Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Hit kommer nära 150 000 deltagare, 3 000 utställare och närmare 20 000 produkter ska visas upp. Det handlar om CES, Consumer Electronic Show, som är årets stora event för konsumentprodukter.

I eftermiddags landade jag och många andra i Las Vegas för CES, och den här veckan tar jag med mig Silicon Valley-bloggen hit. Den officiella showen börjar inte förrän på tisdag, men under några dagar innan är det presskonferenser och förevent för media och analytiker.

Till exempel har tekniksajten CNET News.com åkt hit med hela 90 personer, och har tagit hit ett eget hus för redaktionen. Även teknikbloggarna The Verge och Mashable har egna lokaler uppställda, och teknikpublikationer och tidningar från hela världen är här för att skriva, filma och fota.

CES är i det närmaste överväldigande. Det är första gången jag är här och det finns till och med artiklar skrivna för sådana som mig, med råd om att ha på sig sköna skor, dricka mycket vatten, äta när man kommer åt och så vidare.

Jag ska försöka skönja trender, titta på prylar, lyssna på talare och prata med folk, och en del av det kommer landa här på bloggen.

Mobilt kommer att spela en stor roll på CES (både själva telefonerna och surfplattorna samt tusentals tillbehör), liksom tv, ”internet of things” som saker för hemmet, prylar med sensorer, högtalare, hörlurar och mycket annat.

I kväll var jag på eventet ”CES Unveiled” där jag bland annat såg en del prylar för livsloggning (livslogga är numera är ett svenskt ord enligt Språkrådet). Där fanns till exempel Withings uppkopplade våg som numera mäter hjärtslag, och Bodymedias nya kroppsmätare – en pryl man sätter på armen som mäter aktivitet, kalorier, vikt och sömn och som kommer ut i en ny version i augusti i år.

I morgon är det fler förevent och presskonferenser hela dagen, bland annat med Samsung. Vi får väl se om det blir några mobiler med böjbara skärmar, men det kanske är för tidigt.

Läs mer: Ryktena surrar om böjbara mobiler

Lanseringarna har dock redan börjat, och i kväll kom elektronikföretaget Nvidia ut med en ny processor – Tegra 4 – för smarta mobiler och surfplattor. Nvidia satsar också på spelbranschen och visade upp en prototyp av den nya spelkonsollen Shield, som man ska kunna spela Android-spel och streamade spel med.

Är du nyfiken på att hänga med i flödet från CES så finns den officiella hashtaggen #2013CES på Twitter. Även #CES och #CES2013 används. Och här finns CES officiella sajt och Facebook-sida.

PS. Apple är som vanligt inte på plats och Microsoft har också valt att avstå från att vara med på CES i år. Istället har Qualcomm fått inledningstalartiden för mässan i morgon. DS.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson