Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Nära 6,5 miljoner krypterade Linkedin-lösenord lades ut på en rysk hackersajt för två dagar sedan. Det skriver den norska sajten Dagensit.no, del av Dagens Näringsliv, som var först med nyheten. Den ryska hackaren, som lade ut de så kallade ”hashes” av lösenorden, ville få hjälp med att knäcka dem.

Dagens it skriver att hittills är 300 000 av de krypterade lösenorden avkodade. Dock finns det inga användarnamn kopplade till dem.

Linkedin har under dagen bekräftat att det har stulits lösenord från sajten.

I dag tipsar teknikbloggarna här om vad du ska tänka på när du väljer lösenord och hur du ska byta ditt lösenord på den professionella nätverkssajten Linkedin.

Säkrast är att byta ditt lösenord direkt. Det gör du genom att gå in på linkedin.com, klicka på ditt namn längst upp i högra hörnet av sajten och välja ”Settings” i rullgardinsmenyn som fälls ut. Klicka sedan på ”Change” intill ”Password”. Använder du samma lösenord på andra sajter så byt dem med.

Vill du ändå veta om ditt lösenord är med i filen finns det tjänster för att testa det (på egen risk). Mashable skriver om Lastpass och Business Insider om Leakedin, som båda kräver att du skriver in ditt lösenord för att kolla om du är med på listan.

Jag kollade mitt lösenord och det var med (se bilden nedan). På sin företagsblogg skriver Linkedin att användare, vars lösenord har blivit stulet, ska få ett mejl med instruktioner om hur de ska återställa sitt lösenord. Det har jag inte fått, inte än i alla fall.

Nu kommer det även rapporter om att samma ryska hackare har stulit 1,5 miljoner lösenord från dejtingsajten Eharmony.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson