Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I går meddelade Instagram att man i januari kommer införa nya användarvillkor för fotoappen. En förändring som ledde till att jag och många andra medier skrev om att Instagram kommer ha möjlighet att sälja vidare dina foton – utan att du får betalt. Och att många användare blev upprörda, en del lämnade tjänsten och hashtaggen #BoycottInstagram gick varm på Twitter.

I dag backar Instagram och medgrundaren Kevin Systrom skriver i ett blogginlägg att ”vi har inte för avsikt att sälja era foton” – även om avtalet kan tolkas så.

Syftet med de nya formuleringarna i villkoren handlar enligt Instagram om att man vill experimentera med nya innovativa annonslösningar.
”Istället tolkades det som att vi ska sälja era foton till andra utan kompensation. Det är inte sant och det är vårt misstag att språket är förvirrande”, hävdar Kevin Systrom i blogginlägget.
Och att Instagram därför jobbar på att uppdatera språket i användarvillkoren.

Han skriver också att det just nu inte finns några planer på att använda användarnas foton i annonsering. Att det istället till exempel handlar om att, som på Facebook, visa upp användare som gillar ett visst varumärke.

När det gäller vem som äger fotona i appen så menar Kevin Systrom att ingenting ändras och att användarna äger sitt eget innehåll. Har du satt ditt konto på privat så kommer fotona bara att delas med dem du godkänt.

Hur de experimentella annonslösningarna kommer att se ut återstår att se, men att Instagram planerar att tjäna pengar på appen har varit känt från början.

Läs också: Instagram har snart rätt att sälja dina bilder

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson