Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Mycket av nyhetsflödet här i veckan har med rätta handlat om stormen Sandy på östkusten. Men aktiviteten i dalen är lika hög som vanligt och här är ett urval av veckans snackisar och rykten i Silicon Valley.

Apple meddelade i måndags att IOS-chefen Scott Forstall, en Apple-veteran och Steve Jobs nära kollega när han levde, kommer att lämna företaget nästa år. Dessutom får den relativt nyanställde John Browett, chef för butiksverksamheten, sluta.

En orsak många tror ligger bakom att Scott Forstall får lämna var att han inte ville skriva under brevet Tim Cook gick ut med om missarna i Apples karttjänst Maps.

Eddy Cue, nu ansvarig för Apples onlinetjänster, kommer även att ansvara för problemområdena röstassistenten Siri och Apple Maps. Bob Mansfield, som tidigare pensionerats men sedan kommit tillbaka, får ansvar för en ny teknikgrupp. Och Jonathan Ive, industridesigner på Apple, startar en ny grupp för ”human interface” (mänskliga gränsnitt).

Tim Cook rör alltså om rejält i ledningsgruppen, ett tecken på att han på allvar börjar forma sitt eget Apple.

Läs mer: Svalt mottagande för Apples karttjänst

Flera röster här pratar om vad Jonathan Ives designinflytande kommer att ha för påverkan på Apple. Och det har skrivits en del om att Apple kanske kommer gå ifrån ”skeuomorphism” de senaste dagarna. Jag måste ärligt erkänna att jag innan inte riktigt visste vad det ordet betyder, men i korthet är det en designstil där man avbildar verkliga material som läder, trä, papper och objekt som bokhyllor, rullbandspelare och annat i ett digitalt gränssnitt. En stil som Steve Jobs hade en förkärlek till, som Scott Forstall stödjer, och som finns i flera Apple-tjänster som Ibooks och Apples podcast-app.

Veckan började också med att Google lanserade nya produkter som jag skrev om här på bloggen. Men kampen mellan Google och Apple tar sig i uttryck på många olika sätt och i tisdags passade sökjätten även på att uppdatera röstsöket i Googles sökapp för Iphone och Ipad. En utmanare till Apples röststyrda assistent Siri och en app som liknar Google Now i Android. Många har klagat på att Siri är trögt och det här är Googles chans att ta sig in med röst i IOS. En fördel är sökmotorns stora innehåll och det nya röstsöket är snabbare och har nu en röst som svarar tillbaka.

CNET Reviews har jämfört Googles röstsök och Siri, med samma sökning, i ett videoklipp. Och Google är snabbare. Men vill man boka möten, komma åt integrationen med andra appar eller hitta en kontakt är det fortfarande Siri som gäller för IOS-användare (vill du roa dig med en Youtube-video så här på en söndag så har Jonathan Mann aka ”Songadayman” gjort två duetter med Siri).

 

I fredags skrev New York Times att Twitter är på gång med en funktion där användare kan lägga på filter på foton de postar i mikrobloggen, likt dem som fotoappen Instagram har.

Det har pratats en del om Twitters eventuella intresse av att köpa Instagram, men enligt fotoappens medgrundare Kevin Systrom, när jag lyssnade på honom för några veckor sedan, fanns det inget konkret erbjudande på bordet när Facebook slog till. Förhandlingarna kanske inte hade kommit så långt, men nu kommer det alltså en motreaktion från Twitter.

Twitter har ju också som känt begränsat vad tredjepartsapplikationer kan göra med tjänsten och går mot att bygga upp egna tjänster. Men än så länge går det att posta Instagram-bilder till Twitter.

Grejen är väl att Instagrams filter inte alls är så innovativa och det finns andra appar för att redigera bilder och lägga på filter i. Storheten i Instagram ligger i att det har utvecklats till ett socialt nätverk med över 100 miljoner medlemmar. Och där har Twitter nog svårt att konkurrera som ett fotocommunity. Det är ju mer av ett forum för att dela och diskutera nyheter och händelser och en del av dem som använder Instagram postar sina foton till Twitter, men vill ha tillgång till fotoappens nätverk.

När det gäller det amerikanska presidentvalet i nästa vecka och sociala medier har Twitter lanserat en engagemangskarta för tweets från de två kandidaterna. Det är självklart en push Twitter gör för egen del, men det är rätt intressant att se engagemanget för olika tweets i olika delar av USA.

Mitt Romneys tweet i samband med 11 september om att ”USA är förenade under gud i sökandet efter fred och frihet hemma och över världen” har fått högst engagemang bland hans inlägg, och starkast är det i delstaten Utah. Obamas tweet den 6 september om att ”ingen familj ska behöva säga nej till en antagning till college för att de inte har pengar” har fått högst engagemang, främst i delstaterna Texas och Nevada.

Läs också: Vem vinner i sociala medier – Obama eller Romney?

Jag återkommer med vad valet innebär för Silicon Valley i början av nästa vecka, tills dess – trevlig helg!

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson