Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I början av förra veckan skrev åtta it-jättar, däribland Google, Apple och Facebook, ett öppet brev till president Barack Obama och kongressen om att de tycker att övervakningslagarna borde ändras. Detta i kölvattnet av den före detta NSA-anställde Edward Snowdens avslöjanden kring underrättelsetjänstens övervakning, dit it-bolagen har lämnat ut information.

Brevet fick uppmärksamhet – medhåll från en del, medan andra menar att it-jättarna själva övervakar sina användare.

Och det tog bara en knapp vecka för Obama att återkomma.

På måndagen blev det klart att presidenten, som säkert känner av pressen från Silicon Valley, ska träffa chefer från några av Silicon Valleys och USA:s största it-bolag. De ska prata både om övervakning och den problemtyngda sajten Healthcare.gov som ska fungera som en tjänst för Obama Care, skriver Wall Street Journal.

Det här är inte första gången regeringen ber om hjälp från teknikjättarna med Healthcare.gov. I oktober i år skrev teknikpublikationen CNET News.com om att it-folk från den privata sektorn hjälpte Obama med sajtbuggar.

Bland namnen på personer från de 15 bolag som ska delta i mötet i dag finns: Tim Cook, vd för Apple, Dick Costolo, vd för Twitter, Marissa Mayer, vd för Yahoo och Eric Schmidt, styrelseordförande på Google.

LÄS MER: It-jättarna: ”Ändra övervakningslagarna, Obama”

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson