Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Rykten om en större Iphone har florerat ett tag. Det har till exempel varit snack om att mobiler från Apple med 4,7- och 5,5-tumsskärmar skulle vara aktuella för produktsläpp i år.

På torsdagen sa källor till tidningen Wall Street Journal att Apple är på gång med två nya Iphones som förväntas komma ut under andra halvåret i år. Nu är det en 4,5-tumsskärm eller större och en 5-tumsskärm som är på tapeten. Dagens modeller har 4-tumsskärmar.

Apple förväntas skippa hårdplasten som Iphone 5C har och gå tillbaka till metallutförande på båda de nya modellerna. Det verkar dock inte finnas någon Iphone med böjd skärm på gång från Apple, vilket både LG och Samsung nyligen presenterade.

Mobilen med mindre skärm ska, enligt Wall Street Journals källor, redan vara klar för massmarknaden, medan den större fortfarande är under utveckling. Men Apple avböjde att kommentera uppgifterna till tidningen.

Apple fortsätter att förlora marknadsandelar gentemot sina konkurrenter. Samsung är marknadsledande globalt med drygt 26 procent, och därefter kommer Apple och numera Microsoft-ägda Nokia med drygt 20 procent vardera. Det visar siffror från Global Stats i november förra året.

Tittar man på smartphoneförsäljningen ligger Samsung på 32 procent i marknadsandel och Apple på 12 procent, enligt siffror från Gartner för tredje kvartalet 2013. Efter dem kommer Lenovo och LG på runt 5 procent vardera.

Mobiler med större skärmar är populära och flera av Apples konkurrenter har sådana, som Samsungs Galaxy S4 med 5-tumsskärm och LG:s G2 med 5,2-tumsskärm. Apple har också nyligen slutit ett avtal med mobiloperatörjätten China Mobile och i Kina gillar konsumenterna stora mobilskärmar – en marknad som bolaget säkert hoppas mycket på.

Men än så länge är det Iphone 5S, 5C och 4S som finns ute i butik. På måndag kommer Apples resultat för 2013 och då får vi se hur det har gått med försäljningen under det sista kvartalet 2013, då 5S och 5C släpptes.

LÄS MER: Är det 9 eller 5,5 miljoner Iphones sålda, Apple?

LÄS OCKSÅ: Konkurrensen hårdnar på surfplattemarknaden

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson