Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery
Nest_billboard_SF

Reklamskylt från Nest i San Francisco.

Miljardbuden från Silicon Valley-jättarna verkar fortsätta under 2014. 2012 köpte Facebook fotoappen Instagram för 1 miljard dollar, 2013 ryktades det att Facebook ville köpa appen Snapchat för 3 miljarder dollar. Och på måndagen blev det klart att Google köper Nest Labs för 3,2 miljarder dollar, alltså nära 21 miljarder kronor. Det är det näst största köpet Google har gjort, efter Motorola som sökjätten betalade 12,5 miljarder dollar för 2012.

Nest producerar den smarta uppkopplade termostaten Nest Learning Thermostat för hemmet, som lär sig ens vanor och anpassar energiförbrukningen därefter, och rökdetektorn Nest Protect. Och det finns säkert några patent i bolaget och kanske fler produkter på gång.

Nest ryktades nyligen vara i färd med att ta in 150 miljoner dollar i riskkapital till en värdering av runt 2 miljarder dollar. Nu verkar det som att Google gick rakt in och köpte bolaget, istället för att investera i en ny runda. Google Ventures har nämligen redan satsat pengar i Nest, tillsammans med bland andra Shasta Ventures och Kleiner Perkins.

I en intervju med teknikpublikationen Re/Code säger vd:n och medgrundaren till Nest, Tony Fadell, att de säljer till Google för att få ta del av jättens infrastruktur.
”Det här är inte en typisk du-kan-lägga-till-servrar-business och sedan skalar det”, säger Fadell i intervjun.

Han berättar också att han kommer rapportera direkt till Googles vd Larry Page och att Nest kommer fortsätta drivas som en egen enhet.
”Målet är inte att vara helt fristående – att de inte bara ska ge oss pengar – det här handlar om något mycket större”, säger Fadell, utan att gå in på precis vad.

Bland annat väntar han sig också frågor om Googles syn på integritet i förhållande till Nest-användare, något han har kommenterat i en bloggpost på Nests sajt. Dock svarar han inte direkt på sin egen fråga om Nest data kommer att delas med Google, men skriver:

”Vår sekretessspolicy begränsar användningen av kundinformation till att tillhandahålla och förbättra Nests produkter och tjänster. Vi har alltid tagit integritet på allvar och det kommer inte att förändras”, står det i bloggposten.

Hur Google och Nest ska samarbeta är ännu oklart.

Det här är bara ett av flera uppköp Google har gjort den senaste tiden. Sökjätten satsar på att bredda verksamheten och köpte bland annat upp åtta robotföretag under 2013, som Boston Dynamics och Schaft (mer om det i en annan bloggpost). Google-folket har själva pratat om att göra något kring ”uppkopplade hem” med en produkt de kallar Android @Home, men än så länge finns det inga detaljer kring det. På det sättet passar Nest-köpet bra in i planerna.

Överlag satsar Google på att ligga i framkant inom många olika framtida tekniska riktningar, som till exempel självkörande bilar, stoppa åldrande, robotar och nu smarta lösningar för hemmet.

LÄS MER: Nu låter Google främlingar mejla dig

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson