Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

LÄS OCKSÅ: Google satsar på musiktjänst, foton och nya sökfunktioner

21.30 Tre och en halv halv timme senare är keynoten slut, och den svajiga uppkopplingen i salen lämnade tyvärr mycket övrigt att önska som ni ser på den knappa liveuppdateringen nedan. Jag återkommer senare med ett nyhetsinlägg.

19.56 Nu står det ”The end of search as we know it” i presentationen på scenen. Förra året lanserade Google ”Knowledge graph”, där man kan se hur information är kopplad till annan information och till personer. Nu införs det i sökresultaten med exempelvis relaterad statistik till ett land.

När det gäller personlig information ska vi numera kunna fråga Google om vår nästa resa och när ett visst paket kommer. Röstkonversation finns redan i appen Google Now i Android och IOS, men lanseras i dag till datorer

19.43 Vic Gundotra, Googles senior Vice President, Engineering (hur översätter man den titeln till svenska är frågan?), pratar just nu om uppdateringar av Google+. Bland annat blir Hangouts en egen app som fungerar både som ett chattrum, där man kan skriva och skicka foton, och för videosamtal. Han visar också upp Googles nya fototjänst, dit man vill att användarna automatiskt ska ladda in foton från sin mobiltelefon. I den finns bland annat funktioner för att få mer skärpa och mer levande färger i fotona.

19.20 Nu verkar jag vara online igen. Google Play Music All Acess lanseras i USA i dag och kostar 9,99 dollar i månaden, alltså samma pris som för Spotify här. Första månaden är gratis, men än så länge finns tjänsten bara i USA och rullas ut till utvalda länder inom kort. Frågan är om det blir Sverige i första taget.

18.41 Äntligen fungerar min uppkoppling (om än kort)! Jag och 6 000 andra journalister och främst utvecklare är på plats i keynotesalen på Googles utvecklarkonferens I/O. Just nu presenterar Chris Yerga, engineering director för Android, ett nytt utseende för Google Play och en ny spelbutik för surfplattor. Han går vidare till att lansera den nya musiktjänsten Google Play Music, en streamad musiktjänst i Play, som vi skrev om på Nliv i går. Google har sedan tidigare en tjänst där man kan spela sin egen musik genom Play i olika prylar, men det här gäller alltså tillgång till låtar online.

16.38 Kön med utvecklare utanför Moscone Conference Center West ringlar sig runt huset. I dag börjar Google I/O – sökjättens stora utvecklarkonferens som pågår i tre dagar. Jag är på plats och kommer att liveuppdatera på bloggen under keynoten som börjar om knappt en och en halv timme, på onsdagskvällen svensk tid, och pågår i över två och en halv timme. I går kom teknikbloggen The Verge ut med nyheten om att Google ska ha tecknat avtal med tre stora skivbolag, och källor säger till reportern Greg Sandoval att det kommer släppas en prenumerationsbaserad musiktjäns under keynoten i dag. Läs mer om det här: Google tar upp kampen med Spotify

LÄS OCKSÅ: Senaste ryktena inför Googles utvecklarkonferens

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson