Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det var i mitten av 2011 som det budades friskt på patentportföljen från det kanadensiska telekombolaget Nortel Networks. Det hade gått i konkurs 2009 och konkursboets största tillgång – över 6 000 patent inom en rad olika teknikområden – var ute till försäljning på auktion.

Google budade ända upp till 4,4 miljarder dollar, men förlorade. Rockstar Bidco tog istället hem patenten för en köpesumma av hela 4,5 miljarder dollar, cirka 30 miljarder kronor. Men bakom det bolaget står ett antal konkurrenter till Google, nämligen Apple, Microsoft, Blackberry, Ericsson och Sony.

I slutet av veckan hände det som säkert Google och många andra hade väntat sig, Rockstar stämmer Google angående operativsystemet Android. Och även sju andra företag som tillverkar mobiler med Android – Samsung, LG, ZTE, Huawei, Pantech, Asustek och HTC.

Stämningarna rör sju patent, bland annat ett om det som kallas ”associativ sökmotor” och handlar om hur sök matchas med relevant reklam. De andra sex gäller till exempel databassök och hur reklam presenteras, skriver teknikbloggen Techcrunch.

När konkurrenterna köpte Nortel-patenten gick Google vidare och köpte Motorola för 12 miljarder dollar, cirka 80 miljarder kronor, som också har viktiga patent. De stora drakarna duckar inte för att använda sina patent mot varandra, och det har vi inte minst sett i de långdragna rättegångarna mellan Samsung och Apple.

LÄS MER: Silicon Valley-dramat: Apple vs Samsung

LÄS OCKSÅ: Apple vann stort i rättegången mot Samsung

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson