tillåta en aktieägare med grundlig research att tala till punkt – utan man hann ”tröttna på det planlösa pratet”, som Ian Lundin själv uttryckte det efter stämman.

Att vara arrogant i tidningen med ett ”lita på oss eller sälj era aktier” är en sak, men att inför öppen ridå tysta sina kritiska aktieägare är något helt annat. Att Ian Lundin har gjort bort sig är en underdrift. Gårdagens tillrättvisande var både pinsamt och osmakligt.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter