Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I dag går det amerikanska folket till val och de senaste valundersökningarna har visat att det är jämt mellan kandidaterna, men nu verkar Barack Obama ha ett knappt övertag, enligt en undersökning på New York Times sajt.

De senaste dagarna har han och Mitt Romney varit ute och kört det sista kampanjracet. Men de är inte här i Kalifornien, för här är det i princip klart på förhand till fördel för demokraterna. Något som också leder till att en del inte röstar.
– Här vinner presidenten ändå, min pinne har ingen betydelse, sa en av de anställda i min lokala matvarubutik när jag handlade häromdagen.

Men även om inte kandidaterna uppvaktat Kalifornien så mycket för att vinna röster är Silicon Valley en resurs för de båda när det gäller pengar, och de har varit här i olika omgångar för att blidka teknikfolket. Obama är den som har flest vänner i dalen, även om intresset har svalnat något. Han var till exempel här i slutet av september då Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook, höll i en insamling hemma hos henne för hans räkning.

Bland Romneys supportrar finns Hewlett & Packards vd Meg Whitman och Scott McNealy, medgrundare till Sun Microsystems. Och han har även med sig ett antal investerare, bland dem Marc Andreessen, på sin sida.

Men även om Romney får en del pengar härifrån kommer hans främsta bidragsgivare från Wall Street med investmentbankerna Goldman Sachs, JPMorgan Chase och Morgan Stanley i topp. Medan Obamas toppgivare är University of California, Microsoft och Google. Det säger rätt mycket om var Silicon Valley står.

Journalisten Declan McCullagh, politisk korrespondent på teknikpublikationen Cnet News.com, säger att folk här kulturellt sett är libertarianer och demokrater politiskt.
– Och trots att hälften ändrar sig från ett val till nästa är de ofta motvilliga att rösta på republikaner – även om de skulle dra fördel av lägre skatter – på grund av partiets syn på abort och ämnen som global uppvärmning, säger Declan McCullagh.
Klimatfrågan är viktig här i Silicon Valley.

Lokalt i San Francisco där jag bor går invånarna till val om frågor som utbildning, skatter och boende (här finns valförslagen för Kalifornien och San Francisco). Men aktiviteten kring själva valet upplever jag inte är så stor, varken här eller i ute i dalen. Det sitter en och annan skylt uppe och borgmästare Ed Lee driver frågan om ”Prop E”, vilket är en viktig fråga för de många teknikföretagen i stan. Den innebär att man beskattas på varje anställd istället för företaget som helhet, vilket inte är förmånligt när man vill anställa fler och något som borgmästaren vill ska fasas ut.

En entreprenör jag pratade med häromveckan sa att en oro är statsskulden som bara fortsätter att öka. Blir den för stor tappar konsumenterna förtroende för marknaden och det kan i sin tur påverka företagen i dalen. Det jag hör folk prata om mest här är dock inte det, utan frågor som inte är en av de med direkt inverkan på hur valet slutar i dag.

Många av de entreprenörer och anställda jag träffar här kommer inte från USA och har inte rösträtt. Men det finns en grupp med frågor som spelar stor roll för dem, för de som vill komma hit och för de amerikanska företagen här som vill anställa till exempel utvecklare från andra länder – nämligen legal immigration och visumfrågor.

En del internationella entreprenörer kommer hit ett tag på ett turistvisum och går på möten och konferenser, men med det får man ju bara stanna tre månader (eller sex månader om man får ett utökat visum) och det finns än så länge inget enkelt sätt att flytta hit och starta ett företag.

Det finns en rörelse, Startup Visa, med entreprenörsprofiler och investerare som Dave McClure (500 Startups), Eric Ries (Lean Startup), Paul Graham (Ycombinator), Fred Wilson (riskkapitalist) och Reid Hoffman (Linkedin-grundare) står bakom. Och förra året lades det fram en Startup Visa Act som drivs av senatorerna John Kerry (D), Mark Udall (D) och Richard Lugar (R) och som handlar om att göra det lättare för entreprenörer att komma hit, men den är fortfarande under utredning.

Båda presidentkandidaterna vill jobba med immigrationsfrågorna, men det har ännu inte kommit några mer konkreta förslag. Dock har Obama sagt att han stödjer Startup Visa Act. Något han också nämner i ett svar på ett öppet brev från gruppen New York Tech Meetup, som visserligen befinner sig i New York och inte här i Silicon Valley, men som jobbar för samma frågor för teknik-startups.

Men immigrationsfrågan gäller inte bara entreprenörer utan också de som vill komma hit och jobba för olika företag. Då är det ett så kallat H1B-visum som gäller, men det finns ett tak på hur många sådana som delas ut varje år. Och när de är slut får man vänta till nästa omgång, vilket begränsar företagen här som har behov av arbetskraft, som utvecklare och ingenjörer, från andra delar av världen. Det handlar också om att en visumprocess tar tid och kan bli en kostsam historia för företagen.

Romney skriver i sitt svar till New York Tech Meetup att han vill höja kvoten för arbetsvisumen medan Obama inte nämner det i sitt svar, men har berört frågan tidigare.­

En person jag pratade med på en teknikkonferens i dag, och som jobbar på ett startup-företag i dalen, säger att många av hans internationella kursare han gick på universitetet med fick åka hem till respektive land efter utbildningen. Och andra som han känner har fått möjlighet att jobba här, men är fast i kontrakt för att arbetsvisumen är svåra och dyra att flytta.
– Vi förlorar talang här som vi behöver, säger han.
———————————————————————————————————————————–

Andra viktiga frågor för Silicon Valley, som inte är direkta valfrågor men som så klart kommer att ha betydelse efter valet, är till exempel utvecklingen av internet och nätneutralitet. Teknikpublikationen The Verge har sammanställt var de olika kandidaterna står i olika teknikfrågor i artikeln: Election 2012: where do Obama, Romney, Johnson, and Stein stand on tech issues? Voting on cyber war, space, drone armies, and internet freedom

Läs också: Vem vinner valet i sociala medier – Obama eller Romney?
Läs mer: Det amerikanska Twitter-valet

Här finns SvD:s sajt om USA-valet

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson