Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I veckan har Google haft sin utvecklarkonferens I/O i San Francisco. En nyhet, eller snarare det som redan var förhandstippat inför konferensen, var bland annat Googles nya version av mobiloperativsystemet Android.

Överlag kretsade det mesta kring Android på konferensen. Google vill ta sig in i fler delar av ditt liv, i tv:n, hemmet, klockan, bilen och som tidigare i surfplattan, mobilen och datorn.

Sundar Pichai Google IOGoogles Android-chef Sundar Pichai under inledningspresentationen på Google I/O.

Den nya Android-versionen, som än så länge kallas ”L”, har släppts till utvecklare i en förhandsversion och innehåller bland annat designförändringar och batteriförbättringar, men kommer inte till allmänheten förrän i höst.

Som väntat lanserades Android TV, vilket är Googles nya försök att ta sig in tv-apparater. Sökjätten gjorde även en satsning 2010, men som misslyckades. Den här gången handlar det om en digitalbox som kopplas till tv:n och gör den smart, likt Apple TV och Roku. Från den går det att streama tjänster som Netflix, titta på Youtube och använda olika appar från Google Play som exempelvis spel. Android TV går att styra både med en Android-telefon och en smart klocka med Googles nya mjukvara Android Wear (presenterades redan i mars och har nu släppts med klockor från LG och Samsung).

I bilen vill Google in med Android Auto och har ett antal samarbetspartners, som Audi och Nissan vars system ska gå att synka med en Android-telefon.

Det är lätt att tänka sig att Google vill skapa en rad standardsystem med de olika Android-anpassningarna. Är det Googles Android Wear som kommer att finnas i de flesta smarta klockor i framtiden? Android TV i tv-apparater och Android Auto i bilar? Om Google får bestämma så är svaret ja. Men Apple vill också ta den positionen. En stor skillnad är dock att Apple har egen hårdvara medan Google satsar på öppen mjukvara och samarbetspartner.

I hemmet kommer Googles uppköp Nest in, ett bolag som tillverkar smarta termostater och brandvarnare och nu har öppnat upp sin plattform för andra utvecklare att bygga på.

I det smarta hemmet vill även Apple in med Homekit, som lanserades på Apples utvecklarkonferens WWDC för några veckor sedan. Detsamma gäller fitness, där både Apple och Google har lanserat Healthkit respektive Google Fit platform.

Allting ska också byggas ihop och skapa det som bolagen kallar ”en sömlös upplevelse” för användaren. Tjänster ska kunna synkas mellan mobilen, surfplattan och datorn. Utvecklare ska kunna optimera samma design för olika plattformar. Multiskärmstänket är påtagligt och går numera också över gränserna från mobilen till bilen, tv:n och hemmet.

Listan över saker där Google, Apple och även Microsoft med flera vill ta position kan göras lång. Det handlar så klart också om vilken molntjänst man väljer, appmarknaden, fotolagring och mycket mer. Du som användare kan använda flera aktörer parallellt eller välja en av dem. Och det går att sylta in sig ordentligt i bolagens tjänster och ge dem din information. Vilken ”värld” väljer du – en, alla eller ingen…?

Två snackisar på Google I/O:

  • Under konferensens inledningspresentation på onsdagskvällen försökte två olika demonstranter avbryta den som stod på scenen och talade. En kvinna protesterade mot Google-advokaten Jack Halprin som försöker vräka folk i sitt hyreshus för att han själv vill ha lägenheterna. En man skrek: ”Ni jobbar alla för ett totalitärt företag som bygger maskiner som dödar folk och som övervakas av NSA”, och syftade troligt på att Google har köpt robotföretaget Boston Dynamics.
  • Det var också en del snack kring det som inte presenterades på I/O. Förra och förförra året var inledningspresentationen mer publikfriande, med Google-grundaren Sergey Brin som hoppade fallskärm med Googles smarta glasögon Glass och hans medgrundare och Googles vd Larry Page som höll ett visionärt tal om Googles så kallade ”moon shots” (framtidsprojekt som självkörande bilar). I år var det fullt fokus på de 6 000 utvecklarna som var där och det som presenterades hade i princip redan visats upp på förhand eller ryktats om. Google Glass nämndes inte alls och det blev ingen ny hårdvara (exempelvis hade det ryktats om en 8-tums Nexus-surfplatta). Googles nya självkörande bil nämndes inte heller och fanns inte ute på utställningsgolvet.

LÄS MER om nyheterna från Google inledningspresentationen i livebloggen från konferensen: Så var Googles utvecklarkonferens

LÄS OCKSÅ: Senaste snacket inför Googles utvecklarkonferens

(Vill du veta mer om nyheterna från Google I/O har tidningen Wired skrivit en lång artikel om alla lanseringar)

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson