Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

I höstens budget avsatte regeringen 60 miljoner i solcellsbidrag för 2012. Ruschen efter solceller har varit stor sedan stödet infördes 2009, och redan i augusti var det slut på årets pengar. Sedan starten har 212 miljoner kronor fördelats.

Men intresset för solceller i Sverige är mycket större än vad bidragen räcker till. De flesta som har sökt inte har fått något stöd. Sammanlagda summan i ansökningarna sedan 2009 har uppgått till nästan 600 miljoner kronor.

Efter att pengarna tog slut i augusti har bidragsansökningarna hos länsstyrelserna samlats på hög. Den som står i kö behöver inte söka på nytt nu när nya pengar skjuts till.

– Det är stor risk att pengarna för 2012 kommer att ätas upp av ansökningar som väntar på att behandlas, säger Linus Palmblad vid Energimyndigheten.

Han tycker ändå att den som  har tänkt investera i solceller inte ska bli avskräckt utan skicka in en ansökan till länsstyrelsen för att vara med i systemet.

Syftet med stödet är att marknaden för solceller ska komma igång. Stödet ska ge en skjuts i början, för att sedan avvecklas. Men de insatser som regeringen har gjort hittills är för kortsiktiga, anser Energimyndigheten och har stött på Näringsdepartementet att branschen behöver veta vilka villkor som gäller på längre tidshorisont för att det ska fungera, exempelvis på tio års sikt.

– De som installerar solceller vågar inte anställa fler trots att de har massor att göra, eftersom de inte vet om det hur länge bidragspengarna räcker, säger Linus Palmblad.

Solcellsstödet kan sökas hos länsstyrelserna av både privatpersoner och företag.

 

 

 

 

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky