Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Klockan är strax före 10 på morgonen (här) och keynoten på Apples utvecklarkonferens WWDC ska snart börja. Själv bevakar jag presentationen på håll den här gången.

Keynoten sänds live här, och kan ses av dem som har Safari för Mac OS, eller Apple tv. Tyvärr håller inte uppkopplingen för livesändning där jag sitter, och så kan det vara i Silicon Valley ibland.

Nu har det börjat! Tydligen så erbjuds deltagarna på plats ingen wifi-uppkoppling och har precis ombetts att sätta sina prylar på ljudlöst.

Apples vd Tim Cook inleder med att säga: ”prata gärna med våra utvecklare den här veckan, men fråga dem inte vad som ligger i planen för framtiden”.

Han fortsätter (som vanligt när det är keynote) att berätta om vad som har hänt sedan sist – om Apples butiker, och visar ett videoklipp från en ny butik i Berlin.

Cook berättar att Apple har nått 50 miljarder nedladdningar av appar i App Store, en siffra som kommunicerades för ett par veckor sedan. Och att det nu finns 900 000 appar i butiken.

Han säger att Apple har betalat ut fem miljarder dollar till utvecklare det senaste året, och totalt 10 miljarder dollar.

Nu kommer robotföretaget Ankis vd Boris Sofman ut på scen, och ska prata om hur de bygger robotar med IOS-prylar. Han visar upp Anki Drive – små självstyrande bilar som han kör live på scen.

Cook är ensam på scenen igen och nu ska det handla om Mac-datorer. Han hävdar att tillväxten för Mac jämfört med PC är 15 procent gentemot 3 procent.

Nu handlar det om det nya operativsystemet för Mac. Craig Federighi , mjukvaruchef på Apple, är på scen och pratar om det. ”Nu vänder vi uppmärksamheten mot den 10:e versionen”, säger han.

Han presenterar Mac OS X 10.9 Mavericks och namnet har inspirerats från Kalifornien (tidigare stod det Sea Lion här, men det var ett skämt från Apples sida!). Nu visar han upp funktioner för att lägga Finder-flikar i samma fönster. Det kommer också taggar (jag får utveckla det senare) för Mac och möjligheten att ha multipla displayer uppe (till exempel också för om du har två skärmar).

Nu ska det handla om Safari. Webbläsaren får en uppdatering med en ny hemsida där man kan se toppsajter som inkluderar bokmärkta sajter, läslistor och delade länkar. Safari ska också bli snabbare och bättre kunna utnyttja minnet.

Safari ska även dra mindre energi än Chrome och Firefox, hävdar Federighi. Webbläsaren ska kunna fokusera energin på det fönstret man jobbar med och låta de andra vila.

Twitter integreras i Safari.

Nu till säkerhet. Apple lanserar en ny ”nyckelknippa” för att logga in på webbsidor, för kreditkortsnummer, wifi-uppkopplingar och kontoinformation. Den heter Icloud Keychain och synkas till OS X.

Nu visas en ny design för kalendern upp och nästa grej är kartor. Nya Maps för Mac har 3D-vyer, sväng-för-sväng instruktioner och om du tar fram en vägbeskrivning i datorn kan du skicka den till Iphone. Du ska också kunna sätta bokmärken i Maps som synkas mellan dina olika prylar. Väder och förslag på platser är implementerade i den nya kalendern.

Ibooks integreras i Mac och kan synkas i mellan IOS och OS X.

Designen på OS X ser överlag ut som det vi är vana vid från Apple sedan tidigare, och släpps i dag i en ”preview” för utvecklare.

Nu kommer marknadschefen Philip Schiller ut på scen.

”Vi är glada att berätta för er att vi har uppdaterat en hel ny linje av Macbook Air”, säger han.

Den ska ha bättre batteritid, Intels lågenergiprocessor Haswell och 40 procent snabbare grafik.

”11-tumsdatorn får 9 timmars batteritid (8 timmars film via Itunes), 13-tums får 12 timmar (10 timmars film)”, hävdar Schiller (låter mycket).

Priser i Sverige för 11-tum är från 8 995 kronor, och 9 995 kronor för 13-tums skärm. Båda börjar levereras i dag.

Nu visar Schiller upp något som Apple jobbar med, och som inte ska släppas än: ”Vi vill ge dit en smygtitt på något vi har jobbat på”, säger han.

Nya Mac Pro - foto taget av en person på plats (efter keynoten)

Det är en ny Mac Pro. Den ser ut som en Braun KF 20 kaffemaskin, skriver The Verge. Datorn har ett nytt Intel Xeon chip, Thunderbolt 2-port och ska vara tio gånger snabbare än sina föregångare. Den ska komma senare i år, är designad i Kalifornien och producerad i USA.

Nu kommer Tim Cook tillbaka och ska prata om Apples molntjänst Icloud. Det ser ut som att han visar upp en ny ikon för Icloud och går vidare med att prata om Iwork (pages, numbers och keynote) för Icloud.

Roger Rosner, chef för Iwork på Apple, är på scen nu och ska berätta om det. Iwork ska komma i en ny version för IOS och OS X, men först för Icloud där man kan redigera i de olika tjänsterna i realtid. Apple vill alltså konkurrera med Google docs här och nu visar Rosner upp keynote i en Chrome-webbläsare, och det ska även fungera i Internet Explorer. Lösningen lanseras till utvecklare i dag, och till resten under året.

Över till IOS.

Tim Cook är tillbaka och hävdar att IOS står för 60 procent av mobil webbanvändning, jämfört med 24 procent på Android och 16 procent för resten. 93 procent ska ha installerat IOS 6 (många efter att Google kom ut med Maps för Iphone kan tänkas).

Nu kommer den nya versionen av IOS, och nu får vi se om det blir en platt design eller inte. En sjua visas upp på scen.

”Det här är den största förändringen av IOS sedan vi introducerade Iphone”, säger Cook.

Nu visas en video med Apples designchef Jonathan Ive upp. Ikonerna (och innehållet i Apples appar) ser genomskinliga ut och ska ”tilta” i 3D mot bakgrunden. De har en nytt färgschema med klara färger, inte matta som det har pratats om innan. Jag ska beskriva det bättre när jag har möjlighet att se videon.

Det kommer filter för foton, som väntat. Väderappen har effekter som regn och snö animerat i bakgrunden (en touch av skeumorphism där ändå alltså). Kalenderappen, meddelanden och mejlappen har uppdaterats. Alla appar kan användas med multitasking och telefonen ska ändå ha en bra batteritid, menar Craig Federighi, som är tillbaka på scen och presenterar IOS 7.

Här finns ett bildspel på nya IOS 7, från CNET, med rubriken ”Icons that almost float”

Iphone 5 (inte 4 och 4S) får tjänsten Airdrop, där du kan dela ut foton till olika personer. Kameran i IOS 7 har fyra olika kameror i ett, menar Federighi. Den vanliga kameran, video, panorama och fotofilter. I den nya fotoappen kommer fotona kunna organiseras i olika tillfällen. Det går också att dela in foton i olika år. I Icloud kan man dela med sig av sina foton, och även videoklipp, till andra och vice versa.

Nu till röstassistenten Siri, och Eddy Cue, chef för internetmjukvara på Apple, har kommit ut på scenen. Den ska bli smartare och få en ny röst, både med en kvinna och man. Siri uppdateras med franska och tyska, och fler språk kommer. Man ska också kunna styra ljuset på sin telefon, spela upp sitt senaste röstmeddelande eller sätta på sin bluetooth med Siri.

IOS 7 ska även komma till bilen, där man få upp kartor, musik och meddelanden i bilens display. Kommer för Honda, Mercedes, Nissan och Ferrari med flera för årsmodeller 2014.

Cue går vidare till att prata om App Store, där apparna numera ska uppdateras automatiskt. Och man ska kunna söka efter appar utifrån sitt barns ålder.

Nu kommer Itunes Radio (enligt ryktena) som finns integrerat i musikappen för nya IOS 7. Radiotjänsten kommer till USA först, och andra länder senare. Tjänsten är gratis och är annonsfri om man betalar för Itunes Match.

Federighi är tillbaka och pratar om fler funktioner, som synk mellan notifieringar för olika prylar och en funktion för att blocka meddelanden och Facetime-samtal.

IOS 7 är tillgängligt för utvecklare i beta i dag, för Ipad inom de kommande veckorna och för allmänheten till hösten, vilket stämmer överens med vad som har sagts tidigare.

Nu är Cook tillbaka och sammanfattar. Det blev alltså inga direkta överraskningar, förutom nya Mac Pro som håller på att utvecklas. Nya IOS 7 är platt som väntat, men genomskinligt och har klarare färger än tidigare rykten (förutom hos 9to5mac som fick tag på beskrivningar av app-ikonerna i ett sent skede).

När keynoten var slut gick Apples aktie ned något (just nu med 0,58 procent) på Nasdaq-börsen.

Tack till er som följde med i livebloggen i kväll! Jag återkommer med ett sammanfattande inlägg på bloggen.

(Finns ute nu: Det blev ett plattare IOS från Apple)

—————————————————-

Läs om ryktena inför dagens keynote: Apples tysta lek avslöjas i dag

Det här fotot fick jag skickat till mig vid åtta i morse, och det är taget framför mässlokalen Moscone Center i San Francisco.

Innan keynoten började twittrade en av de svenska utvecklarna på plats det här från presentationssalen:

 

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson