Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det ska bli enklare att ändra dina sekretessinställningar på Facebook, meddelade den sociala nätverksjätten i dag. Samtidigt tar man bort möjligheten att dölja ditt namn i sökresultaten hos nätverket.

I dag kommer du till dina sekretessinställningar genom att trycka på en pil uppe till höger och välja ”Sekretessinställningar” i rullgardinsmenyn. När du väl är inne finns det en rad parametrar att ställa in, allt från om du vill anpassa för vilka du vill visa dina inlägg, hur du vill bli taggad i foton till inställningar för annonser och applikationer.

Men Facebook har fått kritik för krångliga inställningar, något man nu återigen försöker förenkla genom att lägga in en knapp med ett antal genvägar till vem som kan se ditt innehåll, vem som kan kontakta dig och hur du stoppar någon från att störa dig.

Enligt Facebook ska det också bli tydligare hur du godkänner att en viss applikation får posta uppdateringar i din tidslinje, genom att dela upp frågorna kring godkännande av appen och uppdateringar och presentera dem separat.

Den så kallade ”aktivitetsloggen”, som Facebook lanserade förra året, ska numera kunna delas upp i olika kategorier med en ny navigation för att till exempel enklare hantera händelser från andra som du är taggad i. Där ska det också gå att kontakta någon som taggat dig i bilder du inte vill stå med i.

De nya funktionerna ska rullas ut nu under slutet av 2012.

Facebook har ändrat funktionaliteten i sekretessinställningarna ett flertal gånger. Bland annat förra sommaren då det blev möjligt för användarna att direkt i en statusuppdatering ställa in vilka som får se den.

För är det något Facebook behöver så är det att få oss användare att lita på nätverket för att dela med oss av mer. Ju mer involverade vi är, och delar med oss av information för att vi har koll på vem vi delar den till, desto bättre blir förutsättningarna för annonsörerna. Facebook är trots allt ett vinstdrivande företag och det är frivilligt att vara med i nätverket.

Men det var inte bara nya sekretessinställningar som lanserades i dag. Möjligheten att inte vara sökbar på sitt namn i nätverket tas samtidigt bort. En funktion som några procent av Facebooks användare har tillämpat, enligt företaget självt. Man hävdar att skälet till att funktionen tas bort är att det ändå har gått att hitta användarna, till exempel genom en annan persons vänner, och att den därför är överflödig.

Jag har skrivit om det tidigare att Facebook planerar för nya sökfunktioner längre fram, och kanske att förändringen med namnsök har betydelse för det och att vi nu inte kan göra oss osynliga där.

LÄS MER: Facebook svarade på frågor
LÄS OCKSÅ: Fet tumme ner – ändå kan ny Facebook-policy gå igenom

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson