Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Svenska Teenage Engineering har sin monter i Venetian Ballroom, på hotellet The Venetian, en bit från Las Vegas Convention Center. De står i en lite lugnare del av mässan med många mindre företag, men där finns även en del mer välkända namn som LEGO.

– Vill man verkligen träffa oss så hittar man hit. Det är kvalitet på leads här, säger Anders Halvarsson.

Han är den före detta Netonnet-vd:n och grundaren som lämnade bolaget i oktober 2011, och blev officiellt delägare och styrelseordförande i Teenage Engineering under sommaren 2012.

Anders Halvarsson berättar om ett annat utvecklingsprojekt han jobbade med under 2010 på Netonnet – en egen smart mobil där han samarbetade med Teenage Engineering kring formgivning och användargränssnitt. Siba-ägaren Fabian Bengtssons bud och till slut köp av Netonnet kom i mellan Anders Halvarsson och telefonen, men det ledde honom till det nya jobbet.

– Hade det inte varit för det hade jag nog varit kvar på Netonnet, men skulle de fråga mig då om vad jag skulle göra sedan så skulle det vara något som det här.

På det egendesignade svarta bordet i montern står högtalaren OD-11, eller Cloud speaker – som den också kallas, som ska komma ut i sommar. Där ligger också företagets första produkt, en minisynt som sålts i 5 000 exemplar efter ett år på marknaden.

– Det har inte funnits så mycket säljfokus i företaget, säger Anders Halvarsson.

Det är bland annat något han jobbar med och har redan rest en del.

– Förut sålde jag många produkter på få marknader, nu är det få produkter globalt, säger Anders Halvarsson.

Teenage Engineering startades för tre år sedan av Jesper Kouthoofd, som också var med och grundade Acne International, och har förutom egna produkter gjort en hel del konsultuppdrag inom design och teknik. Bland annat kameran Knäppa för IKEA förra året. Företaget ligger i Stockholm och flera av de 13 anställda är musiker eller har jobbat med musikproduktion.

– Det handlar om prylar, design, teknik och ljud, för att få tillbaka glädjen i musiken, säger David Möllerstedt, teknisk chef och delägare i Teenage Engineering, om högtalaren OD-11.

De har kommit till CES för att träffa andra aktörer och visa upp sig, och det märks på Stockholmskontoret att de är här för det har kommit många förfrågningar dit. Teenage Engineering har också fått en del uppmärksamhet för OD-11 under veckan, bland annat från teknikbloggen The Verge som sa många snälla ord i en morgonsändning. Vad vill Anders Halvarsson inte säga.

– Sådant får man inte säga som svensk.

Nästa vecka åker David Möllerstedt till San Francisco för att träffa en av de stora aktörerna i Silicon Valley. Vilken det är pratar han inte om, men förra året träffade han den ena och nu blir det den andra så det kanske är ledtråd nog.

– I den här världen måste man träffa de stora för att bli en stor produkt, säger Anders Halvarsson.

Högtalaren hoppas de så klart ska bli en hit. ”Worlds first cloud speaker” står det på en skylt på bordet. Förövrigt syns uttrycket ”världens första” på många håll i mässhallarna på CES, och vem vill inte vara först (även om det kanske inte alltid stämmer).

– Vi är den första som har hifi, hävdar Anders Halvarsson.

Sedan att jag en stund senare får Philips wifi-högtalare, som spelar musik från tjänster som Spotify och Deezer och som det står hifi på, demonstrerad för mig är nästa fråga. Men det får experter på högtalare avgöra vem som är först och med vad.

OD-11 ligger också i ett högre prissegment än till exempel Philips. Den kommer att kosta runt 7 000 kronor styck, det är en slant men ändå ett relativt lågt pris för bra ljud, och säljas i utvalda butiker.

Högtalaren kopplas upp mot molnet, via wifi, för att spela musik. Vilka moln- och musiktjänster det gäller och eventuella samarbeten Teenage Engineering har gjort är ännu inte officiellt. Det går också att styra OD-11 via en app, för IOS och Android, där man även kan dela låtlistor med varandra. Annars styrs den från tjänsten man spelar musik ifrån, eller den runda lilla fjärrkontrollen som ser ut som en färgglad stor knapp, och går att fästa med en magnet på högtalaren. Den har dock ingen display där man kan se hur högt ljudet är.

– Man ska inte titta på ljud. Det handlar om att lyssna och hitta en balans mellan hur det låter och känns, tycker David Möllerstedt.

Själva högtalaren bygger på ljudingenjören Stig Carlssons modell, som börjades säljas 1974 och som en stiftelse i hans namn fortsatt utveckla när han avled.

– Det finns ingen anledning att uppfinna bättre ljud när det redan finns, menar David Möllerstedt.

I framtidsplanerna ligger till exempel att man ska kunna kommunicera med högtalaren och skicka meddelanden till den som ska spelas upp. Det kan handla om att man är sen till middagen och vill berätta det för familjen. Men det kommer senare. Först ska Teenage Engineering fortsätta tillverka och få ut OD-11 på marknaden.

Bilden: (från vänster) David Möllerstedt, Anders Halvarsson, Francois Souflet och Oscar Ahlgren i Teenage Engineerings monter på CES-mässan i Las Vegas.

Mer från CES i Las Vegas:
Vad är väl en dag på CES-mässan…
Ericssons vd: ”Vi är fortfarande ganska okända i USA”
Oled, ultra-hd och smarta tv-apparater på CES
Steve Ballmer tog (tillfälligt) över showen på CES
Silicon Valley-bloggen på CES i Las Vegas

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson