Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SEB och Danske Bank planeras för ett samgående. Det är de senaste spekulationerna i marknaden. Ryktena har intensifierats efter Cevians ökade inflytande i Danske Bank – och bortgången av en dansk ägare som tidigare varit emot affären.

Christer Gardell, vd för investeringsfonden Cevian, ska enligt källor ha på agendan att fusionera Danske Bank med SEB. Spekulationerna har tilltagit på senare tid. Förklaringarna är flera. Gardell har nu ökat sitt ägande i Danske Bank, det uppgav Bloomberg News i måndags. I mars flaggade fonden Cevian Capital II för en ökning av innehavet i Danske Bank till 5,06 procent. Nu säger Gardell att man har gått ”väsentligt över” 5 procent.

Diskussionen om SEB och Danske Bank har i det tysta varit levande tidigare. Det som i slutänden, enligt uppgift, har stjälpt affären har varit oenighet om makten. Någon som sägs ha varit en motståndare till fusionen är företagsledaren Mærsk Mc-Kinney Møller som, 98 år gammal, avled för två veckor sedan. Det var Mc-Kinney Møller som för omkring 50 år sedan såg till att AP Möller Maersk köpte aktierna i Danske Bank. I dag innehar Møller-Maersk Group, tillsammans med en Møller-stiftelse, 23 procent av aktiekapitalet i Danske, enligt årsredovisningen.
Mc-Kinney Møller har varit för att Mærsk ska fortsätta vara storägare i banken. Trots sin höga ålder var han aktiv och hade mycket att säga till om in i det sista. Hans frånfälle uppges öka sannolikheten för att Wallenbergarna skulle kunna ta makten i den nya banken.

Ulf Grunnesjö, ir-chef på SEB, vill inte kommentera spekulationerna.

– Annika (Falkengren) har varit tydlig med att banken ska växa i Norden och Tyskland på egna meriter, och då har hon inte nämnt någon sånt här, säger han.

Även Christer Gardell själv är fåordig om en eventuell plan på en fusion med SEB.

– Jag kommenterar inte strukturspekulationer, säger han.

Danske Bank, som fick sitt inträde på den svenska marknaden genom köpet av gamla Östgöta Enskilda Bank 1997, har haft stora problem på senare tid. Inte minst i sin verksamhet på Irland, men även hemmamarknaden Danmark är problematisk. Vid årsskiftet tillträdde Eivind Kolding som ny koncernchef i Danske Bank. Han är känd för att vara en agerande och skicklig bankman – och många inom banken har satt stort hopp till att han ska ta Danske tillbaka till sina glansdagar.

Bland de bankanalytiker jag pratat med råder delade meningar. En säger sig se stora samordningsfördelar med en fusion mellan Danske Bank och SEB. Det skulle skapa en stor företagsbank.

– SEB:s dilemma är att de är för små för att vara en storföretagsbank, man måste ha en viss storlek, säger bankanalytikern.

Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, säger sig se fördelar med att SEB slås ihop med någon bank – på grund av bankens lönsamhetsproblem. Men han ser inte Danske som den främsta banken. SEB skulle då drabbas av risken som finns på den danska bankmarknaden – risker som han anser är ordentligt underskattade.

Mats Andersson, analytiker på Cheuvreux, är mer positiv till Danske Bank som investering, men han tror inte att någon av nuvarande storägare i respektive bank, Wallenberg eller Maersk, kommer vilja släppa ifrån sig makten. Dessutom är myndigheter inte särskilt förtjusta i att redan stora banker växer sig större.

Jag gjorde en längre intervju med Christer Gardell i början av året som du kan läsa här. Då pratade han om Danske Bank som en undervärderad aktie. Han sa att kärnverksamheten i banken borde kunna ”generera en avkastning som gör att den bör kunna värderas i nivå med övriga nordiska banker”. Efter intervjun muttrades det en del i branschen att Gardell aktivt försökte prata upp aktien.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter