Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Här kommer ett nyhetssvep med några av händelserna i Silicon Valley under veckan.

Förra helgen skrev jag om Vine, videoappen från Twitter där man kan lägga ut klipp på upp till sex sekunder. Det dröjde bara någon dag innan det började byggas vidare på Vines innehåll. Ett exempel är sajten Vinepeek.com där klippen sänds ut ett efter ett i realtid.

Men det skulle heller inte dröja länge förrän porren hittade till Vine. Inte särskilt förvånande, men Twitter-folket verkade ändå inte vara beredda och råkade olyckligtvis marknadsföra ett videoklipp som inte borde ha varit ”redaktörens val”.

Läs mer: Twitters nya videotjänst har porrproblem

Några medier hävdade dock att problemet inte ligger hos Vine, utan hos Apple för att deras regler är vaga och för att det inte är konsekvent i agerandet mot appar där det förekommer pornografiskt innehåll.

I måndags slutade Apple rekommendera Vine i App Store, utan att kommentera orsaken. Och Vine blockerade vissa porrelaterade sökord, och började dölja så kallat NSFW-material (not safe for work) som läggs som ett filter över videoklipp med tveksamt innehåll.

I mitten av veckan kom Facebooks resultat för fjärde kvartalet, som låg strax över förväntningarna och visade en positiv utveckling för mobila intäkter. De stod för 23 procent av annonspengarna, och även om det är en stor ökning från 14 procent under tredje kvartalet motsvarar det inte hur många som faktiskt använder Facebook i mobilen. Vilket numera är fler aktiva användare än i datorn.

Läs mer: Mobil styrka från Facebook

Under samtalet om resultatet passade Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg på att återigen dementera ryktena om en Facebook-telefon, med att säga att det inte är rätt strategi för den sociala nätverksjätten.

Han sa också att 2013 kommer vara ett år då Facebook ska fokusera på tillväxt och innovation, särskilt inom mobilt.
”Vi jobbar inte för att maximera vår vinst i år. Vi gör det vi tror kommer att bygga den bästa tjänsten och affären på lång sikt, sa Mark Zuckerberg.
Vilket går i linje med det han har fokuserat på även efter börsnoteringen.

Läs också: Så ska nya miljarder sökas upp

Resultatet gjorde dock inte aktieägarna så glada, och aktiekursen sjönk med 10 procent på eftermarknaden när resultatet offentliggjordes. Efter själva samtalet, där Mark Zuckerberg, ekonomichefen David Ebersman och den operativa chefen Sheryl Sandberg deltog, gick kursen upp igen och slutade på fyra procent ner, strax under 30 dollar. Men det är ändå mycket högre än bottennivån från förra året på 17,55 dollar. I fredags slutade kursen på 29,73 dollar, en nedgång på fyra procent från dagen innan.

Twitter har haft en tuff vecka. Mikrobloggen låg nere igen på torsdagen, och på fredagen gick Twitter ut med att 250 000 konton har blivit hackade. Det handlar om krypterade lösenord, men på sin företagsblogg skriver Twitter att man har återställt kontona och mejlat ut till de drabbade om att byta sina lösenord.

”Det här var inte gjort av amatörer och vi tror inte att det är en isolerad incident. De som attackerade oss var extremt sofistikerade, och vi tror att andra företag och organisationer nyligen har varit med om liknande attacker”, skriver Twitters informationssäkerhetsdirektör Bob Lord i bloggposten.

Några av er har säkert läst om att Ashton Kutcher spelar Steve Jobs i filmen ”jOBS”, och i veckan framträdde han och Josh Gad, som spelar Steve Wozniak, på Macworlds stora event några kvarter från mitt kontor.

Jag hade tyvärr ingen möjlighet att gå dit och lyssna, men jag fick höra från personer som var där att Ashton Kutcher verkade nyvaken och trött. Han svarade på frågor om sin roll och, som Nliv har skrivit om tidigare, har han till och med försökt att anamma Steve Jobs diet på frukt och grönsaker, vilket slutade i att han blev sjuk.

“Working with Ashton, knowing him as a comedic actor and seeing his technical savvy was mind blowing. I remember shooting a scene in the original garage. Ashton came in and saw something in the background on a workbench and said ‘this wouldn’t have been built for another year, get rid of that”.

Det sa hans motspelare Josh Gad på scen (citatet är inte översatt då betydelsen lite gick förlorad på svenska). Ashton Kutcher berättade att han har tillbringat flera månader med att sätta sig in i rollen som Steve Jobs (läs mer i Fortunes liveblogg från dragningen). Filmen hade premiär på Sundance Film Festival i förra veckan, och kommer ut den 19 april. Enligt engelska The Telegraphs filmrecensent är det en rörig historia och Ashton Kutchers insats gör att filmen faller ytterligare. Medan CNET News.coms recension var desto mer positiv när det gällde hans skådespel, men menar att filmen i sig är ytlig.

I torsdags kväll var det dags för Techcrunchs Crunchies 2012. Det är en prisutdelning teknikbloggen gör varje år i ett antal kategorier, och bland annat vann svenska Soundcloud utmärkelsen för årets utländska startup. Priset för störst social inverkan fick communityt Reddit.com, och årets grundare blev Kevin Systrom på Instagram.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson