Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

– Den privata marknaden är i en bubbla. Vi har en fond med en miljard dollar och investerade inte en enda gång under första kvartalet, för värderingarna är för galna.

Det sa Mary Meeker i dag, under sin presentation om internettrender, på medie- och teknikkonferensen D10 utanför Los Angeles.

Hon är partner i riskkapitalbolaget Kleiner Perkins Caufield & Byers och känd för sina trendpresentationer, som hon gör ett par gånger om året, där hon drar igenom ett hundratal powerpoint-bilder i rasande fart.

Kopplat till citatet ovan, som har snurrat runt i medierna i dag, visade hon bilden nedan. Som det står i texten i bilden, vill hon illustrera att investerare på den publika marknaden är mer skeptiska än de på den privata marknaden (jämför värderingen av bolagen inför börsnoteringen med hur aktien har gått efter). Vilket hon, enligt en artikel från Business Insider, tror kan leda till att bubblan hon pratar om på den privata marknaden kan spricka.

Det råder delade meningar om det är eller inte är en bubbla i ”teknikvärlden”. Och det fortsätter att investeras mer pengar varje vecka.

För några veckor sedan, på eventet Pando Monthly, sa riskkapitalisten och medgrundaren till Paypal, Peter Thiel:

– Jag tror inte att det är en bubbla inom teknik. Jag tror inte det är möjligt att det kan vara en bubbla för människor tror inte på att det är en.

————————————————————————————————————————————————
Se Mary Meekers presentation här
, där hon även tar upp Facebooks börsnotering och kallar den ”en finansiell aktie-tsunami”. Och visar siffror på gapet mellan tillväxten för mobilt innehåll och utmaningen i att tjäna pengar på det.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson