Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery
Iphone 6

Påstådd mockup av en Iphone 6, som ska ha läckt från Foxconn till den kinesiska publikationen Wei Feng.

I början av juni är det dags för Apples utvecklarkonferens WWDC. Förväntan är stor på att bolaget ska lansera något nytt och innovativt, men någon ny telefon verkar det inte bli förrän till hösten.

Rykten om en större mobil från Apple har blossat upp lite då och då de senaste åren. Nu har ryktena kommit tätare och består bland annat av foton från Apples produktionspartner Foxconn som ska ha läckt ut.

Nya Iphone 6 (eller vad den nu kommer att heta) förväntas ha rundade kanter, ett mer tåligt skärmglas som i dag används för kameran i Iphone 5C och 5S samt en snabbare A8-processer.

Det handlar fortfarande om två versioner av Iphone 6, som jag skrev om i januari i år. Nu är ryktena tillbaka på att det blir en med 4,7 tumsskärm och en med 5,5 tumsskärm, vilket Bloomberg var först med att rapportera. De olika Iphone 5-modellerna C och S har 4-tumsskärmar.

Det skulle innebära två mobilmodeller för att konkurrera med Windows-, HTC-, LG- och Samsung-modeller. Publikationen 9to5mac.com skriver att ”dummy”-modeller av Iphone 6 ser ut som en kusin till HTCs modell One M8. Nya Samsung S5 har en större skärm, 5,1 tum, än den väntade 4,7 tumsskärmen på Iphone 6, men den senare förväntas vara tunnare.

Under förra året stod marknadsledaren Samsung för 31 procent av försäljningen av smarta mobiler, en ökning med 0,7 procent jämfört med året innan. Apple kom tvåa med hälften av det, 15,6 procent, ett tapp från 19,1 procent året innan. Efter dem kommer LG och Huawei med 4,8 procent och Lenovo med 4,5 procent. Resten av marknaden står för 39,3 procent. Det enligt siffror från analysföretaget Gartner.

Trots att Apples försäljning av Iphone bidrog till ett resultatmässigt starkt första kvartal i år har bolaget tappat i marknadsandelar under kvartalet från 17,5 procent i fjol till 16,3 procent i år, enligt analysföretaget Strategy Analytics.

LÄS MER: Är Apple på gång med sitt största uppköp någonsin?

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson