Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Vi har sett flera av dem på senare tid. Uppköpen i miljardklassen, som Facebooks köp av meddelandeappen Whatsapp och Googles köp av den smarta termostaten Nest.

Enligt Financial Times är nu Apple igång med ett miljardköp. Det är hörlurstillverkaren Beats Electronics med hip hop-stjärnan Dr Dre i spetsen som Apple, enligt källor till tidningen, planerar att köpa.

Köpesumman väntas ligga på 3,2 miljarder dollar, cirka 21 miljarder kronor, och i köpet ingår Beats musiktjänst, hörlurar och radioprodukter.

Det blir i så fall ett trendskifte i Apples historia, då bolaget tidigare inte har gjort några uppköp av den här kalibern. Apple har dock köpt 24 företag under de senaste 18 månaderna och fler lär det blir.

Apples musiktjänst Itunes har dalat i popularitet de senaste åren. Beats hörlurar är populära och streamingtjänsten skulle kunna bidra till ett uppsving för Apple, som behöver kunna konkurrera med musiktjänster som Spotify.

Det här är dock inte första gången en mobiltillverkare köper Beats. 2011 blev HTC majoritetsägare i bolaget, men partnerskapet lyckades inte trots försök med Beats radiotjänst i flera av HTC:s mobiler. 2012 sålde HTC delar av sitt ägande och 2013 gick mobiltillverkaren helt ur Beats Electronics.

Det återstår att se om ryktena är sanna och om Apple kommer att lyckas bättre. Det förväntade köpet beräknas tillkännages så tidigt som under i nästa vecka.

Jimmy Iovine, Dr. DreBeats Electronics-grundarna Jimmie Iovine och Dr Dre (Andre Young) Foto: Scanpix

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson