Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Så var Apples köp av Beats Music och Beats Electronics bekräftat. Tre miljarder dollar, cirka 20 miljarder kronor, slutade köpesumman på. 2,6 miljarder dollar i kontanter och ytterligare 400 miljoner dollar som kommer att betalas ut över tid.

Apples vd Tim Cook ska, enligt källor till publikationen Billboard, inte ha varit glad för att hiphop-artisten och Beats-medgrundaren Dr Dre gick ut och till synes bekräftade affären i en ”fyllevideo” för ett par veckor sedan.

”Tydligen så var Apple-familjen nära att implodera av ilska när videon kom upp”, skrev Billboard i förra veckan.

I videoklippet säger Dr Dre bland annat att han kommer bli hiphopens första miljardär.

Tim Cook verkar dock ha kommit över det och gått vidare med affären. Och det är inte Dr Dre han helst vill jobba med, utan hans medgrundare Jimmy Iovine. Det är ett av de primära skälen till affären, sa Tim Cook i dag under konferensen Code i Kalifornien som anordnas av teknikpublikationen Recode.

Jimmy Iovine är skiv- och filmproducent och startade Beats Electronics med Dr Dre 2006. Han är också medgrundare till skivbolaget Interscope Records. Men det är med all säkerhet inte bara för honom som Apple köper Beats. Analyserna kring affären har varit otaliga sedan nyheten läckte till Financial Times för några veckor sedan.

Apple_Beats_bloggenFoto: Apple – från vänster: Jimmie Iovine, Tim Cook, Dr Dre och Eddy Cue (Apples vice vd)

Beats har, förutom hörlursverksamheten, en musiktjänst och det finns spekulationer kring att Apple vill försöka konkurrera med exempelvis Spotify. Apples egna musiktjänst Itunes har tappat sin lyskraft de senaste åren och det här skulle kunna vara bolagets försök att komma igen. Samtidigt har bara Beats Music en bråkdel av Spotifys användarantal.

Eller så handlar det kanske om att Apple vill bättra på (eller kanske snarare försöka återfå) sin ”coolhetsfaktor”. För Beats-hörlurarna är populära och moderiktiga och passar in i Apples designtänk.

Det har även spekulerats i om Apple köper Beats för något som ännu inte har lanserats. Det skulle kunna till exempel vara kopplat till Apples väntade smarta klocka Iwatch eller något annan pryl man kan ha på sig.

En annan teori är att Apple vill ha Beats för att öka tillväxten i bolaget. Apple har stora förväntningar på sig och även om man tjänar stora pengar så handlar marknadens värdering mycket om vad som kommer i framtiden.

Förvärvet av Beats Music och Beats Electronics är Apples största någonsin. I vanliga fall går Apple inte ut och meddelar när man gör ett uppköp eller kommenterar specifika affärer, men den här gången har nyheten gått ut på bolagets pressblogg. Beats varumärke ska finnas kvar och hörlurarna, musiktjänsten och radioprodukterna kommer att ingå i Apples erbjudande.

Nästa vecka är det dags för Apples utvecklarkonferens och då är säkert Jimmy Iovine välkommen upp på scenen. Hur det blir med Dr Dre får vi se på måndag.

LÄS MER: Är Apple på gång med sitt största uppköp någonsin

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson