Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Då är det dags för liverapportering igen här på bloggen. Apples event i San Francisco ska precis börja och jag bevakar på håll den här gången.

Apple livestreamar (länk här) för ovanlighetens skull eventet (OBS! Funkar bara med webbläsaren Safari och Apple TV).

Nu har folk bänkat sig i salen och fått order om att ställa in sina prylar på ljudlöst. Och nu är eventet i gång med ett videoklipp som verkar vara samma som det på utvecklarkonferensen i juni.

Nu är Apples vd Tim Cook på scen. Han börjar med att prata om Iphone och går igenom den senaste månadens lansering av nya 5S och 5C. Tim Cook tar upp siffran 9 miljoner sålda Iphones efter första helgen, som jag skrev om här på bloggen med rubriken: Är det 9 eller 5,5 miljoner sålda Iphones, Apple?

Cook går vidare till IOS 7, som han hävdar är den snabbaste uppdateringen av mjukvara bland Iphone- och Ipad-användare i historien. Han drar några siffror för App Store: numera finns det över en miljon appar i App Store och det har gjorts 60 miljarder nedladdningar hittills. 13 miljarder dollar (cirka 85 miljarder kronor) har betalats ut till utvecklare av appar.

Nu går Cook över till att prata om datorer och ger konkurrenterna en känga: ”de är konfunderade, de försökte göra surfplattor till PC-datorer och PC-datorer till surfplattor”, säger han.

Han presenterar mjukvaruchefen Craig Federighi som tar över och ska prata om nya operativsystemet för datorer, Mavericks. Det är en väntad lansering för dagens event. Det nya systemet ska till exempel ge en timme mer surf och ha mer minne. Tydligen finns det plats för 6GB data med Mavericks, även om datorn bara har 4GB i ram-minne installerat. Mavericks har bland annat en ny kartapplikation och även Ibooks integrerat, för att kunna läsa böcker på datorn.

Federighi visar upp olika funktioner, till exempel hur man kan dra in foton i Apples program Pages och tagga upp olika sidor i systemet. Överlag har Mavericks en rad uppdateringar, men inget direkt revolutionerande. Den här gången blir mjukvaruuppdateringen gratis! Och fungerar på versioner av Imac och Macbook Pro från 2007, Macbook Air och Macbook från 2008 samt Mac Pro.

Nu är Apples marknadschef Phil Schiller uppe på scen och pratar om de senaste Macbook Air-datorerna, som lanserades på utvecklarkonferensen i juni.

Han visar upp nya Macbook Pro med 13 tums skärm, som fanns med i förhandsryktena. Batteritiden ska vara bättre, liksom grafiken och wifi-hastigheten. 13 tums-datorn ska kosta 200 dollar mindre (cirka 1 300 kronor) i USA än den förra versionen. Priset i USA är från 1 299 dollar, i Sverige från 11 995 kronor i Sverige och datorn släpps till försäljning direkt. Nu över till 15 tums-datorn som också börjar levereras direkt och får ett sänkt pris i USA, från 1 999 dollar. Den börjar på 18 495 kronor i Sverige.

Dags för den supersnabba cylinderformade datorn Mac Pro, som Apple visade upp första gången på utvecklarkonferensen i juni. Den ska vara speciellt bra för videoredigering, och ska dra mycket mindre el än föregående version. Datorn kommer ut till försäljning innan året är slut och startar på 2 999 dollar i USA och 27 995 kronor i Sverige.

Apple Event

Nu är Eddy Cue, Apples Itunes- och App Store-chef, på scen. Han pratar om att apparna Garage Band, Iphoto och Imovie får uppdateringar, både i mobilen och datorn. Apparna ska vara gratis vid köp av nya IOS-prylar och datorer (alltså ändå mer pengar till Apple). Även Apples webbaserade Iwork får en uppdatering, där apparna Numbers, Pages och Keynote ingår. Cue pratar om att att det numera finns möjlighet att samarbeta i Iwork-apparna. När det gäller Iwork vill Apple konkurrera med Google Docs och Microsoft Office.

Tim Cook är tillbaka på scen och nu är det dags för Ipad.

Han pratar om när Ipad lanserades 2010 och kritiserades för att den inte skulle kunna konkurrera med så kallade Netbooks. Enligt Apples siffror har man sålt 170 miljoner Ipads den senaste månaden, och Cook trycker på att 81 procent av all surftrafik kommer från Ipads och 19 procent från andra surfplattor. Men som jag skrev i går så var det ombytta roller vad gäller marknaden för surfplattor under andra kvartalet i år. Android-plattor numera har största delen av marknaden jämfört med Apples Ipads, läs mer här: Ryktesmaskinen är i full gång inför Apples event

Apples marknadschef Phil Schiller är tillbaka på scen och en bild på Ipad Mini och Ipad 4 visas upp. Schiller pratar om ett stort steg för Ipad, men i videon som nu visas ser det ut som en större Ipad Mini. Helt enligt ryktena är den tunnare och lättare, men den får ett nytt namn. Istället för väntade Ipad 5 heter den Ipad Air.

Ipad Air är 7,5 millimeter istället för 9,4 millimeter som på Ipad 4. Den har lika stor skärm, 9,7 tum, men har smalare kanter liksom på Ipad Mini. Den väger cirka 450 gram, jämfört med Ipad 4 som väger 650 gram. I plattan finns en A7-processor, samma som den i Iphone 5S.

Apple Event

Ipad Air ersätter Ipad 4 och släpps till försäljning i Sverige den 1 november. Priset börjar på 4 395 kronor för 16GB. Priset i USA, från 499 dollar, är dyrare än till exempel Microsofts nya platta Surface 2, som startar på 449 dollar, och Amazons Kindle Fire HDX, som kostar från 379 dollar. Apple behåller även Ipad 2 till försäljning, som startar på 3 595 kronor för 16GB.

Som väntat släpps det även en ny Ipad Mini med en högupplöst retina-skärm och den snabbare A7-processorn, som kommer ut senare under november. Den börjar på 3 495 kronor för 16GB.

Apple Event

Jag återkommer med fler uppdateringar om de nya surfplattorna i en nyhetssammanfattning.

Nu är Tim Cook tillbaka på scen och tackar alla som har kommit dit i dag. Det mesta som lanserades var enligt förhandsryktena och det kom, som väntat, ingen helt ny produkt från Apple.

Tack till er som följde med i liverapporteringen!

(Tyvärr har jag problem med uppkopplingen där jag sitter och därför kom uppdateringarna inte lika tätt den här gången.)

Foto ovan: TT/Scanpix

——————————————————————————-

Apple_Yerba Buena

Kvällens event hålls på i Yerba Buenas lokaler i centrala San Francisco, foto från kön utanför runt klockan 18.30 svensk tid.

Läs mer om ryktena inför kvällens event: Ryktesmaskinen är i full gång inför Apples event

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson