Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Jag är på plats på Apples event i San Jose och kommer att göra liveuppdateringar härifrån så långt uppkopplingen räcker.

Just nu kommer marknadschefen Phil Schiller upp på scen för att prata om Mac-datorer.
– I dag är en stor dag för Macbook, säger han.

På utvecklarkonferensen i början av sommaren lanserade Apple Macbook Pro Retina med 15 tums skärm, men bästsäljande är Macbook 13 tums skärm. Och nu lanserar han en ny 13 tums Macbook Pro – som det har ryktats om innan eventet.

Den är 20 procent tunnare och väger 1,36 kilo. Den har en HD Facetime kamera och nu visar Schiller innanmätet av datorn. 8Gb ram, upp till 7 timmars batteritid och kommer med OS X Mountain Lion.

8GB och 128GB flash startar på priset 1 699 dollar och börjar levereras i dag.

Nu över till Mac Mini – som kommer i en ny version och också den börjar levereras i dag.

– Ni visste att det skulle vara något med mini under den här presentationen, säger Schiller och publiken skrattar.

– Vi sa att det skulle bli en stor dag för Mac och det nästa jag vill presentera är Imac, säger Schiller.

Nya Imac är 80 procent tunnare än sin föregångare, med en fem millimeters skärm. Ingångsnivån 21,5 tums börjar på 1 299 dollar och börjar skeppas i november. 27 tums börjar på 1 799 dollar och kommer ut en månad senare, i december.

Nu blir det Ipad. För tre veckor sedan hade Apple sålt 100 miljoner Ipad i världen, säger Tim Cook.

Han fortsätter med att prata om utbildning och att Ibook-skolböcker används i 2 500 skolor i USA.

Schiller är tillbaka på scen och säger att han ska prata om fjärde generationen Ipad. Den har en A6X processor istället för en A5X och har två gånger CPU-kraft och grafik-kraft samt den nya Ligtning-kopplingen. Batteritid upp till 10 timmar (samma som den förra) samt två gånger snabbare wifi. 16GB börjar på 499 dollar för wifi.

Nu kommer Ipad mini. Den är tunn och lätt, säger Schiller. Den är 7,2 mm och ungefär 23 procent tunnare än vanliga Ipad.

– Tunn som en penna, säger Schiller.

Och den väger 53 procent mindre än vanliga Ipad, 308 gram.

Den är 7,9 tum diagonalt jämfört med 9,7 för den befintliga Ipaden – 1024×768 pixlar, samma som för vanliga Ipad för att det ska bli lättare för utvecklare.

Nu jämför Schiller den med en Android-platta – en Google Nexus 7, men han nämner inte namnet. Den är alltså mindre än Ipad mini med 7,9 tums skärm, trots namnet mini, men Schiller menar att det skulle vara en fördel för att den har 35 procent större yta än en 7 tums skärm. Och det måste han ju säga.

Ipad mini har en 5 megapixel kamera, 4G LTE-koppling (i USA) och ett snabbt wifi. Den har Apples nya Ligtning-kontakt och upp till 10 timmars batteritid.

Den börjar på 16 GB för 329 dollar, 32 GB 429 dollar. Ipad 2 kommer att finnas kvar från 399 dollar och Ipad med retina-skärm börjar på 499 dollar.

Förbokningar för Ipad Mini börjar i USA 26 oktober och samma datum ska gälla för en rad länder inklusive Sverige genom Apples onlinebutik.

Ipad mini samt fjärde generationens Ipad kommer ut med wifi här i butikerna den 2 november och två veckor senare med wifi och 4G.

Keynoten är slut och det blev alltså till exempel inga kommentarer om nya Apple Maps och ingen livemusik som är vanligt på Apples event.

—————–

Nu fick jag uppgifter på priserna för Ipad mini i Sverige – de börjar på 2 995 kronor för 16 GB,  3 795 kronor för 32 GB och  4 595 kronor för 64 GB och kommer ut till försäljning med wifi den 2 november.

LÄS MER: Nya Ipad är dyrare än konkurrenterna

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson