Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I morgon är det dags igen. Apple håller höstens andra event och här kommer några av de senaste ryktena kring vad som kan lanseras.

Den här gången verkar det inte bli någon ny produkt, som med Ipad Mini förra året vid den här tiden. Apples ryktade smarta klocka Iwatch verkar dröja till nästa år och konkurrenten Samsung har fått ett försprång med nylanserade Gear.

LÄS MER: Rundgång i rykten kring nya Apple-produkter

Troligt är att den femte versionen av Ipad kommer lanseras. Den förväntas vara tunnare, lättare och mer lik Ipad Mini i utförandet. Skärmen verkar bli lika stor som i tidigare versioner, 9,7 tum, men sidorna mindre. Den tros också komma med en 8 megapixel kamera.

Nästa generations Ipad Mini väntas och den verkar få den högupplösta retina-skärmen.

Båda plattorna ska ha den nya A7-processorn, men den i Ipad Mini är inte riktigt lika snabb som den i Ipad 5. Det har även florerat rykten kring att de nya versionerna av Ipads kommer att ha samma fingeravtrycksläsare som nya Iphone 5S, men så verkar det inte bli.

Det lutar åt att det kommer en ny Macbook Pro i morgon, med Intels senaste Haswell-processor. Och att Apple ska lansera nästa version av operativsystemet för Mac-datorer, Mavericks, som man pratade om första gången på bolagets utvecklarkonferens i juni. Enligt teknikpublikationen All Things Digital kommer också den cylinderformade supersnabba datorn Mac Pro, som Apple visade upp på utvecklarkonferensen, få tid på scen.

På söndagen kom det även rapporter om att Apple hade lagt ut nya ikoner för sina IOS-appar i Iphone 5S och 5C, som de sedan tog tillbaka. Det handlar bland annat om Garage Band, som verkar bli en gratisapp, och att det ska komma nya funktioner för Iphoto och Imovie.

När det gäller surfplattemarknaden och Ipad har Apple lite att ta igen. Enligt siffror från analysföretaget IDC har bolaget tappat en stor del av marknaden på ett år. Under andra kvartalet 2013 levererade Apple 14,6 miljoner Ipads, jämfört med 17 miljoner samma kvartal i fjol. Antalet surfplattor (från olika tillverkare) med Googles operativsystem Android under samma period var 28,3 miljoner, jämfört med 10,7 miljoner året innan.

Android-plattor har numera har 62,6 procent av marknaden och Apple-plattor har 32,4 procent. Det innebär ombytta roller på bara ett år.

Tisdag klockan 19 kör jag liverapportering här på bloggen från Apples event (jag kommer dock inte vara på plats). Häng med då!

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson