Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det har varit en händelserik vecka i Silicon Valley trots juli månad. Här tas det inte semester på samma sätt som i Sverige. En person sa till mig häromdagen att i USA vågar man inte ta för lång semester, då kanske någon annan har tagit ens jobb när man är tillbaka. Lite hårdraget kanske, men ändå.

I veckan kom det fram att Apple dragit sig ur från att delta i miljöklassificeringar enligt EPEATs (Electronic Product Environmental Assessment Tool) kriterier, en organisation som sätter miljöstandarder för den amerikanska elektronikindustrin. Något som ledde till att San Francisco stad tog beslutet att sluta köpa in Apples datorer. Och som skulle kunna leda till att andra myndigheter, som följer EPEATs standarder, skulle göra samma sak.

Men i dag har Apple tagit tillbaka sitt utträde ur organisationen, enligt flera medier för att inte förlora stora kunder som myndigheter.
– Vi har fått höra från många lojala Apple-kunder att de blev besvikna över att vi tagit bort våra produkter från EPEATs utvärderingssystem. Jag erkänner att det var ett misstag, skriver Bob Mansfield, chef för hårdvaruprodukter på Apple, i ett brev på Apples hemsida.

Skälen för utträdet, som gjordes i slutet av juni, uppgavs vara att företagets designinriktning inte stämde överens med EPEATs krav. Och att Apples produkter uppdaterades med funktioner som organisationen inte mäter. I Bob Mansfields brev står också att Apple nu vill jobba tillsammans med EPEAT för att utveckla kriterierna.

Det har dock spekulerats i om utträdet gjordes på grund av batteriet i Apples nya Macbook Pro med högupplöst retina-skärm. Den har ett mindre batteri som är inkapslat och fastklistrat i datorn, medan de flesta andra batterier går att ta bort för att kunna ersätta och återvinna dem. Enligt EPEATs nuvarande krav ska batterier kunna tas bort med ”vanliga verktyg”, skriver teknikbloggen AllthingsD, och det är oklart om det går i nya Macbook Pro. Samtidigt har Apple 100 procent guld i EPEATs ranking. Den går till så att tillverkarna själva graderar sina datorer enligt kriterierna, en gradering som sedan granskas och godkänns av organisationen. Macbook Pro-datorn med retina-skärm har ännu inte blivit granskad och enligt en artikel på CNNMoney är det inte alls säkert att den kommer bli godkänd.

I dag twittrade San Franciscos borgmästare Edwin Lee att han är glad över att Apple har ångrat sig, men det har ännu inte kommit något officiellt uttalande om staden drar tillbaka sitt köpstopp av Apples datorer.

I veckan fick Apple också en känga av Greenpeace för att planen med miljöanpassningar av deras datacenter inte var tillräckligt detaljerad. Och i dag rapporterar teknikbloggen The Next Web att det finns ett fel i Apples App Store, som gör att app-användare kan göra ”i-app-köp” gratis. Felet, som inte kräver att Apple-prylarna hackas, upptäcktes av en rysk hackare som satte upp en tjänst för att göra det lättare att handla gratis. Den använder en metod för att gå förbi Apples autentiseringsserver och genom den har 30 000 ”i-app-köp” gjorts utan kostnad. Apple säger att de undersöker saken. En tuff vecka för Apple alltså.

I tisdags skrev jag om att Google står inför miljonböter för att ha överträtt integritetsregler i webbläsaren Safari. Det har ännu inte kommit någon bekräftelse på bötessumman, som förväntas uppgå till 22,5 miljoner dollar (cirka 157 mkr). Google menade att handlingen var oavsiktlig och inte skadade några användare. Men man tog direkt bort koden när Wall Street Journal rapporterade om det i februari i år, och har gått med på en uppgörelse med Federal Trade Commission om böter.

När det gäller Google har en domare i dag gett avslag på Oracles begäran om en ny rättegång i patent- upphovsrättsstriderna mellan de båda företagen. Oracles nästa steg väntas vara att överklaga till en appellationsdomstol.

Det var Oracle som stämde Google 2010 och rättegången startade i april i år. I den första delen av rättegången var juryns beslut att Google gjort upphovsrättsintrång mot Oracles programmeringsspråk Java i utvecklingen av operativsystemet Android. Google friades dock från anklagelserna då det senare fastslogs att Java inte omfattas av upphovsrättslagen. Men frågan om patentintrång gällande Android och Java togs vidare till en nästa fas och den tvisten vann Google i maj i år.

Det är dags att byta lösenord igen. Den här gången om du har ett Yahoo-konto på undersajten Yahoo Voices, och även på andra ställen om du använder ditt inlogg där från exempelvis Hotmail eller Gmail. I onsdags kväll publicerades 453 000 användaruppgifter från Yahoo-konton på hackergruppen D33ds sajt, som menar att de ville uppmärksamma Yahoo på bristande säkerhet.

Yahoo bekräftade att uppgifterna läckt ut, men skrev att det var en gammal fil och att fem procent var aktiva konton. Filen kommer från tjänsten Associated Content (i dag Contributor Network) som Yahoo köpte 2010. Oavsett så kan säkerheten för användarna ifrågasättas, särskilt då lösenorden sparades som ren text och Yahoo inte hade använt någon så kallad ”hash”-teknik för att kryptera dem. Men Yahoo är inte ensamt. Senast skrev jag om Linkedin och Last.fm som också fått sina databaser hackade.

Flera sajter har gått igenom lösenorden från Yahoo Voices och det visade sig att 1 667 personer använt 123456 som lösenord. 780 personer hade password och 437 hade welcome. Trots alla råd om att det bör finnas både stora och små bokstäver, siffror och tecken i lösenorden så fortsätter många med de uppenbara.

En annat nyhet från Yahoo i veckan var att den tillfällige vd:n Ross Levinsohn förväntas bli permanent på posten. Yahoo har som känt haft problem med sina vd:ar de senaste året. Carol Bartz blev sparkad förra året för att inte ha drivit företaget framåt tillräckligt. Och hennes efterträdare, Scott Thompson, fick sluta för att han hittat på saker i sitt cv.

Twitter har släppt en uppdatering för sin Android- och IOS-app i veckan samt en uppdatering för mobilsajten. Mikrobloggen finns även numera integrerad i Nokias Series 40-telefoner, vilka alltså inte är smarta mobiler, som det hittills har sålts 1,5 miljarder av. Ett smart drag, skriver Wired. Den senaste tiden har Twitter släppt en hel del andra uppdateringar, som ett uppdaterat sök med exempelvis automatiska sökförslag som kommer upp när man skriver ett ord. Och så kallade ”expanded tweets” med mer innehåll än bara 140 tecken, som en ingress och bild från en länk kopplat till ett inlägg.

Twitter har också fått en del kritik för att de dragit tillbaka sitt partnerskap med Linkedin om att tweets kan postas i det professionella nätverket. Ryktet går att Twitter ska ändra förutsättningarna i sitt API, för att begränsa det från att användas i tredjepartsapplikationer som till exempel Twitter-klienterna Tweetbot och Tweetie.

Medierna här följer varje steg Facebook tar – som uppdateringar, nya funktioner, integritetsöverträdelser och annat. I veckan har det bland annat handlat om att tv-kanalerna CNN och NBC har lanserat samarbeten med Facebook. CNN med en ”jag röstar”-app för att öka deltagandet i det kommande amerikanska presidentvalet. Och NBC, som är officiell kanal för OS i London 2012, med en NBC Olympics Facebook-sida.

I natt kom nyheten om att Facebook automatiskt skannar inlägg och chattmeddelanden i nätverket för att leta efter kriminella aktiviteter. De tittar på parametrar som gemensamma vänner, vem man interagerar med, geografiskt avstånd och åldersskillnader för att kunna hitta avvikelser. Och analyserar tidigare konversationer som har lett till sexuella övergrepp för att hitta mönster.

Facebook har också introducerat inlägg i nyhetsflödet där de använder medlemmarnas namn kopplat till en Facebook-sida de har gillat, utan deras tillåtelse. Facebook menar att det handlar om att användarna ska hitta nya sidor, event och annat.

I går kom beskedet att nyhetsaggregatorn Digg säljs till New York-inkubatorn Betaworks. Dock till ett mycket lägre pris jämfört med vad det kunde ha fått under tjänstens glansdagar. 500 000 dollar (cirka 3,5 mkr) är köpesumman, enligt källor till Wall Street Journal. 2008 begärde Digg 200-300 miljoner dollar (cirka 1,4-2,1 mdkr), och har totalt tagit in 45 miljoner dollar (cirka 315 mkr) i riskkapital.

Affären verkar dock vara mer komplicerad än de första uppgifterna kring den. Enligt teknikbloggen Techcrunch har Digg även sålt patent till nätverkssajten Linkedin och teamet har gått till Washington Post, vilket skulle göra att affären landar på en summa av 16 miljoner dollar (cirka 112 mkr). Digg startades av Silicon Valleys darling Kevin Rose, som lämnade Digg i början av förra året och startade Milk med rankingappen Oink, som köptes och lades ner av Google där han nu jobbar.

Den här veckan är många av Silicon Valley-höjdarna i Sun Valley i Idaho för investmentbolaget Allen & Companys Sun Valley Conference – även kallat ett sommarläger för vd:ar och politiska ledare. Facebooks grundare Mark Zuckerberg, Twitters och Squares grundare Jack Dorsey, Googles styrelseordförande Eric Schmidt, Amazons vd Jeff Bezos och Apples vd Tim Cook (till skillnad från sin företrädare som aldrig var där) är bara några av dem som är där. Undra vad de pratar om när allmänheten inte hör?

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson