Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

– Man blir lite fartblind av siffrorna, säger Christofer Karltorp, om alla investeringar som just nu görs i dalen.

Han är en svensk entreprenör baserad i Silicon Valley, och har grundat Zerply.com. Det är ett professionellt nätverk för att visa vad man kan, som lockar främst designers och utvecklare. Zerply är ett av 23 bolag i Silicon Valley som har tillkännagett att de tagit in kapital under veckan som gått.

Jag träffar Christofer Karltorp i entreprenörstäta South Park, i San Francisco. Han har i början av veckan flyttat hit från att ha bott i Mountain View i två år och kört Zerply från sitt garage.

Utöver de 600 000 dollar som Zerply har fått in visar en genomgång som jag gjort, av nyhets- och företagssajter, att ytterligare 413 miljoner dollar (cirka 2,8 mdkr) i investeringar har offentliggjorts i veckan. Förutom 23 investeringar har det skrivits om fem förvärv där de summor som avslöjades uppgick till 169 miljoner dollar (cirka 1 mdkr).

Christofer Karltorp menar att investeringscyklerna är brutna. Nu verkar det inte finns någon ”sämre” tid under året att resa kapital.
– Investerarna vet ju aldrig vad nästa stora grej är och då vill de vara med, säger han.

När riskkapitalet flödade förra gången, i slutet av 90-talet, gick Christofer Karltorp fortfarande i skolan. Han är glad att han får vara med och uppleva den här omgången.
– Jag missade förra grejen. Den tog slut innan jag hann vara med. Nu händer något, det är inte samma sak, men det händer något stort.

– Det är spännande att få vara med på ett hörn. Det är lite guldrushstämning, säger Christofer Karltorp.

Veckans investeringar:
Måndag:
Brit Morin får 1,25 miljoner dollar från Marissa Mayer, Aileen Lee, Founders Fund med flera för att lansera en applikation där par kan bygga sina egna bröllopssajter.

Youtube-grundarna Chad Hurley och Steve Chen, som numera driver internetföretaget AVOS Systems, stängde sin A-runda med kapital som leddes av New Enterprise Associates och Google Ventures. Hur mycket pengar det handlar om har inte kommunicerats.

Dejting-appen Skout har fått fart igen och det rasar in användare. Vd:n och den svenska grundaren Christian Wiklund och hans team får 22 miljoner dollar från riskkapitalbolaget Andreessen-Horowitz.

Tisdag:
EcoATM, som har återvinningsstationer för gamla elektronikprylar, tar in 17 miljoner dollar.

Ruby Ribbon, ett varumärke som ska säljas genom social e-handel, tar in tre miljoner dollar från Trinity Ventures.

Pindrop Security, skydd för mobilbaserat bedrägeri, får en miljon dollar från bland andra Andreessen Horowitz och GRA Venture med flera.

Birst, som säljer system för analys och business intelligence, får 26 miljoner dollar i en D-runda som leds av Sequoia Capital.

Par-appen Pair, som jag skrev om häromveckan, får 4,2 miljoner dollar i såddkapital från bland andra skådespelaren Ashton Kutcher och Path-grundaren Dave Morin med flera.

Sjukvårdsapplikationen Castlight tar in en D-runda med 100 miljoner dollar.

Signpost, tjänst för onlineannonsering, tar in en A-runda med 3,75 miljoner dollar.

Salesforce köper textverktyget Stypi. För hur mycket har inte kommunicerats.

Onsdag:
Investmentbanken Code Advisor får 25 miljoner dollar från JPMorgan Chase.

Analysföretaget DataSift reser 7,2 miljoner dollar, i sin A-runda, från GRP Partners och IA Ventures.

Talenthouse, en crowdsourcing-plattform för talang, tar in 4,2 miljoner dollar.

Crowdstar, spel för Facebook, får 11,5 miljoner dollar för att utveckla mobilspel.

Zillow, marknadsplats för fastigheter, köper RentJuice, mjukvara för fastighetsägare, för 40 miljoner dollar.

IBM köper Tealeaf Technology, ett webbundersökningsföretag för kundupplevelser. För hur mycket har inte kommunicerats.

Torsdag:
Zerply tar in 600 000 dollar i såddkapital för att utöka deras utvecklingsteam som sitter i Estland. Investerarna är bland andra Dave McClure/500 Startups, Quotidan Ventures och EchoVC med flera.

Onlineannonseringsföretaget LifeStreet Media tar in 66 miljoner dollar.

Betalplattformen WePay får 10 miljoner dollar för att utveckla plattformen.

Netplenish, en mobil shoppingtjänst, stängde en såddrunda på 1,9 miljoner dollar från bland andra Dave McClure/500 Startups, Gold Hill Capital och BHV Capital med flera.

Khosla Ventures investerar 25 miljoner dollar i molnlagringsföretaget Nirvanix C-runda.

Anteckningstjänsten Evernote tar in 70 miljoner dollar.

Visage Mobile, tjänst för mobila företagslösningar, tar in åtta miljoner dollar i sin C-runda som leds av Motorola Solutions.

Linkedin köper Slideshare för 119 miljoner dollar, som jag skrev om här på bloggen i torsdags.

Fredag:
Tidepool, tjänst för att mappa beteende med yrke, får 1,5 miljoner dollar i såddkapital.

Priceonomics, en katalogsajt för hur mycket du bör betala för olika hemelektronikprodukter, får 1,5 miljoner dollar från Spark Capital, Andreessen Horowitz och SV Angel med flera.

Facebook köper den sociala positioneringsappen Glancee. För hur mycket har inte kommunicerats. Det är det tredje uppköpet Facebook gör sedan företaget lämnade in sin börsansökan. Det första var Instagram och det andra kundlojalitetsappen Tagtile.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson