Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

”Röker ni crack?”, frågade domaren Lucy Koh Apples advokater i rättegången mellan Apple och Samsung den här veckan. Det i samband med att Apple lagt fram ett 75-sidigt långt dokument med 22 potentiella vittnen som bolaget ville kalla till vittnesbåset. Något en frustrerad Lucy Koh menade var alldeles för många i det här skedet av rättegången. Samsung fick också en känga av henne för att ha disponerat sin tid fel med att förhöra Apples vittnen, och därför inte ha tid att kalla fler egna vittnen.

Silicon Valley-bloggen är tillbaka efter sommaruppehållet och under den tiden har det utspelats en kostsam och omfattande kamp mellan Apple och Samsung. I dag (fredag) avslutas den tredje veckan av fyra i rättegången.

Patentkriget mellan Apple och Samsung startade när att Apple lanserade Iphone 2007 . I april 2011 stämde Apple Samsung för att ha kopierat Iphone och Ipad på flera punkter. Och Samsung svarade med att stämma Apple för patentintrång och för att försöka hindra konkurrens på marknaden.

Rättegången har kantats av mängder med dokument och avslöjanden om försäljningssiffror, prototyper och annat. Medierna* här har tävlat om vem som har varit först med att rapportera vad som pågår i rättegångssalen i staden San Jose, längst ner i dalen.

Tvisten (CNET News.com har gjort en sammanställning av vilka patent och telefoner det gäller) handlar bland annat om att Apple har stämt Samsung för att ha kopierat knappar och utseende från Iphone i Samsungs Galaxy-telefoner. Och för att Apple har ett designpatent, kopplat till Ipad, för en rektangulär platta med platt glasfront och rundade hörn, som det hävdar att Samsung har kopierat i surfplattorna Galaxy 10.1 och 7.1.

I veckan hävdade Samsungs huvuddesigner att företaget jobbade med surfplattan Galaxy Tab många månader innan Apple släppte sin Ipad. Som bevis visade man upp en mejlkonversation med skisser av Samsungs platta, från innan det Ipad släpptes, för juryn.

Apple har visat upp jämförelser (se bilder här) mellan företagens ikoner, interna e-mail och dokument om att Samsung har studerat Iphone noga, för att försöka bevisa att Samsung har härmat Apples produkter.

Domaren Lucy Koh har bett de båda parterna att reducera materialet i rättegången för att ge juryn en chans att sätta sig in allt och kunna komma till ett beslut. Hon har också föreslagit att företagens vd:ar ska träffas och förhandla med varandra utanför rättegången för att försöka komma till en uppgörelse.

Var ska det här sluta?

Greg Sandoval på CNET News.com skriver att Apple verkar ha en fördel i rättegångssalen och att bolaget, som jag skrivit om här, tidigare fick igenom ett säljstopp av Samsungs surfplatta Galaxy Tab 10.1 i USA. Medan många runtomkring sympatiserar med Samsung och tycker att Apple fokuserar på stämningar istället för att konkurrera med produkter.

Apple har begärt 2,5 miljarder dollar (cirka 17,5 mdkr) av Samsung, som det tycker att företaget har tjänat på att sälja de inblandande telefonerna. Samsung menar att Apple har räknat fel på 1,7 miljarder dollar (cirka 12 mdkr) genom att inte inkludera vissa kostnader.

Blir det som Apple vill kan det stoppa försäljningen av Samsung-produkter i USA och vice versa. När det gäller försäljningen av surfplattor dominerar Apple. Men gällande försäljningen av smarta mobiler har Samsung övertaget med 44 procent av den globala marknaden under andra kvartalet i år, jämfört med Apples 16,9 procent (enligt siffror från analysföretaget IDC).

Med en dom till Apples fördel kan bolaget också försöka använda den mot HTC och andra företag som använder Android i sina telefoner, och på sätt försöka komma åt Googles operativsystem. En önskan Steve Jobs hade innan han dog i oktober förra året, när han sa att han ville stoppa Android för att det, enligt honom, är en ”stulen produkt” från Apples IOS.

Under rättegången har det framkommit att Google har hjälpt Samsung med bland annat juridisk rådgivning.

En dom till Samsungs fördel kan innebära dyrare Apple-produkter för konsumenter, då Apple kan behöva betala för överföringsteknik som Samsung kontrollerar.

Nästa vecka är det dags för slutpläderingar från de båda företagen och sedan ska juryn överlägga.

* Vill du läsa mer (det finns hur många artiklar som helst och självklart många fler detaljer kring målet) om vad som har hänt under rättegångsveckorna. Teknikpublikationerna The Verge, CNET News.com och All Things Digital har bevakat i princip allt från rättegångssalen.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson