I veckan: Instagram-röran och Google Maps-effekten

Så är ännu en händelserik vecka i Silicon Valley snart till sin ända. Här har den annalkande julen inte märkts av i takten på nyhetsflödet.

Veckan började med att Instagram meddelade att man i januari skulle ändra användarvillkoren för fotoappen. De nya villkoren innehöll bland annat tillåtelse för Instagram att dela information med ägarbolaget Facebook. Och formuleringar som i teorin skulle kunna innebära att Instagram fick sälja användarnas foton, vilket ledde till upprörda användare och mycket skriverier.

LÄS MER: Instagram har snart rätt att sälja dina foton

Efter drygt ett dygn kom en bloggpost undertecknad medgrundaren Kevin Systrom med beskedet: ”Vi har inte för avsikt att sälja era foton, vi äger inte era foton det gör ni”. Instagram backade, gjorde en pudel och menade att språket i villkoren var förvirrande.

LÄS MER: Instagram: ”Vi har inte för avsikt att sälja era foton”

Som plåster på såren lanserade man ett nytt filter och en uppdatering till 25 språk. Men det ledde även till en tillfällig bugg där privata konton visades som öppna på sidan för inställningar, fast de inte var det.

I fredags skrev Kevin Systrom en ny bloggpost där han meddelade att Instagram tills vidare går tillbaka till de gamla villkoren för just annonsering, som trädde i kraft i oktober 2010.

Den nya föreslagna skrivningen som ställde till det var:

Och den gamla man gick tillbaka till är:

Men tillägget av begreppen ”transferable” och ”sub-licensable”, orden i det andra stycket som ställde till det (finns även i Facebooks användarvillkor) och som bland andra CNET News.com refererade till när det gällde att sälja vidare foton, står kvar i de nya villkoren.

”…vi kommer att ta den tiden det krävs för att färdigställa våra planer, och sedan komma tillbaka till våra användare och förklara hur vi vill att vår annonsaffär ska fungera”, skrev Kevin Systrom i fredagens bloggpost.
Han beskrev en framtid med annonsering som liknar det Facebook gör med ”sponsrade händelser” i dag. Och att Instagram planerar att tjäna pengar på annonsering är ingen nyhet och står redan i skrivningen från 2010, som man nu alltså tog tillbaka.

En snabbanalys: Det var dumt av Instagram att göra användarna förvirrade med nya användarvillkor som innehöll vaga formuleringar och oklara besked. Däremot drog man tillbaka dem relativt snabbt och det visade att man lyssnade och tog till sig av kritiken, även om förtroendet för appen fick sig en törn. Samtidigt som man ändå har kvar villkoren från 2010 där det står att annonsering i samband med foton är möjlig.

Instagram-röran ledde också till en rad artiklar om hur man lämnar appen (finns inga siffror på hur många eller få som faktiskt har gjort det), och artisten Pink meddelade att hon stängde ner sitt konto och National Geographic att de skulle sluta uppdatera sitt. Lägligt lanserade Flickr en ny app i förra veckan och andra fototjänster som Starmatic såg en ökning av användare.

LÄS OCKSÅ: Social hårdvaluta: påträngande – därför flyr folk Facebook

I förra veckan lanserade Google sin kartapp till Iphone och måndags kom siffror på att den laddats ner tio miljoner gånger på två dagar. Appen ligger just nu etta i App Store i USA för gratisappar, och man kan tänka sig att det är surt för Apple att deras karttjänst inte alls gick som planerat. Samtidigt så har Google Maps inte bara gynnat Google. 30 procent fler har i veckan laddat ner Apples uppdatering av IOS till version 6, även om den har varit ute i flera månader.

När det gäller mobilmarknaden visar siffror som kom i veckan, för fram till och med november och 12 veckor bakåt, att IOS för första gången passerar 50 procent av marknaden i USA. Från 37 procent för ett år sedan till 53 procent. Medan Android dominerar på Europamarknaden med 61 procent, upp från 52 procent för samma period i fjol. I Europa är Samsung den största återförsäljaren med 44 procent under perioden, och Apple är tvåa med 25 procent. Det enligt siffror från Kantar Worldpanel Comtech.

Instagrams ägarbolag Facebook har också varit aktivt i veckan. Bland annat har de nya säkerhetsinställningarna, som jag skrev om i förra veckan, med genvägen uppe till höger börjat rullas ut. Facebook testar också att ställa frågor som ”Hej Miriam, hur är läget i dag?” och ”Hej Miriam, hur är det?” i fältet där vi skriver våra statusuppdateringar. Allt för att få oss att uppdatera mer.

Bolaget lanserade även den nya appen ”Poke” i veckan, där grundaren Mark Zuckerberg sägs vara inblandad i utvecklingen, även om han sällan skriver kod numera. Det ska också vara hans röst som säger ”poke” i appen och det var han som en gång kom på funktionen ”poking” – att ”puffa” någon – som var en av de första som fanns på Facebook.

I Poke kan du till exempel skicka bilder, eller en video, som raderas efter av dig utvalda sekunder (raderas även hos Facebook). Dock liknar appen mycket en annan app – Snapchat. Ryktet går att Facebook försökte köpa upp den, men när det inte gick så byggde man sin egen. 12 dagar tog det enligt produktchefen Blake Ross.

”Jag kan inte undgå att tänka att det är ett meddelande från Facebook: om du inte vill komma och jobba med oss – okej. Men då klonar vi din tjänst på några veckor och skeppar ut den till en miljard användare”, skriver MG Siegler på sin blogg Parislemon, kolumnist på teknibloggen Techcrunch.

Det här får avsluta veckan och jag önskar er läsare en God Jul!

Visa kommentarer (53 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Pingback: Kursfall för Facebook efter missvisande Instagram-data | Silicon Valley-bloggen

 • Pingback: Han har 235 000 följare på Instagram | Silicon Valley-bloggen

 • Pingback: Bekräftat: Instagrams annonsfria dagar snart över | Silicon Valley-bloggen

 • Tom Brunstorp

  Företagsledare som skryter med att dom knappt kan läsa och ändå ro hem miljonbonusar, nå´t för unga män att se upp till medan tjejerna pluggar.

 • keyhan

  Undrar hur det har gått med vanliga anställdas lön?

 • Peter Nilsson

  För 10 år sedan var Ericssons ”market capitalization” $44.5 miljarder, idag är det
  $42miljarder. Om en VDs viktigaste uppgift är att förvalta aktieägarnas kapital skulle både Svanberg och Vestberg ha lägre lön. Att världen största wireless access bolag har negativ utveckling under de senaste 10 åren när hela jordens befolkning ”went wireless” är nästan ofattbart dåligt!

 • MagneTusa

  Undrar hur hårt bågen måste spännas för att den ska brista?

 • kenwag

  Detta är en värld som inte vanliga människor kommer i närheten av. Det kan lika gärna vara en verksamhet på månen d.v.s. onåbar för vanliga dödliga. Helt overklig. Vad gör man när man vet att det finns människor som behöver lite hjälp för att överleva och man får näst intill dagligen läsa om dessa astronomiska ersättningar. Ur led är tiden.

 • TTTThomas

  Mycket pengar blir det, även om jag har för mig att hans företrädare Svanberg var betydligt dyrare i drift(?) Lite surt dock för oss övriga anställda som förlorat vår bonus.

 • Eindor

  Är inte Coops *enda* syfte att verka för låga priser för sina medlemmar? Dvs. all form av vinst borde väl gå tillbaka till de som handlar. Är det inte det som är hela grejen med ett kooperativ? Kanske dags att starta något nytt, om målet verkligen är att erbjuda bra mat till bra priser. All vinst = tillbaka till medlemmarna. Men vi vet ju alla att sådana system av någon anledning aldrig lyckats fungera.

  Som det är idag handlar jag nästan uteslutande hos Ica. Hos lokala Coop Forum får t.ex. leta länge efter svensk matlagningsgrädde eller ekologiska produkter. Hos ICA finns det gott om sådant och dessutom till betydligt bättre priser.

 • quesnay

  Nämen det kan inte stämma! Konsum gör ju ingen vinst och då blir det automatiskt både billigare och bättre kvalitet enligt Vänsterpartiet. Kan ingen fråga Jonas Sjöstedt varför det inte blir så?

 • LGHGLAIGHLUKGH

  Äntligen tas det bort. Folk letar kortet i börsen i 2 min sen ska dom tanka den 2 min till sen handla o dra den 2 min till.Slutade handla på coop när detta infördes man fick stå en evighet i köna.

 • farbror Sven

  Coop ”vänder sig inte bort från kunderna”, de har inte varit intresserade av sina kunder de senste 30 åren…

  Coop i Täby C är nedlagd, helt utkonkurrerad av de privata intitiativen. Coop i Arninge ständes av hälsoskyddsmyndigheten pga råttor i butiken. Coop på Lidingö hade råttor de med och en folkilsken ”butikschef” som pruttade högljutt medan han arbetar i butiken. De enda som är intresserade av kunderna är de i personalen som jobbade i den upköpta Vivobutiken man sedan slagit samma med. Så länge de nu orkar med Coop´s ”vi skiter väl i kunderna, DE SKA handla hos oss, annars är de ”osolidariska” med den såssealistiska idén!”

  • -*-

   De har i snart 20 år bara gjort reklam till de som har medmera koret. Resten av Sverige har varit ointressanta för dem. Det är 15 år sedan jag påtalade detta och alla som jag pratat med känner igen sig. Är man inte redan kortkund så finns det inget som lockar med deras reklam.

   ICA har ungefär 50% av sina reklamerbjudande i TV-reklam som inte är knutet till något kort.

 • aateist

  Skulle Coop gå tillbaka till 70-talet med Coca-Colaförbud, Winnerglass, Winsonjeans, Konsumkavring samt Blå Mocka på bleckburk så lovar jag att kunderna skulle komma i så strida strömmar så att återbäringen skulle löna sig. Att en butikskedja är öppet politisk såsom Coop var på den tiden ligger helt i tiden och Coop skulle säkert kunna hitta sina egna profilvaror. Men det skulle givetvis också kräva att chefen tjänade bara dubbelt av en kassör.

  • britas

   På den tiden skulle jag öht aldrig satt min fot på Coop!
   Röda tankar bakom blåmärkta varor.
   Numera kan man köpa mejeriprodukter,spannmål, importerade ”delikatesser” osv likväl på Coop som ICA och Hemköp.

   • quay-lewd

    Sundström, ja vad ska man säga utan att förarga någon…

   • skegurra41

    Har du inte sökt reda på blåtonade varor och bara köpt sådana?

    • britas

     ??

  • skegurra41

   Chefer på vissa ICA-Maxi tjänar flera gånger lönen för en kassör. Där kan man tala om skillnader!

   • -*-

    Att byta kassörska kostar företaget inget från en dag till nästa. Du och jag skulle göra ungefär 85% lika bra jobb första dagen och efter tre veckor skulle det inte vara någon skillnad. En bra chef skulle kosta företaget flera miljoner att bli av med.

    din inkompetens är utbytbar medan kompetens är det inte. Något mer inkompetent du tänker tillföra?

    • Mikael Olsson

     Mja. Att vissa affärer ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig medan andra är rena och snygga har nog mer att göra med kompetens hos de anställda på golvet än chefens lön.

 • exxazz

  Gå in på nästan vilken Coop-forum som helst. Sur personal, lortigt och ingen ordning. Konstig belysning och kall stämning. Man känner sig inte välkommen. Jämför det med de flesta ICA-Maxi så förstår man vad det betyder att ha en lokalt driven entreprenör som gillar sin butik. Det finns säkert undantag, men generellt är det absolut på detta sätt. Stockholm på flera ställen, Malmö, Gävle, Östersund, Göteborg på flera ställen, Falun, osv, osv…

  • skegurra41

   Sickna dumheter! Detta verkar vara en ren partsinlaga. Jag bor i Skellefteå och har erfarenheter av olika varuhus i övre Norrland från Umeå i söder till Kiruna i norr. Det du skriver måste beklagligt nog vara typiskt för de städer du anger. Vissa ser det de vill se annars blundar man. Hoppas du inte kör med en ren bluffhand. Jag synar!

   • -*-

    Faktiskt ganska så sant om man inte går till affärer som är mer nyligen öppnade. Har provat många i regionen där jag bor och alla gamla butiker är dyra och relativt misskötta. De nyöppnade är inte billiga, men personalen ger då verkligen service som motiverar priset.

    Tips är att COOP har fått lägga ner många av sina tidigare varuhus då det var riktigt katastrof för dem. Inte sällan så slog en ICA-handlar upp i samma lokaler där de tidigare varit och kunde snabbt få lönsamhet i sin verksamhet. Att du som norrlänning inte upplevt vad konkurrens innebär förstår jag.

 • -*-

  klart kunderna som innan handlade där av ideologiska skäl inte gillar att de får betala en halv miljard mer, men alternativet är att COOP går i konkurs så jag förstår att de hyllar konkurs framför att betala mer.

 • skegurra41

  Då jag handlar ger jag tusan i någon mer eller mindre mossig ideologi. Jag är otrogen mot alla som på olika sätt är ute efter att tjäna pengar på min bekostnad. Jag styrs av hyfsade priser och bra affärsmiljö, sedan må det vara ICA, Coop, Willys eller andra. Detta har fungerat till stor belåtenhet för mig.

  • Mikael Olsson

   Verkligen. Att dom har de varor jag vill köpa påverkar självklart också. I mitt fall får faktiskt närmaste Coop långfingret om jag vill köpa kladdkaka för de har slutat att ta in andra märken och kör bara med sin egen som smakar vederhemskt.

 • Mario RushRoll Beat McMegaman

  I mitt hushåll handlas det varken på Coop eller ICA utan Hemköp eftersom de ligger nära och är billiga. De har geografiskt monopol i bostadsområdet men deras priser är endast aningen högre än de riktigt stora affärerna i stadens utkanter (Coop och Ica Maxi) så det känns som att man lika gärna kan handla där. Särskilt om man inte har bil, för det är bökigt att storhandla om man får åka två bussar och byta och vänta på bussar. Visst fungerar det, men det tar rätt mycket tid, därför är det skönare att småhandla.

  Finns ett mindre Coop Nära inte så långt härifrån också. De har schyssta öppettider men rätt höga priser. Det kan man förstå så liten (och trång!) som den butiken är. Färre varor, lägre omsättning, högre marginaler. Tycker ändå att priserna är helt okej på det mesta där (kött och frukt och grönt är dyrt) för att vara en så liten butik. Däremot vet jag inte riktigt hur Coops större matbutiker står sig i konkurrensen. Allra billigast är nog Willys, Lidl och Netto.

  Egentligen borde jag kanske handla lite mer på den där Coop-butiken av ideologiska anledningar. Det är ju en god tanke att medlemmarna ska äga butikskedjan och att den inte ska vara vinstdrivande. Men det är svårt att få ner priserna tror jag. En matkedja har inte högre marginal på det de säljer än 7-8 procent har jag hört, däremot har de väldigt hög omsättning så vinsten i reda pengar blir ju väldigt stor ändå. Det är en rätt stabil bransch – folk måste ju alltid äta…! ;)

 • klarsynth

  Spot on Carolina! Önskar fler journalister såg igenom det underliggande budskapet i det här förslaget. Bankerna försöker bara framstå som proaktiva och ansvarstagande när de i själva verket har en helt annan agenda.

  • Tommy Rödin

   Instämmer! Men det finns fler som har dold agenda…..politiker till exempel.

   • SonaMahlin

    …och journalister?

 • odinar

  Ja precis.
  De bankkunder som mest skulle behöva tvingande amorteringsregler är knappast de som kommer att följa de nya ”rekommendationerna”, så detta är helt verkningslöst och syftar bara till att hindra ny lagstiftning.

 • Marie Ericsson

  Jag förstår inte varför det är så svårt att ställa krav på att bankerna fonderar kapital för att kunna täcka framtida spekulationsförluster? I stället fortsätter den vansinniga presentutdelningen av bonusar på bankkontoren medan vi rusar mot en ny kris som kommer att läggas på skattebetalarnas skuldror med ytterligare nedskuren välfärd som följd. Bankerna vet detta och utnyttjar situationen så länge politikerna inte agerar. Skandal!

  • Gunnar

   Är det inte bättre att angripa problemet, dvs bostadsspekulationen än att åta spekulationen fortgå samtidigt som man ställer krav på att öka kapitalet i bankerna för att kunna ta hand om kraschen när den kommer. Känns något bakvänt. Lite som att slopa hastighetsgränsen på vägarna samtidigt som vi lägger mer krut på att öka akutsjukvården.

  • SonaMahlin

   Bankerna fonderar kapital
   .
   Vilka framtida spekulationsförluster? Det är DU som spekulerar i att så är fallet,
   .
   Inga bonusfester på några bankkontor. Kontorsanställda har löner som LO skulle fnysa åt.
   .
   Kraven på bankerna har ökat med större krav på kapitaltäckning.
   .
   Bankkrisen har inte kostat skattebetalarna något.

 • Patrick Lundström

  Varför köpa svart?

 • Usedom

  Du behöver inte ens köpa svart. Det finss numera gott om gårdsbutiker där bonden tar ansvar för vad han säljer, jag köper allt kött och mycket annat i en sådan.

 • Sand1

  Min grannes kalvar som om sommaren betar på mina marker kan jg inte kpa annat än svart. Enligt grannen finns ingen garanti eller ens kontrollmöjlighet att det kött han får tillbaka från slakteriet verkligen är från hans kalvar. Dom flesta slakterierna tillåter inte att utomstående som djurleverantörer eller mindre uppköpare kontrollerar slaktprocessen.
  Därför är ofta endast importerat kvalitetskött ett garanterat kvalitetskött.

 • intelliKent

  Jag brukar handla både på Coop och ICA.
  Jag har vid flera tillfällen köpt kött på Coop som så luktat illa före sista förbrukningsdatum, att jag fått lämna tillbaka det.
  Jag misstänker att de ”flyttat fram” datumet på köttet.
  Samma sak har ännu inte hänt på ICA.
  Rent generellt så litar man mest på den handlare som har bäst ekonomi för då slipper de lura kunden för att överleva(?)…

 • Sand1

  Frågan är väl Vem litar du på när det gäller köttfärs?

 • -*-

  De inkompetenta vars hjärna består av köttfärs. Faktiskt relativt vanligt bland de som handlar på COOP.

 • quesnay

  Jag prao:ade i en Konsumbutik när jag gick i högstadiet (90-talet). Köttfärs som blivit gammal och gråaktig tog vi ur förpackningen och körde genom malningsmaskinen med lite tillsatt blod för att den skulle bli röd och fin. Sen på med ny etikett och vips var den färsk igen.
  Jag var bara där i två dagar, men det där var tydligen ingen större hemlighet än att jag fick vara med ändå.

 • Sand1

  Visst! Bonden ‘tar ansvar’, men utfärdar ingen äkta garanti (bankgaranti). Stort sett alla gårdsbutiker har på sin hemsida en brasklapp om att de köper kreatur/kött från annat håll i händelse av att deras egna kritter inte täcker efterfrågan. Förresten, vad menas med ‘bonden tar ansvar’? Vilket skadestånd får jag utan kostsamma omvägar över svenska rättsväsendet om det visar sig att filén jag fått är av kraftfoder-holstein och inte av ‘ansvarsfullt’ utlovad uteslutande-betes-simmental? – Seeing is believing. Hos vilken bonde kan jag på sommaren peka på kalven och ta kort på SJV:s djurmärke i örat, från vilken jag på vintern vill ha 15 kg kvalitetskött?

 • Usedom

  Den bonde jag anlitar (f.d.. skolkamrat) är själv med i slakteriet (lokalt småslakteri) vid slakten och när han säger att köttet kommer från honom litar jag på det. Det är en fråga om förtroende och jag litar på både bonden och slaktaren.

 • -*-

  regler, lagar och förordningar.

 • Patrick Lundström

  Trodde inte det var olagligt, ska prata med min köttlangare…

 • Mikael Olsson

  Jo, men det där vet vi ju efter ”avslöjanden” att det händer i många olika butiker. Beror mer på hur samvetsgrann butikschefen är än logon misstänker jag.

 • Gunnar

  Målet med övningen är att kyla ner fastighetsmarknaden.
  3 olika sätt har föreslagits och diskuterats
  Sänkta avdragsmöjligheter
  Amorteringskrav
  Höjda riskvikter
  Höjda riskvikter kyler inte ner marknaden om inte denna kostnad skickas vidare till kund och det är också vad myndigheterna vill.

 • Thomas Mattsson

  Det är väl inte fel att ha avdrag för kostnader i kapitalinvesteringar såsom fastigheter, när det likväl är vinstskatt för intäkter i kapitalinvesteringar. Om man ska ta bort avdraget, får man ta bort skatten på intäkter också, annars blir det ju dubbel beskattning i någon mening. Det vore ju som att ha vinstskatt på aktier, men man får inte kvitta det mot förluster…

 • Tommy Rödin

  Men nu är det ju så att avdraget får göras mot vanliga löneinkomster, även den som inte har ett öre i kapitalinkomst får ju subvention med 30% av räntan från staten!

 • Thomas Mattsson

  Ja staten plockar ju skatt ur alla fickor och hål de når in i, det spelar väl mindre roll varifrån avdraget görs, skatt som skatt, avdrag som avdrag, kontentan blir ju den samma. Huvudsaken är väl att man får dra av förluster, och inte bara skatta på vinster, varför vill man ha ett samhälle där man bara får skatta på vinster men inte dra av förluster?

 • Tommy Rödin

  Att låna pengar för att finansiera sitt boende är väl ingen affärsmässig förlust. Att staten subventionerar räntekostnader är helt galet enligt de flesta nationalekonomer. Om man succesivt minskar/tar bort avdraget under en längre period och återför samma belopp till skattebetalarna i form av höjt grundavdrag så blir det ett nollsummespel för staten. Dessutom kommer pengarna medborgarna tillgodo i form av sänkta skatter och kommer att påverka konsumtionen på ett positivt sätt. Genom att bara höja amorteringskraven så får man däremot en negativ påverkan på konsumtionen.

Lukasjenko inför böter för arbetslösa

De som inte betalar riskerar att gripas.

Fräschar upp plan
för en halv miljard

flygindustri

Air France försöker komma igen.

Roligt, men långt ifrån barnsäkert

Läsarbilden

”Jag stod alltid i framsätet.”

”Situationen liknar Sovjetkollapsen”

Finsk ministerkandidat om ekonomiska läget.