Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Allt fokus låg på nya mobiler och operativsystemet IOS7 under Apples event på tisdagskvällen. Fingeravtrycksläsare och supersnabb processor i nya Iphone 5S var några av nyheterna, men hur går det då med batteritiden?

I princip infriades alla rykten som har kommit ut på förhand, och befintliga Iphone 5 ersätts nu av telefonerna 5C och 5S.

”Tidigare har vi lanserat en ny Iphone och sänkt priserna för den förra. Men i år ska vi inte göra det”, sa Apples vd Tim Cook, på scen i en lokal på Apples huvudkontor i Cupertino.

LÄS OCKSÅ: Liverapporteringen från kvällens Apple-släpp

DNya 5Sen nya billigare modellen Iphone 5C, där c:et ska stå för color, är en färgglad telefon i fem olika färger som har ungefär samma specifikationer som den gamla Iphone 5 när det gäller insidan. Delar av utsidan är ny med plastbaksida i polykarbonat i respektive färg, och det kommer även att säljas specialfodral i gummi som matchar. Den kommer med den högupplösta Retina-skärmen, trots tidigare rykten om motsatsen.

Nytt är också att 5C har en förbättrad kamerapp med 8 megapixlar och ett större batteri än Iphone 5.

”Den är inte bara giftfri utan Android-fri”, skojade Apples marknadschef Phil Schiller på scen.

Men frågan är om det billigare priset är tillräckligt lågt för att sälja större volymer i tillväxtländer som Kina och Japan. I USA är priset 100 dollar lägre, cirka 650 kronor jämfört med nya Iphone 5S. 99 dollar kostar 16GB-modellen av 5C, och 199 dollar för 32GB. De priserna gäller med ett abonnemang, och olåst utan det kostar telefonen från hela 549 dollar, cirka 3 600 kronor.

Nästa lansering under kvällen, av Iphone 5S, kallade Phil Schiller ”det mest framåtblickande vi har gjort”. I verkligheten handlar det om guld- och silverfärg samt en ny grå nyans som kallas ”rymdgrå”, men när det gäller tekniken i telefonen har den fått ett rejält lyft.

5S får den nya 64-bitars A7-processorn, som ska vara dubbelt så snabb som den i Iphone 5. En nyhet, som inte hade läckt ut innan, var att telefonen även kommer med ett M7-chip. Det är en rörelseprocessor med gyroskop och kompass som ska göra att telefonen passar särskilt bra för träningsappar av olika slag.

Den nya kameran fick som väntat bland annat en dubbel LED-blixt, en med kallt vitt ljus och en med varmt, och tydligen läser kameran själv av omgivningen för vilken den ska använda. Fotona ska även stabiliseras med automatik och kameran kan analysera flera foton som tas i rad och kombinera dem.

Som väntat har även 5S en fingeravtrycksläsare, Touch ID (här finns frågor och svar om läsaren hos Cnet News) . Den sitter i hemknappen på telefonen och fungerar för att öppna telefonen och ska även kunna användas för köp Itunes. Läsaren ska öka säkerheten för telefonen så att obehöriga inte kan ta sig in i den, men det skämtades på Twitter om att ”är den NSA-säkrad?”.

Iphones och Tim CookFoto: TT/Scanpix

Hur var det med batteriet då, som ska klara alla nya funktioner.
”Samma eller bättre än Iphone 5. Med 10 timmars prat med 3G, 10 timmars surf med LTE, eller 10 timmar video”, hävdade Phil Schiller.

Vilket är lite bättre än motsvarande det Iphone 5 har i dag, men som ska kunna hålla för mycket mer. Upp från 8 till 1o timmars prat och surf till exempel. Enligt svenska Macworld kommer också 5S (samt 5C) nu att stödja 4G/LTE i Sverige.

Iphone 5S kommer att kosta samma som sin föregångare här i USA. 199 dollar för 16GB, 299 dollar för 32GB och 399 för 64GB.  Och Iphone 4S blir nu gratis istället för 4:an.

Båda telefonerna börjar säljas den 20 september, men bara i nio utvalda länder – Australien, Frankrike, Hongkong, Japan, Kanada, Kina, Puerto Rico, Singapore, Storbritannien, Tyskland och USA. Sverige och 99 andra länder får vänta till oklart exakt när, men Phil Schiller sa under dragningen: ”Till i slutet av året kommer vi att jobba hårt för att få ut det till 100 andra länder och över 270 operatörer i världen”, med en presentationsbild där det stod december 2013 bakom sig.

(Uppdatering angående Sverige: Expressen hävdar att man har källor som säger att telefonerna släpps i Sverige inom tre veckor.)

Det nya operativsystemet IOS7 släpps med telefonerna, och till alla andra med Iphone, den 18 september.

LÄS MER: Det blev ett plattare IOS från Apple

Börsen reagerade på nyheterna med att Apples aktiekurs gick ner. I skrivandets stund, på tisdagskvällen svensk tid, står den på ned 2,28 procent. Kursen ligger knappt under 500-dollarsgränsen, vilket är ett lyft sedan bottennoteringen på 390 dollar i april, men samtidigt långt ifrån toppnoteringen 705 dollar för ett år sedan.

Apple har tappat marknadsandelar gentemot Android-telefoner, och de senaste kvartalssiffrorna från IDC visar att Android har 79 procent (jämfört med 69 procent samma kvartal i fjol) av marknaden jämfört med Apples 13 procent (16,6 procent i fjol). Bland andra teknikpublikationerna Venture Beat och CNET har testat de nya mobilerna, och Jolie O’Dell på Venture Beat tycker att Iphone 5C är cool men att 5S bara känns som ”en till Iphone” och att Apple kommer ha det svårt att få över inbitna Android-fans.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson