Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Ska Google behålla Keep? Den frågan har ställts av en del potentiella användare, sedan den nya anteckningstjänsten lanserades på onsdagen.

Google Keep är en en utmanare till anteckningstjänsten Evernote och en rad andra. Den finns än så länge som en android-app där man kan anteckna saker, färgmarkera olika anteckningar, göra röstinspelningar som kan omvandlas till text och spara foton, som sedan synkas till Googles lagringstjänst Drive där man kan läsa och skapa innehåll till Keep.

Google har redan haft en anteckningstjänst, Google Notebook, men den lades ner i slutet 2011 och togs bort helt i juli 2012. Lanseringen av Keep har kallats ”long overdue” och tjänsten syntes i ett inlägg från Google på den sociala nätverkstjänsten Google+ redan i juni förra året. I förra veckan såg en användare Google Keep-appen i Google Drive, innan den togs bort igen. Men nu är den alltså här.

Samtidigt är frågan om det är så bra att lansera Keep i samband med att Google Reader fick sin dödsdom i förra veckan. Den svider hos många användare, som har uttryckt sin frustration över att Keep kanske inte heller är här för att stanna.

Kom ihåg-lappar och att göra-listor är väl en sak, men att anförtro sig till en tjänst med idéer och tankar som man vill behålla, och som namnet ”Keep” antyder, kräver förtroende. Det är något som till exempel Evernote har tagit fasta på, som är mer av en multiplattform för anteckningar, och marknadsför sin tjänst med att den ska finnas i 100 år (vilket i och för sig är lättare att säga än att hålla).

Läs också: De tjänar på Google Readers dödsdom

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson