Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Idéerna i Silicon Valley är inte lika galna längre – det är snacket som går på stan.

Profilen Michael Arrington, grundare till teknikbloggen Techcrunch, skrev en bloggpost häromdagen om han är uttråkad. I hans roll som investerare tycker han att det är en bra tid. Men som bloggare är det tråkigt. Många entreprenörer håller hårdare i pengarna och han efterlyser de galna idéerna.

”Jag vill inte höra mer om att Facebook har klonat en tjänst de inte kan köpa”, skriver Arrington.

Men det kommer han nog att få göra. Senast i går släppte Facebook röstmeddelanden och VoIP (Voice over IP) på prov i Kanada. Inte helt olikt andra tjänster som till exempel Heytell och Voxer.

Det har gått några dagar in på det nya året och förutsägelserna för 2013 duggar tätt. Här nedan listar jag läget inför året inom några av de områden som har betydelse i Silicon Valley.

ENTREPRENÖRSKAP. Trenden i att vara entreprenör och möjligheten att snabbt och billigt skala digitala tjänster har lockat många in i startup-världen. Men få lyckas. Och de riktigt stora innovationerna har också varit få, även om det alltid finns undantag. Vissa menar att det handlar om att det saknas riktigt kunniga personer som jobbar med lösa problem på nya sätt. Att alla de unga ”college-dropouts” inte kan nå framgång eller komma på de mest avancerade idéerna.

I år handlar det om att samla ihop verksamheten och hålla i pengarna. Få ut produkter till marknaden och tjäna pengar. Det lutar åt att bli mer av ett förvaltningsår, men det är också mycket spännande som ska komma ut på marknaden och några galna idéer får vi säkert se. Hårdvaruutveckling och B2B-tjänster spås få ett starkt år i Silicon Valley, medan utvecklingen av konsumenttjänster saktar in.

TALANGJAKT. Bolagen här fortsätter att plocka folk av varandra och en del gör sin egen grej eller går till ett startup-företag. Klart är att det fortsatt finns en brist på ingenjörer, utvecklare och annan teknikkompetens, och att visumproblematiken för entreprenörer och andra som vill jobba här kvarstår.

AFFÄRSMODELLER. Kraven på att det faktiskt ska finnas en affärsmodell på plats för en tjänst eller produkt är högre. Konsumenttjänster som får riskkapital utifrån mängden användare är inte längre lika heta, och transaktionstjänsterna blir fler.

RISKKAPITAL. Redan förra året såg vi en inbromsning i de höga värderingarna och varningar om att det har blivit svårare att gå från såddinvesteringar till nästa steg i investeringscykeln. I år håller investerarna i pengarna, men bra idéer med smarta affärsmodeller kommer alltid kunna locka till sig riskkapital. Särskilt om de redan har börjat tjäna pengar.

CROWDFUNDING. En trend som kom starkt förra året, och som förutspås växa ännu mer i år med större belopp.

ÅRETS BÖRSHOPP. Silicon Valley behöver något att hålla sig i när det gäller potentiella börsbolag. Förra året var det Facebooks börsnotering, som slutade i en flopp. Inför i år pratar många om Twitter, även om bolaget hävdar att en notering inte är aktuell under 2013. En värdering av mikrobloggen, gjord av Greencrest Capital som tittar på potentiella börsnoteringar, ligger på 11 miljarder dollar (cirka 77 mdkr). Det skulle i så fall vara en ökning med tre miljarder dollar från i augusti 2011.

ACCELERATORER. Entreprenörsprogrammen på Y Combinator och 500 Startups har en betydande roll i dalen. Men i år backar de några steg. Y Combinator gick ner från 80 till under 50 bolag i den senaste intagningen, och sänkte beloppen för såddinvesteringar. Det är ett tecken på försiktigare tider.

PLATTFORMAR. Facebook, Twitter, Yahoo, Google, Apple – kommer fortsätta lansera nya funktioner och produkter, och förarga sina användare med nya sekretessinställningar och sätt att tjäna pengar, men är en del av vardagen för många. Och är starka aktörer som startup-företag måste förhålla sig till.

PATENTSTRIDER OCH STÄMNINGAR. De kommer att fortsätta. Det är ett som är säkert. Silicon Valley-bolagen söker och har olika patent, för egen vinning och för att stoppa andra, och deras konkurrenter runtom i världen är inte sämre.

Som sagt är det här bara några av de områden som berör Silicon Valley. Det finns till exempel också en rad trender som pågår här och om dem får jag återkomma i en kommande bloggpost.

LÄS OCKSÅ: Det hände i Silicon Valley under 2012

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson