Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

För en liten stund sedan kom domen. Juryn i rättegången mellan Apple och Samsung överraskade med ett tidigare besked än väntat.

Den över tre veckor långa rättegången i San Jose, längst ner i dalen, slutade till Apples fördel.

Efter två och en halv dagars överläggning ansåg juryn att Samsung är skyldig till överträdelser av en rad Apple-patent. Och att Samsung måste betala 1,05 miljarder dollar ($1 049 343 540 för att vara exakt) i skadestånd till Apple, det vill säga runt 7 miljarder kronor. Medan Apple går fri från Samsungs anklagelser.

Rättegången har innehållit stora mängder material som lett till frustration hos domare Lucy Koh. I ett läge frågade hon till och med om Apples advokater ”rökte crack”.

Domen är komplicerad och består av hela 700 frågor om överträdelser inom de olika patenten. Bland annat fick Apple rätt i att Samsung har kopierat designpatent från Iphone i flera telefoner. Samt rätt inom flera olika mjukvaru- och funktionspatent. Gällande Ipad däremot kom juryn fram till att Galaxy Tab 10.1 inte gjort intrång i Apples designpatent.

I fem av de sju patent som ingår i Apples anklagelser anser juryn att Samsungs uppsåt med överträdelserna var avsiktliga.

Som bakgrund var Apples krav på Samsung i rättegången över 2,5 miljarder dollar (cirka 17,5 mdkr) för intrång i en rad olika patent kopplade till design och mjukvarufunktioner. Samsungs krav på Apple var 422 miljoner dollar (cirka 3 mdkr) för patentintrång inom bland annat överföringsteknik.

När domen lästes upp var Apples aktiekurs uppe och vände i rekordhöga 675 dollar (cirka 4 700 kr) per aktie på eftermarknaden.

Samsungs utlåtande efter dagens dom var bland annat att ”den inte ska ses som en seger för Apple, utan som en förlust för amerikanska konsumenter”. Den kommer att leda till färre val, mindre innovation och potentiellt högre priser.”

Ett nöjt Apple gav sitt första utlåtande till New York Times och sa till exempel att de ”applåderar juryn för att ha skickat ett klart och tydligt meddelande om att stöld inte är rätt”.

Nu är frågan om Samsung kommer att överklaga. Och om Apple kommer att få igenom försäljningsstopp på olika Samsung-produkter, samt i förlängningen också försöka använda domen för att göra upp med andra mobilföretag, som HTC, LG och Motorala, som har Googles operativsystem Android i sina telefoner.

Men det är inte bara i Kalifornien det pågår konflikter mellan Apple och Samsung. I dag på morgonen rapporterades det att produkter från båda företagen har stoppats för försäljning efter ett beslut i en domstol i Sydkorea. I beslutet ingick också att de båda företagen ska betala skadestånd till varandra för att ha gjort intrång i varandras patent.

LÄS MER: Apple och Samsung-produkter stoppas i Sydkorea

LÄS MER: Patentgräl knappast sista striden

LÄS MER: Silicon Valley-dramat: Apple vs Samsung

Vill du ha fler detaljer kring domen och rättegången har teknikpublikationerna The Verge, CNET News.com och All Things Digital bevakat i princip allt från rättegångssalen.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson