Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Den här veckan är det Googles tur att hålla sin utvecklarkonferens i San Francisco. Temat för årets Google I/O är ”design, utveckling och distribution”.

Klockan 18.00 i kväll svensk tid drar konferensen igång med en inledningspresentation. Den förväntas främst handla om mjukvara för mobilen och webben, det vill säga Googles mobiloperativsystem Android och datoroperativsystem Chrome OS.

Infor Google I:OI entrén på Moscone Center i San Francisco där Google I/O äger rum.

I en intervju med Bloomberg på tisdagen antydde Googles Android-chef Sundar Pichai att Google kommer att förhandsvisa den nya versionen av Android på konferensen – ”L”. Den senaste versionen hette Kitkat och vi får se vilket godis nästa version är uppkallat efter.

Enligt ryktena kommer det även handla mycket om Android Wear, operativsystemet för exempelvis smarta klockor, som Google började prata om i mars i år. LG och Motorola har redan visat upp prototyper av smarta klockor med Android Wear och någon av dem kommer säkert att ingå i presentationen.

Det verkar också som att Google ska göra ett nytt försök med en mjukvara för tv. 2010 lanserade bolaget Google TV, för boxar och smarta tv-apparater, men det blev ingen hit. Den nya tv-versionen går under namnet Android TV och teknikpublikationen The Verge har fått tag i några skärmdumpar av det man tror föreställer den nya mjukvaran. Det ser ut som att den kommer att likna det tjänsterna Roku, Apple TV och Amazon Fire gör, det vill säga streaming från exempelvis Netflix. Och det ska också ska gå att köpa program från Google Play.

I januari i år köpte Google bolaget Nest som bland annat tillverkar smarta termostater. Nest har nu öppnat upp sin plattform för att pryltillverkare ska kunna använda den till att få saker att ”prata med varandra”. Det kan handla om dörrlås eller lampor och troligt är att det kommer bli klarare under dagens presentation. Nest ingår i Googles initiativ inom det som kallas ”internet of things”, något som flera bolag vill vara en del av och som Apple adresserade under sin utvecklarkonferens här för några veckor sedan med Homekit.

Under Apples utvecklarkonferens pratade man också mycket om en integrerad sömlös upplevelse över operativsystem och prylar. Nu är det Googles tur att göra desamma, något som redan stod i centrum på förra årets konferens.

En skillnad mellan Apple och Google är att Google främst fokuserar på mjukvara, medan Apple har siktet på integrationen mellan sin egen hård- och mjukvara. Googles operativsystem Android är det mest använda i världen och driver också användare till andra av Googles tjänster.

Google har ju också hårdvara, Nexus-surfplattor (7 i samarbete med Asus och 10 med Samsung) och Nexus-mobiler (i samarbete med LG), och eventuellt kommer vi att få se en ny surfplatta (Nexus 8-tums) under veckans konferens. Om Googles smarta glasögon Glass släpps till försäljning runtom i världen får vi se. Det har också utlovats en billigare version av Glass, som i dag kostar runt 10 000 kronor, men att den skulle dyka upp under utvecklarkonferensen verkar inte troligt.

Förra året varade inledningspresentationen på Google I/O i tre och en halv timme och frågan är hur länge den kommer att hålla på i år. Jag kommer att vara på plats och rapportera live på Nliv.se. Hörs igen kl.18!

Uppdatering: Här finns livebloggen från inledningspresentationen.

LÄS MER: Google vill knyta dig närmare till sig

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson