Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Då var det dags för Apple att hålla sin årliga utvecklarkonferens. I kväll svensk tid samlas några tusen utvecklare här i San Francisco för en veckas korvstoppning från Apple, och konferensen inleds som vanligt med en keynote.

Troligt att är att inledningspresentationen främst kommer att handla om att visa upp nya operativsystem. Dels ett nytt datoroperativsystem, OS X 10.10, och dels en ny version av mobiloperativsystemet, IOS 8. Utvecklarna kommer säkerligen att få tillgång till dem under konferensen, medan de släpps till allmänheten under hösten.

I veckan kom siffror från analysföretaget IDC om hur man tror att marknaden för mobiloperativsystem kommer att se ut under 2014. Android dominerar med drygt 80 procent, medan IOS är nere på knappt 15 procent. Efter de kommer Windows Phone med 3,5 procent och Blackberry med 0,8 procent.

Det ser inte så ljust ut för Apple som, enligt IDC, kommer att tappa ytterligare marknadsandelar och ligga på 13,7 procent 2018. Vilket främst ska bero på att Apple inte lyckas på utvecklingsmarknader.

Fler rykten inför måndagskvällen:

  • IOS8 verkar släppas med en hälsoapp som ska kunna mäta livsstil, träning och kroniska sjukdomar. Hälsoappar är i ropet just nu och Apple vill säkert ha en del av den kakan och utnyttja Iphones funktioner för det. Det kan också komma uppdateringar av röstassistenten Siri och Apples kartapp. Förutom det verkar det finnas ett nytt mobilt betalningssystem på gång från Apple, som skulle kunna vara kopplat till fingertrycksavläsaren TouchID.
  • Apple verkar planera att lansera en smart plattform för hemmet. Enligt ryktena ska du i så fall kunna styra lampor, säkerhetssystem och andra hushållsprylar från en Iphone.
  • I onsdags berättade Apple om köpet av Beats Music och Beats Electronics, och troligt är att de båda grundarna till Beats, Jimmy Iovine och Dr Dre, kommer att medverka på scenen under keynoten.

De senaste dagarna har det även spekulerats i om Apple kommer att släppa en billigare version av den stationära datorn Imac och en billigare Iphone 5S.

Prissänkningen på telefonen skulle i så fall bero på en minskning av minne till 8GB. Försäljningen av Iphone 5C, som skulle vara Apples billigare telefon men som fick ett högre pris än väntat, har gått hyfsat. Men Apple vill säkert även försöka sälja en billigare av modellen 5S på utvecklingsmarknader.

Nya Iphone-telefoner väntas först under hösten och det mesta tyder på att det heller kommer att visas upp någon Iwatch, Apples länge ryktade smarta klocka, eller någon uppdaterad Apple tv på måndag.

Keynoten kör igång kl. 19 svensk tid och jag bevakar live på Nliv.se.

LÄS MER: Tim Cook och Dr Dre blir kollegor
LÄS OCKSÅ: Ryktena om en större Iphone tätnar

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson