Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Jori Lallo tar en paus i utvecklandet för att prata lite över en kaffe på Blue Bottle Coffee i SOMA. Det är en populär mötesplats för San Francisco-folket och kön till kaffet är lång.

– Det är bra att komma ut lite, säger Jori Lallo.

Han och Karri Saarinen, som tillsammans startat bokmärkestjänsten Kippt.com, har jobbat sena kvällar för att få saker klara tills de ska släppa en ny version av tjänsten i dag.

De är i San Francisco över sommaren för att gå det eftertraktade programmet på acceleratorn Y Combinator.

Ett par tusen startup-företag söker till Y Combinator varje år, men få kommer med. Den här gången är det runt 80 startup-företag som blivit antagna, förra gången var det 65 och antalet har ökat genom åren.

Det går att söka till programmet två gånger per år och blir man antagen får man en såddinvestering på i snitt 18 000 dollar, cirka 125 000 kronor.

I dagarna startar nästa omgång, som pågår i tre månader, och Jori Lallo och Karri Saarinen är det första finska teamet som kommit in. Tidigare deltagare i programmet har bland andra varit grundarna till Dropbox, Reddit, Airbnb och ett par hundra andra företag. Bra personer för dem att ha i sitt nätverk.

Kippt-grundarna pitchade för partners på Y Combinator i slutet av april.

– Det gick så snabbt. Det var tio minuter, men det kändes som två, säger Jori Lallo.

Han gjorde sin praktik på en startup här i San Francisco förra året och känner redan en del Y Combinator-alumner. De pratade han och Kaari Saarinen med innan pitchen, för att förbereda sig.

Beskedet om man kommer in får man redan samma dag. De pitchade klockan två på eftermiddagen och det var några nervösa timmar innan det positiva samtalet kom vid sex på kvällen. Kommer man inte in får man ett mejl.

Startup-företagen som söker till Y Combinator är i olika stadier i av sin utveckling. Numera går det även att söka med en idé, men som ännu inte är utvecklad. Paul Graham, medgrundaren till Y Combinator som skickade ut ett varningsmejl i förra veckan om att det blir svårare att få en investering, är en tydlig auktoritet här i dalen. Han startade acceleratorn 2005 och, enligt en artikel från Forbes, är företagen som varit med där tillsammans värda runt 7,8 miljarder dollar (cirka 54,6 mdkr).

Innan Jori Lallo och Karri Saarinen kom in på Y Combinator var planen att flytta till Berlin, som har en levande startup-scen. De saknade själva en bra bokmärkestjänst och startade Kippt, som ett sidoprojekt, i september förra året. Men nu gäller det att öka arbetstakten.

– Det kommer att bli hårt arbete. Det är ett annat tankesätt här och nu kommer det att handla om deadlines och lanseringar framåt.

Kippt har redan ett antal tusen användare, exakt hur många vill Jori Lallo inte avslöja men han tror att det bidrog till att de kom in. Det är en bokmärkestjänst för att spara och dela sökbara länkar, och funktionerna liknar dem i tjänster som Evernote, Delicious och Instapaper i upplägget. Men Jori Lallo hävdar att den är annorlunda. Den är, enligt honom, mer beständig än Instapaper, enklare än Delicious, där han tycker att taggarna blir för många och att man inte kommer ihåg dem, och den är social. Det går att dela länklistor publikt, ha flera användare som bidrar till dem samt kommentera länkar.

Det bästa med att ha kommit med i Y Combinators program tror Jori Lallo kommer att bli mentorernas feedback och kontakterna de kan få. Och att de kommer kunna jobba koncentrerat med att utveckla Kippt.

I tisdags i förra veckan träffade de för första gången de andra startup-företagen i programmet. Och det kommer de att göra varje tisdag framöver i tolv veckor. Varje vecka har de även ett möte med någon av partners eller mentorer på Y Combinator.

I augusti är det dags för det som kallas ”demo day”, där startup-företagen presenterar sina tjänster för investerare.

Men innan dess har Kippt-grundarna mycket att göra.

Kaffekoppen är tom och Jori Lallo kollar på klockan. Det är dags att gå tillbaka till huset han och Karri Saarinen delar för att koda vidare, så att de hinner klart allt innan den nya versionen ska ut.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson