SEB och Danske Bank kan bli ett – enligt spekulationer

SEB och Danske Bank planeras för ett samgående. Det är de senaste spekulationerna i marknaden. Ryktena har intensifierats efter Cevians ökade inflytande i Danske Bank – och bortgången av en dansk ägare som tidigare varit emot affären.

Christer Gardell, vd för investeringsfonden Cevian, ska enligt källor ha på agendan att fusionera Danske Bank med SEB. Spekulationerna har tilltagit på senare tid. Förklaringarna är flera. Gardell har nu ökat sitt ägande i Danske Bank, det uppgav Bloomberg News i måndags. I mars flaggade fonden Cevian Capital II för en ökning av innehavet i Danske Bank till 5,06 procent. Nu säger Gardell att man har gått ”väsentligt över” 5 procent.

Diskussionen om SEB och Danske Bank har i det tysta varit levande tidigare. Det som i slutänden, enligt uppgift, har stjälpt affären har varit oenighet om makten. Någon som sägs ha varit en motståndare till fusionen är företagsledaren Mærsk Mc-Kinney Møller som, 98 år gammal, avled för två veckor sedan. Det var Mc-Kinney Møller som för omkring 50 år sedan såg till att AP Möller Maersk köpte aktierna i Danske Bank. I dag innehar Møller-Maersk Group, tillsammans med en Møller-stiftelse, 23 procent av aktiekapitalet i Danske, enligt årsredovisningen.
Mc-Kinney Møller har varit för att Mærsk ska fortsätta vara storägare i banken. Trots sin höga ålder var han aktiv och hade mycket att säga till om in i det sista. Hans frånfälle uppges öka sannolikheten för att Wallenbergarna skulle kunna ta makten i den nya banken.

Ulf Grunnesjö, ir-chef på SEB, vill inte kommentera spekulationerna.

– Annika (Falkengren) har varit tydlig med att banken ska växa i Norden och Tyskland på egna meriter, och då har hon inte nämnt någon sånt här, säger han.

Även Christer Gardell själv är fåordig om en eventuell plan på en fusion med SEB.

– Jag kommenterar inte strukturspekulationer, säger han.

Danske Bank, som fick sitt inträde på den svenska marknaden genom köpet av gamla Östgöta Enskilda Bank 1997, har haft stora problem på senare tid. Inte minst i sin verksamhet på Irland, men även hemmamarknaden Danmark är problematisk. Vid årsskiftet tillträdde Eivind Kolding som ny koncernchef i Danske Bank. Han är känd för att vara en agerande och skicklig bankman – och många inom banken har satt stort hopp till att han ska ta Danske tillbaka till sina glansdagar.

Bland de bankanalytiker jag pratat med råder delade meningar. En säger sig se stora samordningsfördelar med en fusion mellan Danske Bank och SEB. Det skulle skapa en stor företagsbank.

– SEB:s dilemma är att de är för små för att vara en storföretagsbank, man måste ha en viss storlek, säger bankanalytikern.

Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, säger sig se fördelar med att SEB slås ihop med någon bank – på grund av bankens lönsamhetsproblem. Men han ser inte Danske som den främsta banken. SEB skulle då drabbas av risken som finns på den danska bankmarknaden – risker som han anser är ordentligt underskattade.

Mats Andersson, analytiker på Cheuvreux, är mer positiv till Danske Bank som investering, men han tror inte att någon av nuvarande storägare i respektive bank, Wallenberg eller Maersk, kommer vilja släppa ifrån sig makten. Dessutom är myndigheter inte särskilt förtjusta i att redan stora banker växer sig större.

Jag gjorde en längre intervju med Christer Gardell i början av året som du kan läsa här. Då pratade han om Danske Bank som en undervärderad aktie. Han sa att kärnverksamheten i banken borde kunna ”generera en avkastning som gör att den bör kunna värderas i nivå med övriga nordiska banker”. Efter intervjun muttrades det en del i branschen att Gardell aktivt försökte prata upp aktien.

Visa kommentarer (136 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Jag tror att en uppdatering (rättelse) av artikeln medförde att kommentarerna associerade med den tidigare versionen därmed försvann med denna. Kommentarsassociationer uppdateras helt enkelt inte (*)

  (Jag funderade på ett svar på en kommentar jag fick. Men det känns inte längre relevant)

  ====
  (*) Det är förmodligen för komplicerat att generellt (automatiskt) avgöra om en uppdatering av en godtycklig artikel är så pass begränsad att kommentarerna fortfarande är giltiga med avseende på det nya innehållet. Den enklare lösningen, som tydligen används här, är istället att ta det säkra före det osäkra, genom att inte låta de gamla kommentarerna följa med till den nya artikeln

  • http://profiles.google.com/arkiv2001 Erin Winslow

   De hela korrupta systemet byggde på idén om en plats för varje och varje i sin plats! Lee utan tvivel uppfattat sin egen plats (på den högsta nivån i den sociala ordningen) som rätt och naturlig. Det var en självklarhet att han som rik vit man var ovanpå ALLA kvinnor och vita män (som var mindre bemedlad än han själv) och ALLA svarta människor (fria och enslaved). Det handlade om ett komplext samspel mellan många variabler kan man säga. Ras var en variabel samt som klass och kön var andra.

 • konrad gunnarsson

  Man bör även betänka att kriget i sig inte bröt ut pga slaveriet (Lincoln upphävde slaveriet legislativt först 1863)
  utan som en konflikt kring staternas självbestämmanderätt. Generalen, senare presidenten, U.S. Grant lär i sina memoarer ha uttryckt att det fanns ingen precedens i konstitutionen för att förvägra sydstaterna deras secessionsrätt, varför det hela kokar ned till en fråga om unionens vara eller icke vara…med ca 600 000 stupade.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Det är väldigt lätt att sitta här 2011 och utifrån vårt eget bagage, Första och Andra Världskriget, Koreakriget, Kongokrisen, Vietnamkriget, Järnridåns fall och de fruktansvärda konsekvenserna på Balkan av hur människor delar in andra i vi och dom, det är väldigt lätt då att ha åsikter om Robert E Lee var eller inte var rasist. I detta ligger också ett av de stora problemen med tolkning och analys av äldre händelser utifrån skrivna vittnesmål, förstahandskällor eller sekundära. All värdering och tolkning utgår från subjektiva värderingar hos betraktaren.

  Det är å andra sidan lätt att säga att Robert E Lee var barn av sin tid och de värderingar som rådde där han växte upp var helt andra än de flertalet människor har idag när de Mänskliga Rättigheterna finns.

  Problemet är att gå en balansgång genom att å ena sidan själv försöka göra klart för sig vilka subjektiva värderingar i de frågor som skall leda fram till ett svar t.ex. på frågan om Robert E Lee var rasist. Det är å andra sidan svårt att bortse från våldet då liksom nu. Själv tycker jag att Dick Harrison lyckats bra här. Bättre än de flesta andra historiker jag läst som försökt komma fram till något utan att ta hänsyn till skillnad i tid och värderingar.

 • Anonym

  Eftersom det på den tiden inte existerade någonting som hette rasist var förstås varken Robert E Lee eller någon annan rasister. Hade de fått frågan skulle de inte ha förstått den. Rasist är en etikett som klistras på personer i nutiden.

 • http://www.facebook.com/petterzon Daniel Petterzon

  Felet man gör med en fråga som denna är att man sätter moderna värderingar på ett historiskt förlopp. Frågan är omöjlig att besvara eftersom den förutsätter att vi kan applicera nutidens syn på dåtiden.
  För att belysa problematiken. Betänk följande. Drygt 8% av alla som stred för syd var svarta. I syd var regementen inte segregerade vilket de var i nord. Vad blir resultatet om man applicerar termen rasism på det?

 • http://www.facebook.com/people/Jerry-Johansson/100000535326219 Jerry Johansson

  Jag tror det är rimligt att man håller isär begreppen Rasist är man om man gör skillnad på människor för etnicitet eller hudfärg. Lee är knappast rasist om han gör åtskillnad på människor i bemärkelsen huruvida de är slavar eller ej. Det är ju en skillnad på att straffa människor för att de är svarta, om man ogillar dem i största allmänhet, eller om man uppfattar en grupp människor (slavar) som sin egendom och straffar ett par av dem för att de har försökt fly. Det senare har knappast nödvändigtvis någonting med rasism att göra.

  Om han istället verkligen hade varit fullblodsrasist och avskytt svarta av princip så ter sig ju brevväxlingen något märklig.

  Att sedan se svarta som något slags mindre värda / sämre människor är väl snarare standard vid den här tiden än att man skulle peka Lee som specifik syndare för det på något sätt.

 • Per

  Med tanke på att ca 1 miljon vita europeer togs som slavar av muslimska pirater i nordafrika från 1400 till 1800talets mitt så fanns nog en bild i deras samtid att inte bara svarta kunde vara slavar utan vem som helst kunde råka ut för det om man hade oturen. En slav var en handelsvara och det gällde både vita och svarta.Vid den här tiden av våran historia var det svarta som var majoritet av slavarna. På vikingatiden och medeltiden var det bla slaver,Irländare som såldes i stora mängder till muslimerna kalifat. Som sagts redan av många andra här är det omöjligt att klistra sina moderna 2011 värderingar på hur folk betedde sig på 1800 talet eller tidigare.

  • Anonym

   Frederick Douglass berättar i sina memoarer, att även han ibland såg irländska slavar på plantagen. Ögonvittnen berättar även, att vanliga bönder på Irland under Potato Famine hade det värre än slavarna på sockerrörsplantagen i Karibien. Och hur ”fria” var statarna i Sverige?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=822855073 Jakob Munthe

  Det där är inte helt rätt, idén om att tusentals svarta var med som SOLDATER på konfederationens sida verkar vara en myt, det saknas helt primärkäller som stödjer det, däremot var det många svarta arbetera som jobbade för sydstaternas armé.

 • Jan_L

  Min favorit i amerikanska inbördeskriget är general Nathan Bedford Forrest. Han har sammanfattat all militärstrategisk kunskap från tidernas begynnelse i den briljanta maximen ”Be there fustest with the mostest”.

 • http://www.facebook.com/people/Johan-Ax/501472512 Johan Ax

  Trevligt. Jag som är förtjust i både Amarone och Janssons frestelse måste ju testa :)

 • Anonym

  Till Janssons frestelse dricker man en riktig öl + en eller två snapsar!

 • Guest

  ”Några misslyckas i sin egenhandel: ….. Erik Penser, ……. är några exempel.” Dessutom misslyckades Erik Penser med Nobel Industrier.

 • http://gtt.myopenid.com/ gtt

  Ett bolags konkurs öppnar en möjlighet för ett annat bolag. Både bra och dåligt.

  • Laszlo Zsuffa

   Spekulationsekonomin kan skada även ett hälsosamt, välskött företag. Att några finansfjantar ska ha en sådan makt över andra människors livsverk är bara dåligt.

 • Anonym

  Folk glömmer snabbt.
  George Soros tjänade 1 miljard pund under en dag när marknaden föll 1992, vad är det som egentligen förvånar folk i Rastanis uttalande? Tror folk att mäktiga människor i London/New York såsom Soros räds av stökiga börstider?

 • Anonym

  varför blir folk förvånade. Tror man verkligen att en trader ser samhällsnytta i det dom gör.
  Ta en titt på swedbanks aktieutdelningar och bonusar, inte låter man det gå tillbaka till kunderna. Girighet styr, det är väl ingen överraskning.

 • Anonym

  Jag sysslade med daytrading 2001 när 9/11 inträffade. Eftersom jag noga följde inläggen på en aktiesajt fick jag kännedom om vad som hänt 5-10 min innan börsen dök, men kunde inte förmå mig till att sälja. Grovt ”tjänstefel” för en trader, men jag är glad att jag fattade detta beslut.

  • Anonym

   Varför tog du inte vinsten i stället och skänkte den till offren, ego.  

   • Anonym

    Du har en poäng där. Förutom att betrakta de chockerande bilder som kablades ut tänkte jag inte längre än ”sälja eller inte sälja”.

    • Anonym

     Skojade bara litet. Det är lätt att vara efterklok och även i efterhand svårt att veta om det är bäst om känslor eller intellekt ska råda i kritiska lägen. Jag känner sympati med ditt handlande och statement: ”Det finns saker som är viktigare än börsen”. Det är väl litet så man också ska tolka Alessios utspel.

 • Niklas Thorin

  Carolina Neurath: Nu får du allt komma in i matchen – killen var ju skådespelare/skojare. http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8792829/BBC-financial-expert-Alessio-Rastani-Im-an-attention-seeker-not-a-trader.htmlHan sa vad folk ville höra i princip.

  • http://pulse.yahoo.com/_YLCTDCQCVE5V45FB53BHA334SI Jens

   Rent allmänt gäller väl att alla traders med stor käft är just skojare. Om han hade varit framgångsrik på riktigt skulle han inte ha suttit där och babblat om det. Men det innebär knappast att det han sa blir mindre logiskt eller rimligt.

   Att det finns krafter som vill ha, och rentav försöker framkalla, stora svängningar på finansmarknaderna tycker jag har framgått tämligen tydligt så här långt.

  • Anonym

   Varför vill folk höra att loppet är kört?

 • http://larouche.se Hussein Askary

  Vi har haft ett avreglerad finanssystem som gör vad gamar gör. Vi måste återreglera och gå tillbaka till en ekonomi som är baserad på produktion, utveckling och välfärd. Börja med att återinföra bankdelningslagen Glass-Steagall och skapa bara legitima statliga krediter till infrastruktur, kärnkraft, jordbruk, rymdforskning, osv.
  Hussein Askary
   

 • http://larouche.se Hussein Askary

  Vi har haft en avreglerad finanssytem som gör mäniskor till gamar. Gamar gör vad gamar gör. Vi måste återeglera och stoppa spekulationsekonomin. Börja med återinförandet av bankdelningslagen Glass-Steagall. Vi behöver en ekonomi som är baserad på produktion, utveckling och välfärd. Skapa legitima statliga krediter för att investera i infrastruktur, kärnkraft, jordbruk, rymdforskning osv. Vi är mäniskor, inte gamar!

  • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth of Lie

   Hur kan 11 personer ”gilla” vad jag svarar på. ”avreglerad finanssystem”??

   Finansektorn är SKAPAD av Politiker för politiker. Det är politikerna som REGLERAT finanssektorn på ett sådant vis att ordet RISK för bankerna eliminerats av POLITIKERNA.

   En FRI marknad hade ALDRIG lånat ut pengar till uteliggare så att de kunde köpa hus. En FRI marknad hade ALDRIG lånat ut enorma belopp till en gammal kommuniststat som Grekland där staten äger allt och inte har någon som helst kontroll över sina egna finanser.

   Finanssktorn har Använts för att DOPA upp BNP i smatliga västländer AV Politiker För Politiker.

   I Sverige lånade Politikerna i 30 år till köp av väljare och Sverige lever extremt farligt. Sverige är det länd i väst som är närmast av alla att hamn i ett Greklandsscenario.

   En fri maknad balanserar bort excesserna. Det blir inga bubblor i fria marknader.

   • Anonym

    Dubbelpost

   • http://larouche.se Hussein Askary

    Fri marknad är ett stort lögn. Brittiska Imperiets frihandelssystem bombade andra nationer som inte accepterade det opium Britterna ville tvinga på dem, t ex. Det var politiker som arbetade för internationella finans och bankbolag som styrde avregleringen. Det var för marknadens skull, inte vanliga mäniskor som man ville avreglera finansmarknaderna. Samma sak med elmarknads avreglering. Det bler inte mer el, bara mer pengar till finansbolag och delvis till elbolag som gillade stålbadet. Politiker som gick med denna avreglering är medskyldiga till brottet men inte hjärnan bakom den. Det var den ”fria” marknaden som lånade pengar till folk i USA för att köpa hus som de skulle aldrig kunde betala. Bankernas syfte var inte själva lånbetalningar utan det stora globala spelet med fastighetsrelaterade finansiella papper. Marknaden vill vara fri att plundra samhället. Vinsten är privat, förlusten är för samhället att betala. 

   • Anonym

    Fri marknad existerar inte. Så fort man släpper skiten lös så blir det monopol/oligopol. Det är i för sig naturligt då det blir högst vinster då man kan klippa fåren in på skinnet i stället för att behöva tävla med andra.
    Att andra kan då komma in och erbjuda bättre tjänster är skit snack som man använder för att lura folk som inte kan tänka själva. För att kunna tävla måste man ha enorma mängder kapital (detta gäller för i princip allt) och ibland räcker inte ens det (mobil telefoni baseras på vissa frekvenser, har man inga räcker inte ens alla pengar i världen för att ta sig in på den marknaden).

    Fri kapitalism är en utopi som är lika verklighets förankrad som kommunismen (f.örmodligen ännu mindre då den inte har bara den giriga människan emot sig).

 • Anonym

  Ja, finansfolket är (bl.a.) gamar, de uppmärksammar och slår ner på de döda och döende företagen/ekonomierna och återanvänder den del som går att återanvända…

  Jag undrar om Obama inte avsikligt gav tecken till sina finans(gam)kompisar (som Buffett) när han vid månadskiftet juli-augusti  skrek högt att USA (och därmed Världen) stod på ruinens brant och att han inte inte kunde ens betala ut månadens lön till de statsanställda utan akut stöd utifrån… Det är klart att gamarna förstod att det var ett utmärkt tillgfälle att känna pengar….

 • http://profiles.google.com/bjorn.raija Björn Carneholm

  Skönt att läsa om Goldman Sachs del i finanskrisen. De borde ta största smällen själva. Punkt!

  • Anonym

   Istället fick de 14 miljarder dollar i Obamas räddningspaket, och idag är de starkare än de var innan ”kollapsen” några år sen, bara förra året betalade de 15 miljarder dollar i bonusar åt sina anställda. Märkligt.

   • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth of Lie

    Ni måste se till orsakerna, varför fick Goldman Sachs och alla andra banker i USA hjälp?

    Tänk nu litet. VEM har skrivit lagar och förordningar i USA? Vem har skapat spelreglerna?

    Nå?

 • Anonym

  Hur kommer det sig att det inte är livstids fänglse för banker som lånar ut mer än dom har i tillgångar? Hur kan det med sunt förnuft vara tillåtet? Efter kollapsen (som vi alla vet är påväg) kommer det att göras dokumentärer på hur korkade alla var som läts sig luras. Hur som helst så är jag övertygad om att det finns strategier som banker använder sig av idag som kommer att straffas med långa fängelse straff i framtiden. Då utgår jag ifrån att vi överhuvud taget kommer ha banker i framtiden.

 • Anonym

  Visar på att seriösa företag bör lämna den ”gamla” börsen, och satsa på kapitlisering på ett annat sätt som inte är så turbulent och skapar kortsiktigt planerande…

 • Anonym

  Trivs vi?

 • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth of Lie

  Niklas och några andra.

  Han är _trader_ inte mäklare. Stoor skillnad.

   http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/skjut-budbararen.html

  Han sa vad han själv står för och det är bra med sanningen.

  Tänk OM….vi hade fått höra sanningen av alla dessa offentliga människor som uttalar sig. Hur hade världen sett ut då?

  Jo vi hade absolut inte haft en Politisk Klass som fullständigt misshandlar och vansköter statsfinanserna.

  Vi hade inte haft så stora offentliga sektorer som vi har i västeuropa. För vi hade alla insett att
  DET ÄR FARLIGT med för mycket makt på så få händer.’

  Se på Sverige, Ett av de länder i väst som är absolut mest sårbart av alla. Den Politiska Klassen tar ut MER än 60% av BNP i skatter och avgifter. Därefter är det en nomenklatura som allokerar dessa där det behagar dem.

  De används för att styra och reglera skeenden och det skapar bubblor och obalanser som endast en FRI
  marknad , Tillgång och Efterfrågan KAN balansera.

  Denne trader VET naturligtvis detta. Världens fiansmarknader är dopade med Den Politiska Klassens DESPERATA försök att undvika den kollaps som just Den Politiska Klassen skapat.

  Media arbetar EXAKT så som Daily Telegraph gör, nämligen försöker smutskasta en budbärare som säger sanningen. Varför? Jo för att skydda nomenklaturan från att avslöjas som den VERKLIGA orsaken till obalanserna i världsekonomin.,

  Se upp! Naturen tar ALLTID tillbaks det som maktgalna människor försöker Reglera,styra, manipulera. Alltid.

  • http://twitter.com/OakP0wer Mr Oak

   Åh, en svensk version av te-drickarna borta i det stora västerländska landet ser jag. 

   • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth of Lie

    Lars, jag antar att det känns kul för dig att dina fantasifulla antaganden får stå kvar medan mitt påpekande om att du ger dig på en skribent i stället för att ta tag i argumenten. Du raljerar med någonting som du helt enkelt inte vet någonting om och är det något som borde tas bort så är det just det.

 • Anonym

  Oskönt med en bankchef som för en journalist erkänner att banken trivs i slagiga tider. Tänker på de obundna räntorna som skickades upp på prognos snabbt som ögat när tiderna såg goda ut. Har de skickats ner nu? Näe, ökad risk, blabla, kapitalet kan bli dyrt, blabla = betala kundjävlar nu när ni är rädda.

  • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth of Lie

   :) Ja så går det till i en av Den Politiska Klassen REGLERAD marknad… Banker är fullständigt reglerade och kontrollerade av Den Politiska Klassen. Finns inte tillstymmelse till fri konkurrens. I princip är de statliga institutioner med privat ägande.

   • http://larouche.se Hussein Askary

    Fri marknad är ett stort lögn. Brittiska Imperiets frihandelssystem bombade andra nationer som inte accepterade det opium Britterna ville tvinga på dem, t ex. Det var politiker som arbetade för internationella finans och bankbolag som styrde avregleringen. Det var för marknadens skull, inte vanliga mäniskor som man ville avreglera finansmarknaderna. Samma sak med elmarknads avreglering. Det bler inte mer el, bara mer pengar till finansbolag och delvis till elbolag som gillade stålbadet. Politiker som gick med denna avreglering är medskyldiga till brottet men inte hjärnan bakom den. Det var den ”fria” marknaden som lånade pengar till folk i USA för att köpa hus som de skulle aldrig kunde betala. Bankernas syfte var inte själva lånbetalningar utan det stora globala spelet med fastighetsrelaterade finansiella papper. Marknaden vill vara fri att plundra samhället. Vinsten är privat, förlusten

    • Anonym

     Det var ett politiskt beslut att minst 28 % av lånen skulle gå till låginkomsttagare… bankerna i USA var alltså tvugna att låna ut pengar till pengar till folk som inte kunde betala tillbaka. :(

    • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth of Lie

     Det är nu 3e gången jag svarar Hussein. Får väl hoppas att några till hinner läsa vad jag skriver innan SVds censur slår till.

     Vi har inte Fri marknad någon stans. Vi har statskontrollerad ekonomi. Och Det är Den Politiska Klassen som har den absoluta makten och ansvaret för att medborgarna nu hamnat i en skuldfälla. Inte privat utan genom att Den Politiska Klassen skuldsatt dem genom staternas lån. MEdborgarna är slavarbetare under Den Politiska Klassens maktgirighet. Och tydligen gillar inte Svd att detta skriv i text på deras sidor.

     Du tycks tycka synd om Den Politiska Klassen.

     Den Poltiska klass som lagt under sig makten över mer än 60% av Rikets ekonomiska resurser, hela lagstiftningsmakten, och dessutom givit sig själva Generalfullmakt att belåna sina undersåtar.

     När det gäller USA och huslån ser jag till mig glädje att någon annan skrivit det jag skrev och får stå kvar…

     Rubriken är _fortfarande_ felaktig och mina påpekanden om detta tas bort :( . Man kan med fog ställa sig frågan Vad håller ni på med?

     • http://larouche.se Hussein Askary

      Jag tycker inte synd om politiker. Jag ger dem gärna en politisk spark där bak. Men politiker har valts för en jobb att skydda samhället och främja välfärd i samhället med lagstiftande makt. Inget mer, inget mindre. Du kan se själv vad jag har sagt om politiker på min hemsida http://www.larouche.se

      Det är inte politiker som äger Sverige. Det är nationens tillgångar som de säljer bort bit för bit. Dessutom, har Sveriges största 4 banker mer än 4,5 gånger Sveriges BNP i finansiella tillgånger. Den minsta rakningen kan ha förödande konsekvenser för nationen. Därför förespråker jag att banker separeras från finansbolag enligt Glass-Stegall lagen från 1933 i USA!

     • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth of Lie

      Det är endast ett myggbett i systYtterligare en _reglering_ ovanpå resten.

      Reglering, Styrning, manipulation av marknader är FARLIGT och skapar bubblor.

      Det förslag du pratar ghör ingenting, absolut ingenting åt Den politiska Klassens maktbegär, och resultatet av det.

      Du måste tänka efter. Den Politiska Klassen i Sverige regerar öve mer än 60% av de ekonomiska tillgångarna i Sverige. Samtidigt har de hela lagstiftningsmakten. Sverige är i praktiken en planekonomi.

      Ett felgrepp av några individer i Den Politiska Klassen får förädande effekt på ehla samhället , som vi bevittnar varenda dag.

      Ett felgrepp av någon som styr över 1% av ekonomin kan inte rasea hela samhållet.

      Det är farligt med för mycket makt på för få händer.

      Det går INTE att lyssna på vad de SÄGER, utan man måste titta på vad de GÖR.

      IGår påblicerade KPMG ett rent beställningsjobb om skattetrycket i Sverige. Saken var bara den att de helt och hållet ignorerade de indirekta skatterna och löneskattgerna som också dras in i Den Politiska Klassens maktsfär.

      Glass-Stegall kan naturligtvsi vara en bra reglering men den lär inte hjälpa systemfelet, nämligen att Den Politiska Klassen helt enkelt har lagt under sig för mycket makt.

      Politiker har endast två fundamentala mål: 1. Att vinna val. 2. Att återvinna val. Att påstå att Den Politiska Klassen har några som helst altruistiska mål är att blunda för att människor endast är en art på planeten Tellus.

 • Anonym

  Vi trivs när det är stökigt. 
  Stök och kaos är bra för våra vinster och bonusar, och det är vi som styr världen. Att förvänta sig att vi försöker förhindra eller bromsa en ekonomisk kollaps är således detsamma som att be en skorpion sticka sig själv. Undra vad som skulle kunna hända om man plundrar låginkomsttagarna och medelklassen i ett land på hem, inkomster, pensioner – söner och fäder genom eviga krig – och sötvattnet, genom att förgifta det.Har man inte lyckats ta kål på folket när detta är genomfört, då får man nog hoppas att de som överlevt inte sitter på en massa vapen. 

 • Anonym

  Jamen vad bra, det har ju länge varit ett av den svenska banksektorns största problem att det finns alldeles för många aktörer och att det är en snårig djungel där kaos härskar, tur att de alldeles för många bankerna nu i alla fall blir en mindre.

 • Anonym

  Händer detta lämnar jag och resten av familjen SEB som kund direkt!

 • Anonym

  Då kan de ju passa på att inför Dankort i Skåne. Detta jävulens påfund som inte ens EU vågar röra.

 • Anonym

  Hurra! Då kan vi använde vinsterna med synergieffekterna(=sparka dåligt betalda bankmedarbetare ) till att strö ännu mer pengar över bankledningen. Heja falkengren heja christer gardell!

 • Anonym

  Hurra! Då kan vi använde vinsterna med synergieffekterna(=sparka dåligt betalda bankmedarbetare ) till att strö ännu mer pengar över bankledningen. Heja falkengren heja christer gardell!

 • Anonym

  Gardell snackar sin egen bok. Varre propaganda apparat far man leta efter…Eftersom som ingen kritiskt ifragasatter Gardells ”sanningar” angaende Danske blir hans profetior temporart sjalvuppfyllande men personligen tror jag att jamforelsen Danske och Swedbank haltar betydligt. Ska bli intressant och se hur positivt Gardell ser pa den rating downgrade som vantar Danske. Deras konkurrens kraft utanfor Danmark bli elandig. SEB kanske fusionerar med Danske men knappast med premium involverat. Mer uppsida och mindre risk  i SEB aktien an i Danske.

 • Anonym

  Har varit företagskund hos danske bank och hos SEB, skulle inte rekommendera danske bank till min värsta fiende. Jag upplevde danske bank som en dinosaurie, gammalmodig och långsam utan att kunna stava till kundservice. SEB är jag hos nu och de är, i brist på bättre uttryck, magiskt bra. Vore synd om Sveriges bästa bank gick och blev kass p g a av detta trams. Finns klart bättre banker, DnB, skulle vara intressant med Handelsbanken en till kvalitetsbank…

 • Anonym

  Varför bryr sig så många om vad Östros gör.Han är för mig en streber och i och för sig vet jag inte vad han tar med sig för hemligheter från Socialdemokratin.Vad har det med Den Danske Bank och SEB att göra. Ifall Östros tror att han kan förändra banken inneifrån. Han kommer att grävas ner.Alla sossar. Glöm Östros och ni andra har inget att frukta.

 • Anonym

  Är privatkund hos Danske Bank och är mycket nöjd med deras service och internetbank.
  Men jag är en småkund och genererar förmodligen inte mycket vinst åt banken.

 • mats gustavsson

  Det är en perfekt merger (som 5 ”in market mergers”, med stora kostnadssynergier och med marknadsandelar per land som borde slippa konkurrensmyndigheters förbud/eftergifter). Försöktes redan 2001 (då vi tog in Abrahamson som konsult – något han säkert duckat från att berätta de senaste 10 åren – för att kartlägga ”psyket” hos nyckelpersoner på SEB och dess ägare. Han bidrog inte med mycket, men sådan är kvaliteten på Enskilda – dvs usel – gäller även DDB corp – så de passar ihop). Och att gardell ser detta nu efter 10 år, får mig att tro att han åtminstone besitter IQ 105  (avsevärt högre än de flesta än våra bank VD:ar). Så förhoppnings sker denna klockrena affär snart (sorgligt att så mycket idioter fått styra dessförinnan – vilket lett till en 10 års fördröjning).

 • Anonym

  Främsta problemet är nog ändå att NordKorea inte kan göra som i syd.
  Äka utomlands och hämta mat, som Syd-Korea gör på Madagaskar…
  Man sitter ju fast i världens sista kommuniststat….

 • Anonym

   (v) politiker köar för att resa dit antar jag.

 • Anonym

  Kan inte Katzeff flytta till Nordkorea så vi får en permanent SvDkorrespondent?

 • Anonym

  Intressant men inte oväntat.
  Många i Nord ser väl USA som en bromskloss för återförening…

 • Anonym

  Det var ju märkligt med tanke på hur budgetunderskottet har skenat under Obamas tid. Visst har det varit kris i världen, det kan vi absolut ta hänsyn till, men desto större skäl att ta frågan om budgetunderskottet på allvar och visa att man gör något för att komma till rätta med det.
   
  Är det en icke-fråga i USA?

  • Anonym

   Nä nu blev det väl ändå faktafel. Budgetunderskottet har väl minskat jämfört med Bush. Dock fortfarande underskott så skulden fortsätter att öka. Var det skulden du menade?

   Att sedan kongressen gör sitt bästa för att landet ska gå illa för att tvinga fram presidentbyte har ju också ett och annat med saken att göra.

  • Anonym

   Statsskulden och underskottet är förstås inte alls några icke-frågor, men Romney har inte visat något som antyder att han vore bättre lämpad än Obama att hantera de fiskala frågorna. Tidigare förutsattes Romney vara bättre i ekonomiska frågor pga sin bakgrund från Bain, men den bilden har förändrats av den illa skötta kampanjen och Romneys luddiga fiskala budskap.

 • Anonym

  det behövs även den förste kvinnan som president i usa nu när de haft den förste mulatten..hillary hade varit ett utmärkt val.

 • Anonym

  Ser ni inte hur sliten hon är. Jag skulle tro att hon har fått nog av alla skumraskaffärer. Ungdomarna har fått nog av alla dessa recyclade människor och kommer att kräva en yngre förmåga 2016

 • http://twitter.com/Karlsso47887706 Karlsson

  Enligt statistiken har svenska staten sina tentakler i Afghanistan, Irak och Somalia på jakt efter naturrikedomar. Intressant läsning i nytukommen bok.
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9198068806

 • EnVisMan

  Jag är inte förvånad – ett bolag till stor del ägt av svenska staten och med en massa fd. politiker som vill ut och resa, glassa och leva livet utan krav.
  .
  Cervenka ”rules”.
  .

 • EnVisMan

  Jag är inte förvånad – ett bolag till stor del ägt av svenska staten och med en massa fd. politiker som vill ut och resa, glassa och leva livet utan krav.
  .
  Cervenka ”rules”.
  .

 • http://birkebein.wordpress.com/ Johan J

  Nordkorea och Burma är ok men Somalia skulle jag inte sätta en spänn i.

 • Anonym

  Nu tycker jag att du sprider massa fördomar! Går ju att tolka att folk som kommer från dessa länder skulle, om de hittar hit, ha väldigt lågt förtroende för svenska staten och göra allt för att utnyttja vår välfärd.
      
  Jag träffade en grekisk läkare, han var mycket duktig, både på svenska (6 månader i Sverige) och på sitt yrke. Besöket kostade inte mer än besöket i receptionen.

 • Emil Jacobsson

  Men Sverige då? Var finns vi på Telias lista över korrupta länder? Ett land där fyra partiledare, för (Nya M) (Nya KD) ( Nya FP) (Nya C) 2008 11 17 från en förtvivlad mamma och nybliven farmor fick ett SOS, med denna inledning:”Min man sände en skrivelse till Sveriges regering. Skrivelsens viktigaste innehåll var detta, att en ung färgad, hederlig, sedan början av juni i år, småbarnsfar, har blivit utsatt för ren myndighetsmisshandel av norrbottniska myndigheter. Ärendet behandlas sedan en tid av Jk, vilket jag är oerhört glad över.”
  *  *  *
  Vad gjorde de fyra toppolitikerna FR, GH,JG,MO? Enligt registrator  – måste  – de fyra få läsa ett sådant allvarligt dokument!
  *  *  *
  De lät sin JK, SVT:s och regeringens mediekåta, ”främsta jurist” göran lambertz* lägga Ad Acta detta glödheta nödrop om hjälp mot korrumperade höga chefer inom regeringens polis/rätts/myndighets/-väsende i N-botten. Med landshövdingen (Nya C) som ”jaktledare” i en politiskt initierad  ”skyddsjakt” på två whistleblowers barn och barnbarn. Var ligger ett sådant ”reagerande” på Telias korruptionslista?  // Anm lambertz * / den stavning som nu SVT:s ”Uppdrag Granskning” använde på en uträknad, korrumperad fd JK, Lambertz och dito JR i HD 2012 11 05.

  När skall seriösa granskande media UG, SvD, DN, NSD, NK, DD.och fr.a. –  DAGEN  –  ta upp denna ”Myndighets-och politiska skandal utan like” till granskning? I ADVENTSTID?

 • Anonym

  Det är helt ok att ha skulder min pensionsrådgivare sade att jag skulle sluta att amortera villalånet som var nere på 240 000 (det var ca 1 000 000 från början) och istället köpa fonder som han sålde. Vi bestämde att jag skulle köpa fonder för 6000 i månaden istället för att amortera jag vet inte hur fonderna gått men har de ökat med index så har de blivit kanske 10% mer värda än de var förra året. Detta upplägg har vi haft i 4 år ungefär skulle jag tro.
  .
  Jag har även ett sparande till oförutsedda utgifter eftersom jag är villaägare där jag och frugan sätter in var sin 1000 lapp i månaden det skulle vara lite skämmigt att behöva gå till banken och låna 50 – 60 tusen till en ny panna tex. Även detta sparande tyckte rådgivaren att jag skulle satsa på fonder där blev vi dock inte eniga.
  .
  Råden från proffsen är att inte amortera om lånesummorna är hanterliga i mitt fall kostar villalånet på 240 000 till 2,88% ränta ungefär 600 kr i månaden pensionsrådgivaren tyckte inte att det är mycket att bråka om. Lånet var dock lite högre för 4 år sedan beroende på att jag gjort en liten amortering då och då för överblivna pengar. Men rådet är att inte amortera,

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Nåja, hur skulderna redovisas spelar som jag har sagt en mindre roll för verkligheten. Funktionen av pengar som nominella krediter med en utanpåliggande kostnad av ränta är den som den är och den ger en evigt växande ackumulerad kreditkostnad i ekonomin, infama kortsiktiga försök att rädda systemets plundringsrätt av nationer och människor kommer inte att lyckas genom att befria nationerna från sina skulder eftersom nationer inte skapar produktivitet och välstånd, det är människor som skapar produktivitet och välstånd.

  • Anonym

    Bra sagt.

 • karl

  tyngre ryggsäck än 2008, med andra ord så har inte (M)alliansen varit så ducktiga som de påstår

  • b p

   Sluta kolla på världen genom ditt sugrör och försök inte plocka billiga blockpolitiska poänger. Sveriges stadsskuld har minskat men svenskens privatlån har ökat. Detta är ett MYCKET allvarligare problem en det lilla skitlandet Sveriges inrikespolitiska formationer.

   • Anonym

    … och den av alliansen förda politiken på t.ex. bostadsområdet har inte ett dyft med det hela att göra?

    • http://www.facebook.com/poska.tallinn Poska Tallinn

     Sverige har Europas näst-största boyta per person, och en av de största boytorna i världen.
     Sverige har ingen trångboddhet eller ens bostadsbrist (5 miljoner permanentbostäder på en befolkning av 9 miljoner människor).
     Problemet är av ett annat slag: Hyresregleringar och realisationsvinst-skatter gör att folk inte flyttar till ett optimalt boende. De senaste 10 åren har fler än 500.000 personer anlänt till Sverige och bosatt sig var de vill; vissa områden har alltså utsatts för ett extremt botryck.
     Jag håller med om att aliansen borde avskaffat bruksvärdessystemet och realisationsvinstskatten samt infört striktare regler i invandringspolitiken. För det är väl det du menar..???

 • Anonym

  Eftersom alla pengar skapas genom skuld och det aldrig skapas pengar för att betala räntan så måste någon alltid låna mer pengar, statligt eller privat… annars så börjar korthuset att falla ihop. Därför är deflation så farligt med dagens monetära system eftersom det resulterar i dominoeffekt. Men lånekarrusellen tar slut oavsätt någon gång eftersom man alltid måste låna exponentiellt mer för varje år som går. Då får man se vilka som varit vinnar i nuvarande ponzi scheme och vilka som varit förlorare, där efter så börjar man om eller skapar ett nytt system. Jag hoppas på det sista.

 • Anonym

  Det här påminner mig om ett ”ärende'” jag hade en gång i tiden. En man hade diverse konstigheter för sig och bl a att han inte behövde betala hyran. Gud, eller åtminstone Guds bror, hade lovat honom det. För säkerhets skull påpekar jag att mannen (förstås) var psykotisk.

 • Elementary

  Det här är en lösning som diskuterats länge hörde det för första gången 2010, men mig veterligen aldrig prövats annat än i teorin. Med en hygglig efterfrågan i ekonomin och inflation skulle man teoretiskt kunna minska penningmängden på samma sätt som man tidigare ökat den. Det låter bra i teorin men hittills har jag inte hört någon som känner sig särskilt säker på de praktiska konsekvenserna. Instinktivt låter det alldeles för bra för att vara sant. Ska bli intressant att få en analys av detta.

  • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

    Well, det där hände i USA efter WW2. Inför och under WW2 drog USA VERKLIGEN igång sin ”New deal”, vilket räddade världen från den skulddeflation som rådde efter börskraschen 1929, genom att ge ut krigsobligationer, som betalade för den otroliga krigsansträngningen. Massor av amerikaner köpte dessa krigsobligationer av amerikanska staten. DOCK, efter kriget betalades dessa inte tillbaka. De blev till en skatt!?! Frivillig dessutom. Det är det som händer när stater går i konkurs: deras borgenärer omvandlas till skattebetalare. Kina har tex grizzillion $ fordringar på USA. Detta för att am företag har flyttat t kina o Kina har kunnat sälja till USA för att USA lånar av Kina för att kunna köpa deras grejer (nu när amerikanerna har blivit arbetslösa). Man HADE ju kunnat lägga en tull på varor som outsourcas till låglöneländer så att den tullen kan betala a-kassan för de som blir arbetslösa. Om man skriver av skulderna så skulle man kunna se detta som en retroaktiv tull.)

 • http://twitter.com/JussiOra1 Jussi Ora

  Absolut, skuldavskrivning behövs. Lite fascinerande blir det om man kollar på hela kedjan. Banker insolventa, stater stöttar och tar på sig skuldbörda för att rädda bankerna. Banker köper statsobligationer med pengar ifrån ECB, gör räntearbitage.ECB köper statsobligationerna ifrån bankerna. Sedan skrivs de av. Vad var det som hände egentligen? Tillfällighet?

 • Anonym

  Varför inte skuldavskrivning på privatpersoners huslån? Ger ju effekt direkt genom att vi får mer pengar att handla för och så stiger efterfrågan och man kan anställa fler och arbetslösheten sjunker och kostnaden för den minskar för staten som då måste låna mindre osv.   

 • https://www.google.com/accounts/o8/id?id=AItOawltKMqYpFHwY2QCTfpuWuxZMQVCqGTDHp8 Sunt förnuft

  Det är klart att alla låntagare (privatpersoner/banker/stater) tycker att det är en lysande idé att skriva av skulderna.
  Motivet är egentligen att de vill låna mera, och efter en skuldavskrivning så kan de köra på lika illa som innan, med agendan att det så småningom blir en skuldavskrivning igen. Alltså har de inte för avsikt att betala tillbaks varken sina nuvarnade lån eller framtida lån.

  Skulle du själv låna ut pengar till någon som du förväntar dig kommer att bete sig så?

  På motsvarande sätt så kommer långivarna rimligen tänka, så då bör de inte heller efter avskrivningen få låna pengar. I så fall så löser detta inte några problem.

  Ett rimligare förslag att genomföra är det som kommer från organisationen PositiveMoney.
  Titta på http://www.positivemoney.org
  för vad förslaget går ut på.
  Det är ingen quick-fix utan en långsiktig lösning.

 • Anonym

  Jo, JAG har missat dem. Trots att jag använder Spotify.

 • Anonym

  ”Hon avslöjar där att SVT från nästa månad kommer att lägga ut samtliga
  kanalers innehåll i sin helhet på SVT Play, så att man kan se hela
  utbudet på datorer, surfplattor och i mobilen.”
  .
  Nästa utspel ”Förslag om inkludera datorer, läsplattor och mobiler i TV- och Radioavgiften” och vipps så måste alla utan TV betala TV-avgiften.

  • 33-åringen

   Det med släktingar gäller framför allt familjen Bodström. Pappa Lennart utrikesminister, pojken Thomas justitieminister och dottern Cecilia radiochef. 

 • Anonym

  Vill man skola befolkningen så lägger man ut allt gratis på nätet, precis som aftonbladet och övriga åsiktsmegafoner, om sen svt kan tvinga alla att betala för det skulle det bli kollektiv extas på söder

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Vadå attack? Jag har svårt att se hur SVT skulle kunna konkurrera med Netflix och HBO. För jag antar att alla program som svt sänder inte finns tillgänliga mer än en månad? Sen är ju programutbudet kapitalt olika.

  Men hursomhelst så är tvånget att betala licensen alltid fel hur man än vrider och vänder på det. Mig veterligen så har inte licenbetalarna krävt det, och om de krävt att få tillgång till allt SVT har via nätet så ska ju naturligtvis inte alla drabbas. Det går utmärkt att kryptera sändningarna så att bara de som betalar ser det på nätet.

  • 33-åringen

   Vad är problemet? På 80-talet ville Maj-Britt Theorin (S) att parabolerna kriminaliseras, det kanske är dags att göra verklighet av förslaget?

  • http://www.inta.se/ Robert Andersson

   Lär bara vara eget material som är helt fritt. Rättighetsinerhavarna vill ju ha sina pengar, och det räcker inte licenspengarna till. Lär vara dyrt nog för SVT att köpa HBO serierna för att visa ett avsnitt och någon repris. Plus begränsad streaming.

 • Anonym

   Finns inte en chans att TV1 skulle visa  deras serie Homeland t.ex på nätet , utan det blir typ ‘på spåret’ program , exakt sådana produktioner  som jag hellre går barfota över glödande kol än sitter och tittar på .

 • Anonym

  Ånej inte har public servicebolagen blivit vassare och inte har dom renodlat programprofilen utifrån public serviceuppdraget genom konkurrensen. Utvecklingen har gått åt rakt motsatt håll  med ökad kommersialisering av utbudet allt längre bort från public serviceuppdraget underlättat av en slapp tvstyrelse och en intern föreställning om att höga tittarsiffror är detsamma som rätt programpolitik. Utvecklingen har synliggjorts i
  Johan Lindéns avhandling. Stenbecks stora förtjänst förbises av samtliga inlägg eftersom de skrivits av kulturknuttar som  är för fina för tv. Stenbeck skapade alltså en helt ny arbetsmarknad, han odlade upp ett stelfruset tvlandskap med otaliga nya jobb för producenter, reportrar programledare  etc eftersom han begrep att tv är en näring. Det har regeringen fortfarande inte förstått eller varför lyder televisionen under kulturdepartementet när det hör hemma i näringsdepartementet. Och för övrigt inte får räknas som kultur till skillnad från filmen. Sverige är bra tokigt.

 • Anonym

  Wolodarski är en av de som inte bemöts med snipig mun och näsan i vädret från Jönssons sida, vilket inte förvånar det minsta då de tillhör samma kotteri av politiskt korrekta massmediekarriärister. 

 • Rosenhane

  Ledarsidan tar över DN, bra.

  Ett koncept som Svd borde ta efter.

 • http://profiles.google.com/bjorn.raija Björn Carneholm

  Grattis! Jag gillar Wolodarski. Fast han ser väldigt ung ut. Dvs Oförstörd, men klarsynt. Min åsikt.

  • Maventwo

   Och jag ogillar honom i allra högsta grad!
   Peter Wolodaski påminner mig väldigt mycket om hur Carl Bildt uttalade sig när han var statsminister 1991-1994, raljant och arrogant om sina kombatanter i klass med Olof Palme uttalade sig mot sina meningsmotståndare.
   När en så ung man som Peter Wolodarski som är 34-år blir chef då kommer han förstås bli än mer som en tupp.

 • Anonym

  Bo Strömstedt var verkligen en juvel. Hans son är dessutom helt underbar. Vilket tillgång för Expressen med de i bagaget från tidningen. Att ha en ansvarig utgivare som är politisk är nog inte fel om det lilla jag vet om branschen. Lycka till och timingen för News Sweden (som bildas 1 mars) är nog helt rätt.

 • Anonym

  Med tanke på Peter Wolodarskis etniska bakgrund hade väl ingen väntat att någon annan skulle bli Chefredaktör för DN. 

 • Anonym

  Valet av Wolodarski visar att DN har en väldigt tydlig politisk inriktning.

 • http://profile.yahoo.com/PNPRWYCZADI2B6JCK36CA6CAZ4 Jacques Durand

  Synnerligen opassande och respektlös rubrik! Man får intrycket av att Sarkozy skulle uppföra sig som Berlusconi. Tyder på att artikelförfattaren har mycket dåligt omdöme.

 • Anonym

  Låt oss som europeer hoppas att Sarkozy kommer tillbaka – en mycket kompetent politiker som talar klarspråk. Annars blev jag också provocerad av rubriksättningen, finns inte många likheter mellan Sarko och Berlusconi iövrigt annat att de möjligtvis skall göra comeback. Så, låt oss hoppas på ett nyval under hösten i Frankrike.

 • Kapitalist

  Kan inte Riksbanken helt enkelt hålla presskonferernser där de deklarerar att ”Skuldsättningen härmed sänks med 0.25%”? Såsom planekonomiska byråkrater plägar göra i alla slags sammanhang. Och varför sänker de inte på dessa presskonferenser arbetslösheten med 0.25% varje gång också när de ändå håller på?

  Du ljuger ju på sina presskonferenser att räntan har sänkts med 0.25%, fastän människors tidspreferensers i verkligheten inte alls överensstämmer med propagandatexterna som de proklamerar, så verkligheten och sanningen kan ju uppenbarligen ignoreras när byrårkatherrskapet talar.

 • Diskus1

  Kioskvältare? RB har i uppdrag att ta hänsyn till den finansiella stabiliteten i landet. När lagändringar görs som påverkar de största pengarna, våra bolån, påverkas självklart stabilitetsbilden och därmed RBs agerande. Ren logik, ingen ”kioskvältare”.

 • Carl Norberg

  Så då tar jag detta ännu en gång igen. Vad är pengar för någonting? Alltså INTE, vad gör pengar för någonting? Svaret är att alla cirkulerande pengar är krediter som har en kostnad av ränta som ackumuleras i en evigt växande omfattning. Så mer pengar är mer skulder är mer räntekostnader i en evig växande spiral. Pengar jagar pengar.
  De enskilda bankerna skapar dessa krediter, det gör inte centralbankerna. Punkten för kreditbildningen ligger i de enskilda bankerna genom att skuldebrev bokförs nominellt monetärt som inlåning (deposition), vilket sedan motsvaras av den monetärt utställda krediten. Centralbanken ligger efter denna punkt för tillblivelse i ”kreditlivscykeln”.

  • Jakob Folkesson

   Jaha, det var ju inget nytt….
   Vad vill du få sagt med det?

   • Carl Norberg

    Att det per definition råder stagflation i ett kreditbaserat valutafinansiellt system efter skuldmättnad. Alltså måste räntorna gå mot noll och kredittiderna mot oändligheten till sjunkande kreditomsättningshastighet.

    Så att riksbanken kan gör det ena eller för att påverka detta är givetvis rena nyset.

 • Arne77

  Haha, surprise, surprise. Alla vet att de styrande (regering, riksbank mfl) inte vågar låta det gå åt helvete för de som lånat 3 miljoner för en sunkig 1a med kokvrå. 1) för då går det åt helvete med hela landet 2) för att då kommer de ”viktiga” innerstadsväljarna (som alla vill gulla med) inte kommer att rösta på de partier som står bakom något sådant. Detta vet de som tokbudar och toklånar, de vet att de är ”safe”. Så det är bara att köra! Yes! Heja Sverige!

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Vad skall vi över huvud taget med statsfinanservade propagandamegafoner till? Knappast för att stärka demokratin…..

 • Dr_Biden

  Att FK överhuvudtaget diskuterar opartiskheten i tidningens politiska rapportering får väl ses som ett halvt erkännande av att man brustit i opartiskheten och missgynnat de borgerliga partierna. Och mer ska man nog inte hoppas på; svenska journalister har oerhört svårt att erkänna fel och brister och att ta kritik utan att hamna i affekt.

 • Anonym

  Voila41, bravo!

  Extremt bra synpunkt som jag instämmer med hundra procent. Även i de mörkaste hålor finns positiva saker. Verkligheten har många nyanser. Journalisterna misslyckas verkligen hårt där, medvetet eller omedvetet.

 • Anonym

  Såvitt jag kan se visar den att underskottet steg explosionsartat under 2009 och nådde maximum ungefär vid årsskiftet 09/10, vilket stämmer rätt bra med de massiva stimulanspaket Obama sjösatte. Det var han nog tvungen till.
   
  Visst har det sjunkit sedan dess men inte särskilt mycket, det ligger ju fortfarande på en oerhört hög nivå, runt 1000 miljarder dollar. Det är det jag reagerar mot och det är det som är skyhögt över Bushtiden. Det går inte att påstå att krigen skulle ha raserat ekonomin. Det är finanskrisen som gjort det. Man kan ju inte fortsätta med den sortens stimulanser utan att ta krafttag för att få kontroll på budgetsituationen igen och där tycker jag att Obama har misslyckats.

 • Anonym

  Ja det började sjunka sent 2009. Dvs efter de månader då Obama hade filibuster-immun majoritet i kongressen och faktiskt fick igenom ett sjok lagändringar.

  Har Obama ”lyckats” eller ”misslyckats” givet rådande omvärldsförutsättningar? Vet inte om jag kan ha en vettig åsikt om det. Men den politik han faktiskt har fått igenom har krympt underskottet och det är fakta – inte tvärtom.

 • http://tuxie.wordpress.com Per Wigren

  ”Detta projekt betalades av skattebetalarna via NASA, avknoppningen blev till Facebook vilket numera är privatägt!”

  Eh, va?

 • Anonym

  Och just nu står dollarn i 6,66…

 • Anonym

  Och den lilla kretsen ingår flertalet i sfären runt Goldman Sachs.

  .

  http://www.rollingstone.com/politics/news/the-great-american-bubble-machine-20100405

 • http://profiles.google.com/perrainer Per Karlsson

  Antar att du tycker allt utom yttersta högern är vänster? Då stämmer din teori för dig åtminstone.

 • Anonym

  Å där kom den ha ha är det möjligen pk-kultur-marxisterna? Och har inte kanske invandringen med grammisgalan att göra med? Ingen äkta svenska folkmusik bara massa utländska djungelrytmer. Nej usch –  tur att du har sett sanningen Janne. Behåll foliehatten på. Det gör jag för när pk-kultur-marxisterna väl fått kontakt med marsianerna och börjar slussa in dem i vårat land jag då kan jag lova att vi snart inte kan äta falukorv längre.

 • Anonym

  Ska jag tolka ditt inlägg som att det inte råder vänsterhegemoni och konformism i svenska massmedia? Var är i så fall de avvikande rösterna och de självständiga analyserna ?  

 • Anonym

  Enligt en inte allt för gammal undersökning så visade det sig att 7/10
  journalister är vänstervridna med betoning på V och Mp

  Intressant att när man diskuterar SD så är det ett högerextremt parti men när man diskuterar kommunistpartiet V och semikommunistpartiet MP då används inte ordet vänsterextremt.
  Kolla banden V har haft med Sovjetunionen. Sovjet har tom betalt deras huvudkontor i Stockholm.
  Har du någon gång läst något kritiskt om V eller MP i en svensk tidning?
  Precis. Det visar på vilken polariserad miljö dom som arbetar inom media verkar inom.
  Tyck vad du vill, bara du tycker rätt.
  Ett mycket odemokratisk tillvägagångssätt att försöka styra den stora massans åsikter och skapa ett oharmonisk samhälle som gemene man/kvinna inte har bett om.

 • Fredrik Olsson

  Och du kanske borde utveckla dina foliehattsteorier på Avpixlat istället……
  Mer ”gilla” du vet ….

 • Anonym

   Håller med fullständigt, det är totalt haveri för en fritt tänkande individ att gå in på deras websida och försöka ta något till sig.

 • Anonym

  Helt korrekt.

  Man sätter den fria marknaden ur spel med kommunistiska monopol fasoner.
  Detta borde gå att anmäla till EU domstolen.
  Nä visst ja..Baroso är ju fd Maoist….

 • Eric Oretwig

   Men inget bot mot särskrivning! Tips (aktuellt och smart): ”En grej – ett ord!”

 • Anonym

  Skillnaden mellan dig Fredrik och R-Rich är medan han har en uppfattning om produkten UR-play vilket han har rätt till i en fri värld så ägnar du dig i sann Maoist anda åt personangrepp på oliktänkande.

  Förstår du ens skillnaden?

 • Anonym

  Eller så gnäller du vidare på arbetarens hemsida eller hos Expo.

 • Fredrik Olsson

  Om du Germanicus  går in på UR-Play och noterar allt maoistiskt och militant feministiskt  material och återkommer.

  När jag går in på UR-Play så hittar jag nobeltalen 2012, forskardagar 2012, Maktförskjutning i världen, Lära hela livet, jordens klimat, barn och ungas psykiska hälsa OSV OSV

  Därför blir jag lätt störd när R-Rich börjar ösa ur sig sina haranger om västerpropaganda och feminister.
  Det är nämligen skillnad mellan fakta och foliehattsteorier.
  Förstår du ens skillnaden?

  PS: Jag röstade på alliansen i sista valet

 • Anonym

  Självklart finns det materialet du pekar på på UR-Play. Men det går inte att komma ifrån att de dokumentärer som berör frihandel, demokratiska triumfer och förbättrade förhållande som följd av kapitalism står stark minoritet till dokumentärer med en feministisk eller vänstervänlig tonart.

  Detta är inte heller något särskilt konstigt eller kontraversiellt påstående då en stor mängd dokumentärer är bidragsfinansierade.

 • Fredrik Olsson

  De måst isf var i väldigt stark minoritet till allt annat folkbildande och opolitiskt materiel som ligger där.
  Peka gärna ut något riktigt smaskigt så jag själv kan avgöra.

 • http://www.inta.se/ Robert Andersson

  Är ni medveten om att det är liknande i de flesta länder i Europa (utom Spanien då)? I Danmark så behöver man betala om man har en dator t.ex.

  Det är dock lite lägre avgift i andra en del länder eftersom reklam och skattefinansieringen är större.

 • Anonym

  23 fel gör inte ett rätt

 • Maventwo

  Och jag anser precis tvärt-om!
  Visserligen ingen direkt granskning från Martin Jönsson av medieskrået.
  Men Peter Wolodarski är ju högfärdig och hur blir han inte då som chefredaktör när han är endast 34-år!

Betalningskrav

Varningen: Greklands
kollaps allt närmare

Nödvaluta? Statskassan i praktiken tom.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Så vill ministern rädda mjölkbönderna

krismöte

Böndernas kris späs på ytterligare.

Energijätte kan stoppa stängning

ringhals

”Vi behöver mer tid”.

Börsen granskar
Eniros vinstvarning

Frågor väcks efter miljardnedskrivningen.

Han förlorade 120
miljarder på en dag

Li Hejun största förloraren när aktien rasade.