Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Det börjar och slutar på samma sätt. Med en diskret krautig puls och atmosfäriska ljud. Daniel Norgren gillar ju att låta stråk av ambient svepa in över sina mörktonade americanalåtar. Lite som Daniel Lanois, med den skillnaden att det lät ganska förfärligt när Lanois nyligen lät ambient techno och dub ta över stora delar av konserten på Nalen.

Precis som många andra gillar Daniel Norgren att foga samman olika musikaliska byggelement. Det är rätt många – jag antecknar blues, rock, country, spirituals, soul, lägereldsvisor, frälsarsånger – och själv växlar han mellan piano, dragspel, gitarr och lite Dylan-munspel utan att den täta stämmningen påverkas.

De två medmusikerna växlar även de lätt och ledigt mellan gitarr, trummor, kontrabas och klaviaturer med mjukt mossiga orgelljud. Ibland assisterar de Daniel Norgrens personligt starka stämma, som ofta går högt upp i registret utan att bli jobbigt gäll, med snygg stämsång.

Sångerna är mer konstruerade som omkväden än som konventionella låtar med vers och refräng. Ackordgångar upprepas med melodier som ligger nära i tonalitet. Ibland kan det bli lite enahanda men oftare frammanas en suggestiv monotoni genom det idoga upprepandet.

Allra tydligast blir det i den gungigt boogiebluesiga ”Moonshine got me”, som inte är mycket till låt men som skumpar fram på ett skönt sätt över skogsvägar där Neil Young och Tom Waits åkt många gånger före.

Vill man så går det att namedroppa The Band också. Och jämföra honom med svenska americanamän som The Tallest Man On Earth, Basko Believes och The Tarantula Waltz. Bara för att placera honom någonstans. Vi som skriver om musik gillar ju sådant.

Precis som The Tallest Man On Earth har Daniel Norgren sakta men säkert skapat sig en egen internationell karriär. Utan ett stort bokningsbolag i ryggen säljer han ut Rival två kvällar och inkluderar Norge, Danmark, Tyskland, Belgien, Holland och England på sin turné.

Bifallet på Rival är massivt och efteråt ser jag många som köpt det aktuella albumet ”Alabursy” på vinyl. Fast det har han gett ut på ett stort bolag.