Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det händer ibland att jag ser en av Googles självkörande bilar på vägarna här i San Francisco. Det sitter dock alltid en person bakom ratten, även om hen inte kör bilen. Än så länge är bilarna godkända för testkörningar och Google har lyckats få igenom det i fyra delstater: Kalifornien, Nevada, Michigan och Florida.

Googles självkörande bilar har hittills varit utrustade med ratt, speglar och pedaler – som i vanliga bilar – men i dag visade sökjätten upp en ny prototyp. Den har bara två säten och varken ratt, speglar, gas- eller bromspedal och annat som utmärker en bil. Bilen kommer att börja testas i slutet av sommaren, men kommer då att ha manuella kontrollfunktioner.

Vehicle Prototype Image Banner Cropped 600pxFoto och illustration: Google

Prototypen känner av omgivningen med sensorer och kör just nu i högst 25 miles per hour, det vill säga cirka 40 kilometer i timmen.

Det var på teknikkonferensen Code Conference i Kalifornien, i publikationen Recodes regi, som Google-medgrundaren Sergey Brin berättade om den nya prototypen. Den produceras nu i mellan 100-200 upplagor.

Google började utveckla de självkörande bilarna 2010 och Sergey Brin sa också på tisdagens konferens att bolaget förväntar sig att jobba med olika partners i framtiden. Robotbilar på gatorna ligger någonstans 10-20 år fram i tiden, men innan dess finns en rad hinder som till exempel hur våra vägar är byggda och hur försäkringar är utformade.

LÄS MER: Ingen förare i framtidens bil

Nedan finns en video som Google har postat på Youtube, där du kan se bilen köra runt.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson