Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

The Staves är en syskontrio från Watford, en bit utanför London. Systrarna Emily Stavely-Taylor, Jessica Stavely-Taylor och Camilla Stavely-Taylor började uppträda under familjenamnet men en vän kortade klokt nog ner det till The Staves.

De har gjort två fullängdare – det senaste kom nyss, producerat av Justin Vernon (Bon Iver) – och musiken kan enklast beskrivas som uppdaterad brittisk folkrock med lite Laurel Canyon-vibbar. Det är en beskrivning som doftar hipster men riktigt i det facket kan man nog ändå inte placera dem.

När de kommer till Debaser Strand för sitt andra Sverigebesök (det första var som förband till Angus & Julia Stone förra året) har de med sig tre musiker. Det behövs då deras folkrock kan ta sig lite oväntade vägar.

Att jämföra dem med First Aid Kit låter sig inte göras. Tack och lov. The Staves har ju inget av det klämkäcka och sentimentala som FAK. Knappast någon country heller. De här systrarna är mer arty vilket gör jämförelser med storheter som Laura Marling och Midlake relevanta.

I centrum för deras musik står de tre starka och vackra rösterna. De används inte tvångsmässigt till stämsång. Ibland är det unisont, ibland sjungs det solo. Till det kommer gitarr, ukulele, slagverk och lite annat.

De tre männen på trummor, bas och gitarr/klaviatur är viktiga men håller sig i bakgrunden. När de mot slutet kör ”Teeth white” blir det mangling nästan i Neil Young-skolan. Det är imponerande och visar på en insikt av vikten att hushålla med resurserna.

Det är en bra konsert och systrarna är sköna personligheter. Inte för seriösa, inte för flamsiga. De är ännu inte riktigt framme, men med tanke på deras unga ålder är det inte så konstigt. Ska bli mycket spännande att följa deras fortsatta karriär. Det kan säkert bli hur bra som helst.

FullSizeRenderFoto: Dan Backman.