Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det blir mycket Google på bloggen den här veckan. På onsdag drar sökjättens utvecklarkonferens Google I/O igång, där det förväntas komma några nyheter och säkert bli en del snack kring Googles smarta glasögon Glass. Det finns också ett löst rykte om att sökjätten skulle kunna överraska med en smart klocka.

5 000 personer ska samlas på Moscone Conference Center i San Francisco under tre dagar, där konferensen inleds med en över två och en halv timmes lång keynote. Och det finns gott om rykten kring vad som skulle kunna presenteras under den. Här är några av dem:

Uppdaterad surfplatta
Det verkar inte som det blir någon helt ny hårdvara (om det inte blir en klocka) från Google i år, även om det har snackats om en X Phone i samarbete med Motorola, som Google köpte för snart ett år sedan. Och en eventuell Nexus 11 – en 11-tums surfplatta i samarbete med Samsung.

Googles Nexus 4 har än så länge ingen LTE-uppkoppling, och det är något som skulle kunna lanseras i morgon tillsammans med 32GB i lagringsutrymme. I dag kommer mobiltelefonen med 8GB eller 16GB.

Det mest troliga ryktet är att Googles Nexus 7-tumsplatta, som lanserades på Google I/O förra året, ska få en uppfräschning.

En smart klocka från Google?
Källor till bloggen Android Authority säger att det har visats upp en smart klocka på Googles huvudkontor i Mountain View och på kontoren i Berlin och Manchester, som eventuellt skulle kunna lanseras i morgon. Den ska enligt en av källorna fungera mycket som Google Glass, och måste kopplas upp via en mobiltelefon.

LÄS OCKSÅ: Hur är det egentligen med klockan Apple?

Ny version av Jelly Bean?
En ny version av Googles operativsystem Android väntas komma ut. De senaste ryktena säger att det blir 4.3 Jelly Bean, snarare än 5.0 Key Lime Pie. Den nya versionen av Jelly Bean ska enligt utsago inte ha några större uppdateringar, men fixa till en del av det som inte fungerade så bra i 4.2-versionen.

Google Maps
Karttjänsten förväntas få en uppdatering som är anpassad till Google Glass, och gå över till helskärm på Android.

Google Glass
Googles nya smarta glasögon Glass har både fått ris och ros, och på konferensen kommer det säkerligen att bli en del nyheter och snack om dem. Skribenten och utvecklaren Gina Trapani säger i programmet ”This week in Google” att hon är ambivalent till Glass efter att ha haft på sig dem ett tag. Men att hon tar många fler foton, och till exempel kan filma sin dotter i lägen hon annars hade missat med mobiltelefonen.

Jag har börjat se folk med Glass på gatorna här i San Francisco, och för några veckor sedan såg jag ett tiotal personer med glasögonen på en ”food truck”-festival och stoppade några som visade sig jobba för Google. Jag hoppas själv på att få testa ett par under konferensen och skriva om det här på bloggen.

Spelcenter i Android?
I början av maj anställde Google en ”Chief Game Designer” och Gina Tripini tror att Google är på gång att lansera ett spelcenter för Android, likt det Apple har i IOS. Spel är stort i Google Play-butiken, och ett spelcenter skulle även kunna kopplas till Googles sociala nätverk Plus för att öka aktiviteten där.

LÄS MER:

Under onsdagens keynote kommer jag att vara på plats och liveuppdatera och rapportera därifrån.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson