Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery
Det har snackats en del om att vi skulle vara i något av en teknikbubbla igen. Särskilt runt Facebooks börsnotering i maj i år som trissade upp värderingar av bolag. Nu gick den inte som förväntat och teknikbolag som Zynga och Groupon har haft stora problem under året, med stupade aktiekurser och dåliga resultat. 

De privata investeringarna i startup-företag har dock fortsatt om än inte med lika höga värderingar och samma intensitet.

Men trots att tre-fyra stora bolag har stora problem tycker riskkapitalisten Marc Andreessen, som är tongivande inom teknikcommunityt i dalen där han driver riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz, inte att vi kan prata om någon bubbla – snarare motsatsen till det. Han tycker att det berör för få bolag och att teknikbolag egentligen är en god investering.

– Vi är i en teknikdepression. Vad nu år 2000 var så är vi i en motsats till det. Jag väntar på en räddningsaktion för teknik, sa han på New York Times Dealbook-konferens nu i veckan.

– Det var en populär grej i medierna: höga värderingar i sena faser, sedan börsnoteras och så kraschar aktiekursen. Om det är en bubbla så är det den konstigaste bubblan jag har sett. Den påverkar bara fyra företag och inte andra publika företag, sa han.

En eventuell bubbla har diskuterats fram och tillbaka en längre tid. Sedan jag började blogga på Silicon Valley-bloggen i april har det funnits något av ett ”före och efter Facebooks börsnotering” när jag pratar med olika aktörer här.

När jag räknade ihop en investeringsvecka här till 410 miljoner dollar (cirka 2,8 mdkr) i början av maj innan börsnoteringen sa den svenska entreprenören Christopher Karltorp, som driver en startup här, att ”det är lite guldrushstämning”.

LÄS MER: Veckans investeringar: 410 miljoner dollar

En riskkapitalist jag pratade med i mitten av juni i ett annat sammanhang, Patricia Nakache på Trinity Ventures, sa att ”värderingarna ökade märkbart i tidigare stadier” om tiden innan börsnoteringen. Medan hon tyckte att marknaden blivit mer hälsosam efteråt.

Nu är det på den privata marknaden, men de båda påverkar ju varandra. Investeraren och analytikern Mary Meeker, som är känd för att presentera årliga internettrender, sa i slutet av maj att den privata marknaden är i en bubbla. Att värderingarna var för höga och att riskkapitalbolaget hon representerar, Kleiner Perkins Caufield & Byers, hade avvaktat med investeringar. Hon jämförde den privata med den publika marknaden och att det fanns ett stort glapp mellan dem, där den publika marknaden är mycket mer skeptisk. Vilket i sin tur då skulle kunna leda till att bubblan på den privata marknaden kunde spricka.

LÄS MER: Meeker: ”Den privata marknaden är i en bubbla”

Men att det råder en teknikdepression, som Marc Andreessen säger, har jag inte hört någon annan prata om. Han menar att investerare är rädda för teknikaktier och att det låga förtroendet fortfarande hänger kvar från bubblan som sprack 2000. Och just när teknikbolagen hade börjat bygga upp det förtroendet igen så kom lågkonjunkturen.

– Det är det här vi fajtas med i dalen. Det finns inget förtroende. Vi försöker skjuta fram börsnoteringar så långt vi kan, sa Marc Andreessen.

– De stora hundarna handlas för historiskt låga nivåer på börsen, Cisco, Dell, Microsoft och Oracle med flera. Den publika marknaden hatar teknik, sa han.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson