Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

På måndagskvällen svensk tid höll Apple sin inledningspresentation på bolagets utvecklarkonferens WWDC som just nu pågår i San Francisco. Runt 6 000 utvecklare från 69 länder har samlats här för en veckas konferens och den yngsta av dem är bara 13 år.

– De yngsta kommer att kunna utveckla appar under lång tid, sa Apples vd Tim Cook på scenen under presentationen.

Liksom ryktena förhandsspådde kom det ingen ny hårdvara från Apple under kvällen. Bolaget brukar främst fokusera på mjukvara under utvecklarkonferensen, men det var säkert ändå många som blev besvikna för att det inte kom några stora nyheter.

Det fanns också förhandsrykten om att det skulle komma en billigare version av Iphone 5S med 8GB minne och en Imac (Apples stationära dator) med ett lägre pris, men så blev det alltså inte. Nya telefoner väntas först under hösten och du kan läsa mer om det här.

Apple satsade istället allt på nya versioner av operativsystemet OS X för Mac-datorer och mobiloperativsystemet IOS.

Nya OS X 10.10 är uppkallat en nationalpark här i Kalifornien, Yosemite, och har fått en ny design som allt mer liknar IOS. Apples mjukvaruchef Craig Federighi, som presenterade OS X Yosemite på scenen, fokuserade mycket på det Apple kallar kontinutetsfunktionen. Den handlar om att man ska kunna synka information mellan olika Mac-datorer och IOS-prylar, och överlag gick mycket av måndagskvällens presentation ut på att Apple vill skapa ”sömlösa” upplevelser mellan olika operativsystem och prylar. Det går i linje med vad exempelvis Google gör med sina olika operativsystem, OS Chrome och Android.

Exempelvis lanserade Apple ICloud Drive, en lagringstjänst i Icloud (lik exempelvis lagringstjänsten Dropbox), där man kan lagra och dela filer mellan olika prylar.

Det nya operativsystemet släpptes till utvecklare efter presentationen och når allmänheten först till hösten. Liksom tidigare version kommer det att vara gratis. Läs mer om nyheterna för OS X 10.10 i livebloggen från måndagskvällen.

Över till IOS 8, Apples nya version av sitt mobiloperativsystem. Apple har säkert slipat på en del säkerhetsbuggar och annat i IOS 8, men det man visade upp var exempelvis Quicktype – snabbfunktion i tangentbordet, Homekit – funktioner för hemmet och Healthkit – en rad hälsofunktioner.

Quicktype föreslår ord baserat på vad man hittills har skrivit (vilket redan finns i Googles operativsystem Android), det vill säga prediktiv analys av ord, men stödjer än så länge inte svenska.

I Homekit ska man kunna kontrollera olika saker i hemmet med sin Iphone, som garagedörren, låset på ytterdörren, att tända och släcka lampor och så vidare, och kunna stänga av och på dem. I Homekit är även röstassistenten Siri integrerad, och man ska kunna säga ”Siri, nu är det dags att sova” och telefonen förbereder inför natten.

Siri har hittills haft stöd för 15 språk och inte svenska, men det är ett av de 22 nya språken Apple nu har lagt till i IOS 8. Dock har Siri inte fullt stöd för svenska och vad som fattas får jag återkomma till.

Apple vill säkert gärna in och konkurrera med Google när det gäller ”smarta hem”. Sökjätten köpte den smarta termostattillverkaren Nest i februari i år och har också saker i görningen.

När det gäller Healthkit så liknar den funktionen Apples Passbook-app (där man kan lägga in biljetter och bokningar) i utseendet. Healthkit samlar in data från olika tredjepartsappar, som rörelse i träningsappar, vikt eller hjärtslag, och skapar din egen hälsoprofil. En partner Apple redan har är Nike med sin träningsapp.

Olika träningsappar som Moves, Runkeeper och Fitbit använder Apples så kallade M7-processor, som finns i Iphone 5S och nyare modeller av Ipad, för att mäta exempelvis rörelse. Men Healthkit handlar alltså än så länge inte om att Apple direkt mäter olika hälsorelaterade saker, utan samlar in information från andra appar. Det är dock troligt att Healthkit senare ska kopplas ihop med exempelvis en smart klocka från Apple.

Det var bara några av nyheterna för IOS 8 som lanserades på Apple-eventet. Det nya mobiloperativsystemet släpptes till utvecklare efter presentationen och kommer till allmänheten i höst (för Iphone 4S, 5, 5S och 5C samt för Ipads från version 2), säkerligen i samband med ett Iphone-släpp. Läs mer om fler nyheter i livebloggen.

New York-börsen reagerade svag på Apples lanseringar och hade strax efter presentationen var slut gått ner med drygt en procent. I skrivandets stund har aktiekursen hämtat sig något igen och ligger på minus 0,7 procent och kursen 628 dollar per aktie.

LÄS OCKSÅ: Ryktena inför Apples utvecklarkonferens

Här har teknikpublikation The Next Web lagt upp foton från presentationen.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson